More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοParenting (Βιβλία για γονείς)Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου (και...

    Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου (και τα παιδιά σου θα σε ευγνωμονούν που το έκανες), της Philippa Perry

    Εντάξει, ο τίτλος είναι πιασάρικος. Οπότε τον προσπερνάμε. Και μπαπ… πέφτουμε στον πρόλογο. “Αυτό το βιβλίο δεν είναι ένας πρακτικός οδηγός για γονείς. Δεν πρόκειται να βρείτε στις σελίδες του λεπτομερείς συμβουλές για την μετάβαση από την πάνα στο γιογιό ή για τον απογαλακτισμό”. Και εκεί ήδη έχεις αρχίσει να την συμπαθείς, έχοντας κουραστεί από τους άπειρους οδηγούς που λένε λένε και εξηγούν και όταν τους κλείνεις λες μέσα σου κι έξω σου “καλά τα είπε αυτός/-η. Εγώ πώς τα κάνω όλα αυτά;”

    Θα μου πείτε υπάρχει βιβλίο που θα σε κάνει μέσα από μια ανάγνωση να μεταμορφωθείς; Όχι, δεν υπάρχει κανένα. Υπάρχουν όμως βιβλία που χτίζουν το οπλοστάσιό σου, το θεωρητικό σου υπόβαθρο, την γνώση σου και σου παρέχουν ιδέες για να τα βγάλεις καλύτερα πέρα με προβλήματα, συγκρούσεις, ανησυχίες.

    “Ουσιαστικά έγραψα το βιβλίο που θα ήθελα να έχω διαβάσει ως νέος γονιός και το βιβλίο που θα ήθελα να είχαν διαβάσει οι γονείς μου”, εξομολογείται η συγγραφέας, η έμπειρη ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry. Τα καταφέρνει;

    Έχει χιούμορ, γνώση και διαχειρίζεται ωραία τον λόγο της. Αυτή είναι η βάση. Τι κάνει με αυτά; Δεν θα σας μάθει κολπάκια και tips, ούτε θα σας αραδιάσει ένα ιδανικό σενάριο ανατροφής γεμίζοντάς σας υποσυνείδητα με ενοχές που δεν είστε τέτοιοι γονείς. Γιατί αυτός που έχει την γνώση και παρέχει συμβουλές, πρέπει να αναλαμβάνει και την ευθύνη ότι όσοι τον διαβάζουν ίσως να μην μπορούν να χειριστούν το υλικό που τους δίνει.

    Η Perry, λοιπόν, όχι μόνο δεν στέκεται επικριτικά έναντι των πιθανών λαθών ενός γονιού, όχι μόνο αποσυμπιέζει αυτήν την ενοχική χύτρα ταχύτητος, αλλά φροντίζει να ανοίξει δρόμους στον τρόπο που χτίζουμε τις σχέσεις μας με τα παιδιά, αναδεικνύει τις πηγές της σύγκρουσης και της απώλειας επαφής και προάγει ουσιαστικά την πνευματική ισορροπία που είναι τόσο απαραίτητη στην υπόθεση “διαπαιδαγώγηση”.

    Είναι σημαντική η γονική κληρονομιά μας και το δικό μας παρελθόν στην δική μας σχέση με τα παιδιά μας; Είναι και πολύ μάλιστα και μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις όποιες ρωγμές και εμπόδια του. Τι μπορούμε να κάνουμε με τα λάθη μας αντί να αυτομαστιγωνόμαστε και να γεμίζουμε τον εαυτό μας με επιθέσεις αυτοκριτικής; Πώς μιλάμε και πώς διαχειριζόμαστε τον εαυτό μας κι αυτήν την γνώριμη φωνή που μας κριτικάρει; Χρειάζεται να είμαστε πάντα καλόκεφοι και ευτυχισμένοι; Μπορούμε να σπάσουμε τα μοτίβα ανατροφής που γνωρίσαμε εμείς από την οικογένειά μας ή την κοινωνία; Τι κάνουμε όταν οι γονείς δεν ζουν πια μαζί; Πώς να μαλώνουμε αλλά τελικά να μην γινόμαστε μπίλιες, διαλύοντας ό,τι έχουμε χτίσει μέχρι τότε; Πώς συζητάμε και τι συμβαίνει όταν ο διάλογος είναι προβληματικός; Ποιες είναι οι απαραίτητες δεξιότητες για να επικοινωνούμε πιο αποτελεσματικά και πώς τις δομούμε;

    Νομίζω ότι ακόμα και αν διαφωνείς σε κάποια σημεία με την προσέγγιση της Perry, η αγχολυτική της προσέγγιση που δεν υπόσχεται μαγικές συνταγές αλλά δημιουργεί συνθήκες ωρίμανσης και φιλοσοφικής επανατοποθέτησής μας, βοηθούν ουσιαστικά να βελτιώσουμε παραμέτρους της συμπεριφοράς μας, να γνωρίσουμε το απέναντι “στρατόπεδο” στο οποίο δεν διαβιώνει κάποιος εχθρός αλλά συχνά κάποιος διαφορετικός άνθρωπος, το παιδί μας, και εν τέλει να διεκδικήσουμε την κατάκτηση δεξιοτήτων που θα  μας κάνουν ένα σκαλοπάτι πιο δυνατούς πνευματικά. Γιατί ο γονιός πρέπει να έχει κεραίες ψηλά και πνευματική δύναμη να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από το παιδί του.

    “Όταν κάποιος γίνεται γονιός, μαθαίνει από πρώτο χέρι πως οι άνθρωποι πρώτα αισθάνονται και έπειτα σκέφτονται”.

    Με βιβλία σαν αυτό μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα όσα αισθανόμαστε ενώ παράλληλα χτίζουμε αρτιότερα το πώς σκεφτόμαστε. Και δεν ξέρω αν είναι το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου, ξέρω όμως ότι είναι ένα βιβλίο που σίγουρα θα είχε βοηθήσει και τους γονείς σου να σε δουν λίγο πιο σφαιρικά και να μην βρίσκονται σε μια διαρκή τροχιά σύγκρουσης.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου (και τα παιδιά σου θα σε ευγνωμονούν που το έκανες)
    Τίτλος πρωτοτύπου: The book you wish your parents had read
    Συγγραφέας: Ρhilippa Perry
    Μετάφραση: Ιωάννα Παπαγεωργίου
    Σχεδ. εξωφύλλου: Ελένη Οικονόμου
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Ιανουάριος 2020
    Επιμέλεια: Σταυρούλα Αλεξανδροπούλου
    Σελιδοποίηση: Ηλίας Σούφρας
    Σελίδες: 352
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN:
    978-960-605-952-0

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular