More
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 405x150
    cluedle banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΣτο Πικεφί, της Μαρίας Παπαγιάννη (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Στο Πικεφί, της Μαρίας Παπαγιάννη (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 4-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Το βιβλίο είναι αφιερωμένο από τις δύο δημιουργούς στον ψυχίατρο Κώστα Γκοτζαμάνη.

    Οι βραβευμένες συγγραφέας, Μαρία Παπαγιάννη, και εικονογράφος, ‘Ιρις Σαμαρτζή, δημιουργούν ένα βιβλίο-ωδή στη φαντασία των παιδιών και στην αδερφοσύνη.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο Λουκ και ο Φλιπ, αδέρφια, τραβάνε κουπί για να πάνε στο Πικεφί. Μαζί.

    Εεεοπ! Αν θέλεις μια καλύτερη ζωή,
    έλα μαζί κι εσύ, θα πάμε εκεί στο… πι… και… φι.

    Θα είναι μακριά, άραγε; Ποιος ξέρει! Η μαμά θα έρθει; “Ξέχνα τη μαμά, στο Πικεφί δεν έχει ούτε μαμά ούτε μπαμπά”.

    Ο Λουκ κοιτάζει με κιάλια. Βλέπει μια φάλαινα. Παίρνει τα κιάλια ο Φλιπ. Κοιτάζει. Δε βλέπει καμία φάλαινα.”Τη βλέπεις;” τον ρωτάει ο Φλιπ. “Και φυσικά τη βλέπω…” απαντάει ο Λουκ. Κι ύστερα ένας καρχαρίας. Και πιο μετά ένα εχθρικό σκάφος. Αναταράξεις. Ο Φλιπ πέφτει μέσα στο νερό. Ο Λουκ ορμά να τον σώσει. Είναι μακριά ακόμα το Πικεφί; Θα έρθεις μαζί κι εσύ, μαμά;

    Εστιάζοντας

    Δυο αδέρφια μετατρέπουν το δωμάτιό τους σε ένα πεδίο περιπέτειας. Με όπλο τη φαντασία τους, χρησιμοποιούν αντικείμενα του δωματίου προσπαθώντας να φτάσουν στο Πικεφί, τη γη της ελευθερίας. Εναλλάσσοντας αφήγηση, ζωντανούς διαλόγους και στίχους η συγγραφέας δημιουργεί ένα ταξίδι προς μια Ιθάκη, όπου σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ίδιο το ταξίδι, το οποίο ενδύεται το Καβαφικό πνεύμα.

    Τα δύο παιδιά είναι δυο σημερινά αδέρφια, με φόβους και αφοβίες, με τόλμη και δισταγμούς, με συναισθήματα και σκέψεις, τα οποία βγαίνουν στο φανταστικό παιχνίδι που έχουν στήσει στο μισοσκότεινο δωμάτιό τους. Η διαρκής επανάληψη “και αδερφός” μετά το “βοηθός” φανερώνει τη σημασία του μαζί και της αδερφοσύνης στις οποίες έχει επενδύσει η συγγραφέας, καθώς το ταξίδι έχει αξία όταν το μοιράζεσαι, όταν το κατανέμεις πέρα από τον εαυτό σου.

    Ο λόγος της ιστορίας είναι απλός, παιγνιώδης, όπως είναι ο λόγος δυο παιδιών που παίζουν και που μοιράζονται τον αυτοσχεδιαστικό καλπασμό της φαντασίας τους. Επίσης, έχει ένταση, καθώς τα δυο αδέρφια μπαίνουν στο πετσί του ρόλου και βιώνουν συναισθήματα στη μικροκλίμακα ενός παιδικού ταξιδιού. Οι ήρωες είναι παιδιά που διοχετεύουν ενέργεια στο κοινό παιχνίδι, πέρα από οθόνες, αξιοποιώντας τις ευεργεσίες της φαντασίας τους και δημιουργώντας δεσμούς αδιάσπαστους.

    Σημαντική θεωρώ την παράμετρο της απουσίας της μητέρας που αναζητείται από τον πιο ανασφαλή εκ των δύο αδερφών πάνω στην ένταση και τον φόβο του ταξιδιού. Η απουσία της γίνεται παρουσία, υπενθύμιση της δύναμής στην συναισθηματική ασφάλεια και επάρκεια των παιδιών και υπενθύμιση της παρουσίας της, εδώ, εκεί, παντού και πάντα. Είναι ένα άρρητο “παίξτε μαζί εσείς κι εγώ είμαι εδώ”. Κι αν χρειαστεί, αν κληθεί να επιβιβαστεί μαζί τους; Τότε, ναι, η μητέρα είναι διαθέσιμη να αφήσει τον δικό της μικρόκοσμο και να βουτήξει, να μοιραστεί τη φαντασία των παιδιών της. Επομένως, μέσα από πράγματα που δεν κατονομάζονται, έχουμε σημαντικά πράγματα που αποκαλύπτονται και φανερώνουν μια συμπαγή στάση ζωής, κυρίως έναντι της καθημερινότητας.

    Η συνεργασία της Μαρίας Παπαγιάννη με την Ίριδα Σαμαρτζή είναι αξιοθαύμαστη. Η εικονογράφος αξιοποιεί στο έπακρο όλο το δυναμικό που της παρέχει η ιστορία, προσεγγίζει άλλοτε αφαιρετικά και άλλοτε πιο δυναμικά και λεπτομερώς τις περιπέτειες των δύο ηρώων και παίζει εξίσου στο παιχνίδι της διαφοροποίησης των δύο αδερφών, του πιο θαρραλέου και ηγετικού Φλιπ, του πιο συνεσταλμένου και με πιο γραμμική στην αρχή φαντασία Λουκ. Ο χρωματικός της κώδικας πάλλεται πάνω στο γαλάζιο της θάλασσας και τις πορτοκαλοκίτρινες αναθυμιάσεις του ήλιου, αλλά και στο μαύρο που εμφανίζεται καθώς νυχτώνει και δίνει την -αρεστή σε εμένα- αισθητική του. Το ανατρεπτικό ανάπτυγμα λίγο πριν το τέλος της ιστορίας, εκτός από αυτή καθεαυτή την ανατροπή, λειτουργεί ως ένας τετράπτυχος πίνακας όπου μορφές, χρώματα και αντικείμενα συμπυκνώνουν νοήματα και συναισθήματα και καλούν σε παρατήρηση τον αναγνώστη. Τέλος, οι διαφορετικές τεχνικές και τα μέσα, ψηφιακά και χειροποίητα, που χρησιμοποιεί η εικονογράφος δημιουργούν ένα μικτό αποτέλεσμα που προσωπικά μου άρεσε πολύ.

    Νομίζω ότι το αρχικό άγνωστο της ιστορίας βαδίζει, πλέει καλύτερα, προς τη γνώση και επίγνωση, πλησιάζοντας τα δύο παιδιά στο φανταστικό νησί της φαντασίας, καθιστώντας τους αναγνώστες συνταξιδιώτες τους.

    Για αναγνώστες από 3,5-4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Θάνος Μικρούτσικος & Μαρία Παπαγιάννη – Το Τραγούδι Του Μεσιάν

    Θάνος Μικρούτσικος & Μαρία Παπαγιάννη – Η Μάχη

    Θάνος Μικρούτσικος & Μαρία Παπαγιάννη – Κι Αν Φοβάσαι Το Σκοτάδι

    Θάνος Μικρούτσικος & Μαρία Παπαγιάννη – Το Πειρατικό Του Κάπτεν Jimmy

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Στο Πικεφί
    Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη
    Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάρτιος 2022
    Διορθώσεις: Μαρία Παπαλέξη
    DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 21 X 29
    ISBN: 978-960-16-7210-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular