More
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 405x150
    cluedle banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Ταξίδια με το περίπτερο, της Άνετε Μέλετσε

    Ταξίδια με το περίπτερο, της Άνετε Μέλετσε

     

    tajidia me to periptero cover

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η Όλγα προσπάθησε, βέβαια, να μαζέψει τα πράγματα και να τα ξαναβάλει όλα στη θέση τους
    (η γοητευτική αμφισημία ορισμένων φράσεων σε κάποια βιβλία για παιδιά)

    Όμορφη ιστορία για τα όνειρα, τις χαμένες προσδοκίες και τααπό τη Λετονή εικονογράφο και συγγραφέα Anete Melece σε μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη από τις Εκδόσεις Σιέλ.

    Περί τίνος πρόκειται

    Για πολύ καιρό η Όλγα ζούσε και δούλευε μέσα στο περίπτερό της. Ήταν η ζωή της. Ήξερε τι ήθελαν οι πελάτες της, συζητούσε μαζί τους και τα βράδια, κατέβαζε ρολά και έμενε μέσα στο περίπτερο. Ήταν το σπίτι της. Ονειρευόταν θάλασσες και υπέροχα ηλιοβασιλέματα.

    Ένα πρωί, έπεσε θύμα ληστείας δυο αγοριών. Προσπαθώντας να τους σταματήσει, έπεσε κάτω, μαζί με το περίπτερο. Κι όταν σηκώθηκε, είχε μάλλον σφηνώσει κι άρχισε να περπατά μαζί με το περίπτερο. Και τότε αποφάσισε να κάνει μία βόλτα. Μια βόλτα που θα την οδηγούσε σε απρόσμενες συναντήσεις, εμπόδια και ένα συναρπαστικό ταξίδι προς το όνειρο…

    Εστιάζοντας

    Καταρχάς, έχουμε ένα σκληρόδετο εξώφυλλο, με τετράγωνο κόψιμο στο ύψος του παραθύρου εξυπηρέτησης και εικονιζόμενη πίσω την ηρωίδα να τρώει και να διαβάζει έναν ταξιδιωτικό οδηγό. Ήδη από το εξώφυλλο έχουμε την ηρωίδα, το κέντρο του κόσμου της, ήτοι το περίπτερο, το κέντρο των ονειροπωλήσεών της, ένα ταξίδι, μια θάλασσα, κάτι μακρινό. Αυτού του τύπου τα εξώφυλλα προσφέρουν στο παιδί τη δυνατότητα να μπει πίσω από αυτό και να γίνει το ίδιο ο “περιπτεράς” μιας ιστορίας, της ίδιας ακόμα.

    Στο εσώφυλλο με τα περικειμενικά στοιχεία (τίτλος, συντελεστές κτλ), έχουμε πάλι δύο βουβές εικόνες που σημαίνουν πράγματα για την ιστορία. Ο υπάλληλος που αφήνει τις εφημερίδες και το κλειστό περίπτερο. Ήδη πριν εκκινήσει η ιστορία, η εικονογράφος έχει πει αρκετά, μας έχει δώσει ένα αξιόλογο περίγραμμα.

    Η ιστορία της Όλγας είναι ένα ανάπτυγμα μοναχικότητας, ψευδοκοινωνικότητας, εσωστρέφειας. Το περίπτερο δεν είναι απλώς η δουλειά, ο κόσμος, το σπίτι της Όλγας. Είναι το καβούκι της, το σκληρό περίβλημα που προστατεύει, που εσωκλείει τη ζωή της, τη μοναξιά της, τη διαφορετικότητά της.

    Το τυχαίο συμβάν της ληστείας, από δυσάρεστο αποβαίνει ευεργετικό, καθώς ξεκουνά την Όλγα από τη ρίζα της, την αποσπά από το βίδωμά της στη γη και της δίνει την ιδέα να κινήσει, να περπατήσει, να περιπλανηθεί, να κοιτάξει αλλού. Η ζωή της έρχεται πάνω κάτω, ο κόσμος της υποχωρεί, γιατί κάτι σε αυτόν τον κόσμο συνωμοτεί για να βρεθεί σε εκείνο που ονειρευόταν πάντα: σε μια θάλασσα να βλέπει ηλιοβασιλέματα. Ο x factor της ζωής εδώ είναι αρνητικός, μια ληστεία, ωστόσο είναι εκείνο το συμβάν που αναγκάζει την αμετακίνητη, κλεισμένη στον εαυτό της και τα όνειρά της, Όλγα, να κάνει το πρώτο βήμα που θα αποβεί καταλυτικό.

    Το ταξίδι της, η ιστορία της ολόκληρη είναι ένας μικρός ύμνος στη διαφορετικότητα, στους απομονωμένους ανθρώπους, εκείνους που ζουν σε κάθε γειτονιά, που τους χαιρετάμε, τους μιλάμε και ποτέ δεν ξέρουμε στ’ αλήθεια τι έχουν μέσα τους και σε ποιες ράγες κυλά η ζωή τους.

    Η εικονογράφηση της Melace (που άλλοι την προφέρουν Μέλετσε και άλλοι Μελίς το οποίο μάλλον δεν έχει καμία λετονική βάση) είναι κάτι παραπάνω από καλαίσθητη. Δουλεμένα ψηφιακά, τα σχέδια της Melace μοιάζουν με λουσμένους στο φως πίνακες, στους οποίους δίνει μια ευρεία άποψη του χώρου, συνεπικουρούμενη από το λευκό ως κυρίαρχη βάση, γοητευτική αίσθηση βάθους περιστασιακά, και οι οποίοι αποδίδουν ρεαλιστικά τις σκηνές τις ιστορίες, ενώ θα μπορούσαν να σταθούν ως μία έξοχη silent αφήγηση σε ένα βουβό εικονοβιβλίο.

    Μετάφραση της Αργυρώς Πιπίνη.

    Βιβλίο που αξίζει της προσοχής σας.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Σιέλ.

    Διακρίσεις

    Δείτε

    Το βραβευμένο animation (Der Kiosk, 2013) που μετέφερε στην οθόνη το βιβλίο της Anete Melece σε σκηνοθεσία της ίδιας της δημιουργού, που κέρδισε το βραβείο στα Ελβετικά βραβεία Swiss Film Prize για το καλύτερο Animation φιλμ (Swiss Film Prize, 2014) και το βραβείο της κριτικής επιτροπής για το καλύτερο Animated φιλμ μικρής διάρκειας στο διεθνές φεστιβάλ Ismailia International Film Festival το 2014.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ταξίδια με το περίπτερο
    Τίτλος πρωτοτύπου: Kiosks
    Συγγραφέας: Anete Melece
    Εικονογράφος: Anete Melece
    Εκδόσεις: Σιέλ, Ιούνιος 2023
    Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
    Υπεύθυνος έκδοσης: Ζαχαρίας Ζούπας
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 21 X 28
    ISBN: 978-618-86262-6-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular