More
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 1068x150
    patakis_mikros Nikolas banner_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 1068x150
    patakis_mikros Nikolas banner_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 1068x150
    patakis_mikros Nikolas banner_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 405x150
    patakis_mikros Nikolas banner_405x150
    patakis_markos banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤα λέμε τον Αύγουστο, του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

    Τα λέμε τον Αύγουστο, του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+  —  Λογοτεχνία για ενήλικες

    Η μνήμη είναι συγχρόνως η πρώτη ύλη και τα σύνεργά μου. Χωρίς αυτή, δεν υπάρχει τίποτα.

    Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς των τελευταίων 100 ετών, σε ένα ανέκδοτο μυθιστόρημα-δώρο στους αναγνώστες του.

    Περί τίνος πρόκειται

    Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του (2014), εκδίδεται το ανέκδοτο μυθιστόρημά του Τα λέμε τον Αύγουστο (En Agosto nos vemos), το οποίο ο Μάρκες πίστευε ότι δεν ήταν και πολύ αντιπροσωπευτικό του. Ίσως γιατί όταν έχεις τιμηθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας για βιβλία όπως Εκατό χρόνια μοναξιά, Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου κ.α., τότε κάποιες ιστορίες σου να μοιάζουν άνισες μπροστά στο μεγαλείο των προαναφερθέντων. Αλλά όταν έχεις ένα ανέκδοτο βιβλίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, έχεις στα χέρια σου αναμφίβολα, πέραν της όποιας κριτικής ή προσωπικής προτίμησης, ένα τεράστιο εκδοτικό γεγονός.

    Ηρωίδα του Μάρκες είναι η 46χρονη Άνα Μαγκνταλένα Μπα, μητέρα δύο παιδιών, παντρεμένη σε έναν ευτυχισμένο γάμο εδώ και είκοσι επτά χρόνια με τον διευθυντή ορχήστρας, Ντομένικο, ο οποίος την αγαπούσε και τον αγαπούσε, πρώτος της και μοναδικός έρωτας, που παράτησε τις σπουδές της στη φιλολογία για χάρη του και από τον οποίο δεν υπάρχει ορατός λόγος να θέλει να διαφύγει. Όμως, τώρα, αλλάζει η ατζέντα της, κάπως. Αποφασίζει κάθε 16 Αυγούστου, την ίδια ώρα, με το ίδιο ταξί, την ίδια ανθοπώλισσα, να ταξιδεύει με φέρι μέχρι το απέναντι νησάκι της Καραϊβικής όπου είναι θαμμένη από οκταετίας η μητέρα της, να της αφήνει γλαδιόλες, τα αγαπημένα της λουλούδια και να της μιλάει για όσα νιώθει.

    Μένουν κάποιες ώρες κάθε φορά, μέχρι την επόμενη στις εννιά το πρωί, που έχει φέρι για την επιστροφή. Αυτές οι ώρες θα γίνουν οι δικές της ώρες, μια χαραμάδα όπου η Άνα μοιάζει να γίνεται κάτι άλλο. Φλερτάρει με τον άντρα που την κοιτάζει από απέναντι στο μπαρ. Γνωρίζονται. Μιλούν. Και γίνεται εραστής της.

    “Ανεβαίνουμε;” του είπε.
    Εκείνος ήταν εντελώς ανίσχυρος.
    “Δε μένω εδώ”, είπε.
    Αυτή όμως δεν περίμενε να τελειώσει τη φράση του.
    “Εγώ μένω”, είπε και σηκώθηκε και ίσα που κούνησε το κεφάλι της για να του επιβληθεί. “Δεύτερος όροφος, δωμάτιο 2023, στα δεξιά της σκάλας. Μη χτυπήσετε, απλώς σπρώξτε την πόρτα”.
    Ανέβηκε στο δωμάτιο με έναν γλυκό τρόμο που είχε να νιώσει από την πρώτη νύχτα του γάμου της.

    Εκείνος χάνεται ολότελα. “Γιατί εμένα;” τη ρωτάει για να πάρει την απάντηση: “Έμπνευση της στιγμής”. Και έτσι αρχίζει να ξετυλίγεται αυτός ο ετήσιος καλπασμός μιας γυναίκας προς τον έρωτα, των πόθων και των παθών, των φόβων και των ελλειμμάτων που αφήνει η καθημερινότητα στο μυαλό και το σώμα των ανθρώπων.

    Θα πάει πέντε συνολικά φορές στο νησάκι, απέναντι, ενδίδοντας κάθε φορά σε αυτό που λαχταρούσε κάθε φορά που ξεκινούσε να της συμβεί. Να ζήσει το απροσδόκητο, το μη ευθύγραμμο. Και όταν θα φύγει από εκεί, δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

    Με την απλότητα, αμεσότητα, ευρυθμία, απρόσκοπτη ροή, που διέκριναν πάντα τη γραφή του, προσφέροντας αναγνωστική απόλαυση, ο Γκάμπο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο σπουδαιότερος Κολομβιανός συγγραφέας όλων των εποχών και ένας εκ των κορυφαίων του 20ου αιώνα στον κόσμο, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες αποβιβάζεται στο νησί των ερωτικών πόθων, της προσωπικής ελευθερίας, της σεξουαλικής μεταμόρφωσης, του πειραματισμού της μιας νύχτας σαν μικρές αποδράσεις από τον πανομοιότυπα σύμπαν της καθημερινότητας.

    Με τα ομολογημένα και στον πρόλογο μικρά ψεγάδια και αντιφάσεις της ιστορίας, καθώς ο συγγραφέας ήδη πάλευε με τις αόρατες δυνάμεις της μνήμης του, η ιστορία του Μάρκες έχει αυτό το κελάρυσμα, την αλήθεια, το απροσδόκητο, το ανθρώπινο, την κατάδυση στην άβυσσο των ψυχών όλων των μυθιστορημάτων του. Και κάπως έτσι, απλά απολαμβάνεις.

    Εκδόσεις Ψυχογιός.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Τα λέμε τον Αύγουστο
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    En Agosto nos vemos
    Συγγραφέας:

    Gabriel García Márquez

    Εκδόσεις:

    Ψυχογιός, Απρίλιος 2024

    Μετάφραση:

    Δέσποινα Δρακάκη

    Διορθώσεις:

    Ελένη Γεωργοστάθη

    Σελίδες:

    160

    Μέγεθος:

    14 Χ 21

    ISBN:

    978-618-01-5523-5

    RELATED ARTICLES

    Most Popular