More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο παιδί και το φεγγάρι, των Αργυρώς Μουντάκη - Δώρας Ανδρεαδάκη (εικ.:...

    Το παιδί και το φεγγάρι, των Αργυρώς Μουντάκη – Δώρας Ανδρεαδάκη (εικ.: Κώστας Θεοχάρης)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονοβιβλίο (silent) για παιδιά

    Μέριασε, βράχε να διαβώ! —το κύμα ανδρειωμένο
    λέγει στην πέτρα του γιαλού θολό, μελανιασμένο— μέριασε,
    μες στα στήθη μου, πούσαν νεκρά και κρύα, μαύρος βοριάς εφώλιασε και μαύρη τρικυμία.
    Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Ο Βράχος και το Κύμα

    Αργυρώ Μουντάκη, Δώρα Ανδρεαδάκη στο σενάριο και Κώστας Θεοχάρης στην εικονογράφηση δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον εικονοβιβλίο χωρίς λόγια όπου τρεις άνθρωποι, η τρικυμισμένη θάλασσα και το μικρό φεγγάρι γίνονται οι ήρωες μιας νύχτας.

    Περί τίνος πρόκειται

    Γράφει η συγγραφέας Έλενα Αρτζανίδου

    Στη σειρά silent books από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφόρησε πρόσφατα το ελληνικό βιβλίο ενταγμένο στα σιωπηλά βιβλία με τίτλο “Το παιδί και το φεγγάρι” από τις Αργυρώ Μουντάκη και Δώρα Ανδρεαδάκη σε εικονογραφηση του Κώστα Θεοχάρη που ανέλαβε το σπουδαίο έργο της μετουσίωσης του λόγου σε εικόνα όπως ο ίδιος την είδε, τη διάβασε σιωπηλά μόνος και την αποτύπωσε με χρώματα, κινήσεις, έντονα συναισθήματα.

    Silent books ή αλλιώς σιωπηλά βιβλία, εικονοβιβλία που απευθύνονται σε μικρές ηλικίες και όχι μόνο. Σιωπηλό βιβλίο, χωρίς λέξεις, δίχως διατυπωμένη ιστορία, ιστορία που αναμένει από τον /την αναγνώστη/αναγνώστρια να την ανακαλύψει μέσα από την εικονογράφηση που του προκαλεί.

    Μια ιστορία μέσα στη θάλασσα, μέσα στο βαθύ σκοτάδι, με φουρτούνα, με τον κίνδυνο να τσακιστεί το σκαρί, αλλά και τρία πρόσωπα, τρεις ήρωες που όλοι τους αναζητούν σίγουρα από την/τον μικρό-ή αναγνώστη/-ια να πουν την ιστορία τους, να την δημιουργήσουν από το μηδέν, άρα να παράγουν λόγο.

    Ένα όμορφο silent book που στοχεύει μαζί με την παραγωγή του λόγου, την καλλιέργεια της προφορικής έκφρασης, την ανάπτυξη της φαντασίας, της κριτικής σκέψης, αλλά και την ενθάρρυνση του ατόμου, του παιδιού να βγει μπροστά, να επικοινωνήσει το αλλόγλωσσο παιδί, να καταφέρει σιγά σιγά να μιλήσει την γλώσσα της χώρας που φιλοξενείται.
    Ένα silent book που ανάλογα ποια φωνή, ποιον ήρωα θα επιλέξει ο/η αναγνώστης/-στρια για να πει την ιστορία θα γεννηθεί και μια άλλη ιστορία ή μήπως τρεις διαφορετικές ιστορίες; Ή ακόμη περισσότερες αν πάρουμε υπόψη των αριθμό των μικρών ή ενηλίκων αναγνωστών που θα πάρουν θέση να την διαβάσουν, να ακουστεί;

    Η συνεργασία των Αργυρώς Μουντάκη και Δώρας Ανδρεάκη πέτυχε νομίζω το ζητούμενο. Οι δύο τους όπως αποκαλύπτουν στο τέλος της ιστορίας εμπνεύστηκαν την ιστορία παρακολουθώντας ένα masterclass του Chania Film Festival το 2021 που αφορούσε το σενάριο για κινούμενο σχέδιο∙ αυτό φαίνεται από το στήσιμο του story μέσα στο βιβλίο.
    Και σε αυτήν την περίπτωση που αφορά αυτήν την κατηγορία βιβλίων η ιστορία τους πετυχαίνει απόλυτα τον στόχο της, που δεν είναι άλλος από το να προκαλέσει την ανάγνωσή του, να γεννηθεί η άλλη, η μοναδική ιστορία, να εμπλουτιστεί από κάθε αναγνώστη, αναγνώστρια που θα την πάρει στα χέρια, στο σπίτι ή μέσα στην τάξη την ώρα της αισθητικής απόλαυσης, την ώρα της Γλώσσας, την ελεύθερη ώρα δίπλα στη βιβλιοθήκη, τη στιγμή της χαλάρωσης…

    Σίγουρα κάθε μικρό παιδί θα τη διαβάσει μοναδικά, θα ηχήσουν λέξεις με πολλά ή λίγα φωνήεντα, διαφορετικές και μπορεί οι περισσότεροι μικροί και ενήλικες αναγνώστες/αναγνώστριες να αφηγηθούν, με τη βοήθεια της εικόνας πάντα, κάτι τέτοιο:
    …” Το αγόρι ξεχώρισε τη φέτα του φεγγαριού και δίχως να το σκεφτεί έκανε ένα λάσο και το σημάδεψε. Το φεγγάρι, χαμογέλασε και αμέσως η θάλασσα πήρε από το φως του. Ο καπετάνιος σαν να είδε μια γραμμή από την ακτή.
    “Ας είναι, θα σε αφήσω να με πιάσεις, αγόρι. Θα σε βοηθήσω σε ό,τι έχεις βάλει σκοπό” ψιθύρισε ο ουρανοφωτιστής …”

    Αναζητήστε το, αξίζει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη, στο σπίτι, στο σχολείο.

    Η ιστορία

    Νύχτα. Το πέλαγο ταραγμένο. Ο φάρος αντιμετωπίζει πρόβλημα σήμανσης. Το σκαρί ενός γερο-καπετάνιου δέρνεται, κινδυνεύει. Ο φαροφύλακας και ένα παιδί, ο γιος του (αναγράφουν στο οπισθοφυλλο οι δημιουργοί), τρέχουν να βοηθήσουν. Μόνη τους ελπίδα, το φεγγάρι. Το φως του περιζήτητο. Αλλά πρέπει να έρθει λίγο πιο δω. Θα καταφέρουν να βοηθήσουν το πλοιάριο;

    Σχόλιο Απόστολου Πάππου

    Ένα έντυπο βουβό animation όπου η απούσα κίνησή του αντικαθίσταται από την κινητικότητα των ηρώων, την ταραγμένη θάλασσα και τη συνολική αναστάτωση του νυχτερινού τοπίου που προσδίδουν ένταση. Ακολουθώντας καρέ καρέ τις αγωνιώδεις προσπάθειες φαροφύλακα και παιδιού να βοηθήσουν το εν τρικυμία πλοιάριο, γινόμαστε σχεδόν θεατές μιας κινηματογραφικής, δραματικής επιχείρησης βοήθειας και διάσωσης με ένα υπερρεαλιστικό εύρημα, την έλξη του φεγγαριού με ένα λάσο και “καουμπόικη” λογική πάνω από τον φάρο, ώστε να προσδεθεί το σκαρί, να στεφανώνει ως κεντρικό γεγονός την ιστορία. Η καλαίσθητη εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη σε δεκατρία δισέλιδα σαλόνια, όπου κυριαρχούν οι σκοτεινοί τόνοι μιας νύχτας στο ημίφως του φεγγαριού, κύματα σαν τριγωνικά βράχια μιας γκρίζας θάλασσας, καθαρές, παιδικής υφής γεωμετρίες και θα έλεγα μια κομίστικη ατμόσφαιρα όπου κάθε σαλόνι λειτουργεί ως ένα καρέ σε ένα πάνελ εικόνων. Το παιχνίδι με το φως και τις εστίες του μέσα στο αφώτιστο τοπίο της νύχτας είναι γοητευτικό.
    Αναμφίβολα, ένα πολύ ισορροπημένο, καλοδουλεμένο και καλαίσθητο δείγμα ελληνικού εικονοβιβλίου που αξίζει της προσοχής σας και των λέξεων των παιδιών, που θα προέλθουν από την παρατηρητικότητα, την αποκωδικοποίηση των εικόνων και τη φαντασία τους που θα στάξει φράσεις, διαλόγους και επιφωνήματα αγωνίας και ανακούφισης.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το παιδί και το φεγγάρι
    Συγγραφέας: Αργυρώ Μουντάκη, Δώρα Ανδρεαδάκη
    Εικονογράφος: Κώστας Θεοχάρης
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Φεβρουάριος 2023
    Μακέτα: Τζίνα Γεωργίου
    Επιμέλεια: Κυριακή Κάσση
    Ηλεκτρ. σελιδοποίηση:  Ελένη Σταυροπούλου
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 24,5 Χ 25,4
    ISBN: 978-618-01-4774-2

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular