More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοParenting (Βιβλία για γονείς)Πώς να προστατεύσετε την ψυχική υγεία του παιδιού σας, της Δρ Μπεθ...

    Πώς να προστατεύσετε την ψυχική υγεία του παιδιού σας, της Δρ Μπεθ Μόζλι

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 18+ —  Βιβλίο για γονείς

    Όταν τα παιδιά μας νιώθουν δυσφορία, πρώτα πρέπει να καθίσουμε δίπλα τους και να αναγνωρίσουμε τη δυσφορία τους χωρίς να προσπαθήσουμε να τα μετακινήσουμε βιαστικά από αυτήν. Αν το παιδί σας νιώσει ότι το καταλαβαίνετε, αυτό θα οδηγήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση της σωματικής του απόκρισης.

    Η σύμβουλος κλινικής ψυχολογίας Δρ Μπεθ Μόζλι απευθύνεται στους γονείς παιδιών ηλικίας 4-21 και τους προσφέρει ένα πλήρες πορτραίτο των παιδιών αυτών των ηλικιών καθώς και τις τεχνικές προστασίας της ψυχικής τους ισορροπίας.

    Περί τίνος πρόκειται

    Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά μας, αλλάζουν. Και αλλάζουμε κι εμείς. Ή τουλάχιστον πρέπει να αλλάξουμε. Το χαριτωμένο μωράκι, γίνεται παιδάκι, ακολούθως μαθήτρια/μαθητής και κατόπιν προέφηβος και αργότερα έφηβος. Και όταν μπει σε αυτόν τον κυκεώνα, εμείς έχουμε χάσει όλη τη δύναμή μας, την μονοκρατορία μας και πολύ απλά… δεν ξέρουμε τι να κάνουμε.

    Εκρήξεις θυμού, διαρκείς επιθυμίες, ένα κινητό στο χέρι, αρνήσεις, εκρήξεις, επιρροές πάμπολλες, συνομήλικοι, μια αλυσίδα ανεξέλεγκτη. Κι εμείς; Πού βρισκόμαστε σε όλο αυτό; Και πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το παιδί μας, προσφέροντάς του την καλύτερη εκδοχή μας, τη δική μας αλλά και την εν δυνάμει δική του;

    Αξιοποιώντας την εμπειρία είκοσι ετών εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια των οποίων συγκέντρωσε γνώσεις, ιδέες και δεξιότητες, ως ψυχολόγος και ως γονέας, η Δρ. Μπεθ Μόζλι, μας διαβεβαιώνει ότι στο βιβλίο αυτό θα βρούμε πληροφορίες και γνώση για να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε συμβεί στην οικογένειά μας, στην ψυχική υγεία του παιδιού/των παιδιών μας. Δεν υπόσχεται εύκολες απαντήσεις για όλα. Και ορθά πράττει αφού κανένα βιβλίο δεν μπορεί να σε μεταμορφώσει, καθώς κουβαλάς το ειδικό βάρος πολλών ετών ή και δεκαετιών, ως γυναίκα και άντρας, ως ενήλικας, ως γονέας.

    Όμως, διαβάζοντας το βιβλίο της Μπεθ Μόζλι, αισθάνθηκα ότι διαβάζω κάποια που δεν καταθέτει ιδεατές καταστάσεις, αλλά κάποια που έχει ζήσει εκ των έσω προβλήματα, έχει γνωρίσει εκατοντάδες ανθρώπους με προβλήματα στα παιδιά τους και έχει αξιοποιήσει και συνθέσει όλη αυτή την εμπειρία, δημιουργώντας ένα πολύτιμο πλαίσιο για κάθε γονέα.

    Η ψυχική υγεία δεν είναι σταθερή και δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε. Παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με το τι συμβαίνει στη ζωή μας και το ποιες δεξιότητες και ικανότητες έχουμε ώστε να επηρεάσουμε τον τρόπο που νιώθουμε και λειτουργούμε“. Πράγματι, όλες οι μορφές υγείας, όλες οι μορφές υπόστασής μας είναι ασταθείς, έχουν διακυμάνσεις και διαβαθμίσεις και πάνω σε αυτή τη λεπτή γραμμή εμείς πρέπει να είμαστε πάντα παρούσες (και παρόντες) για να δώσουμε το καλύτερο υποστηρικτικό μας πρόσωπο.

    Η σχέση με τους άλλους, η διατροφή, ο ύπνος, η σωματική δραστηριότητα, οι αρχές της δοτικότητας και της καλοσύνης, είναι παράγοντες που επηρεάζουν τον δρόμο ενός νέου (και όχι μόνο) ανθρώπου προς την ευημερία. Όταν αυτός διακόπτεται ή ανακόπτεται από εμπόδια, τότε πρέπει να κοιτάξουμε πρωτίστως αυτούς τους δρόμους και ακολούθως να μπούμε βαθύτερα σε όσα συμβαίνουν στο παιδί μας. Και πλάι σε αυτούς τους πέντε δρόμους, η διαρκής μάθηση και η αντίληψη, που ολοκληρώνουν το παζλ και συνδέονται μεταξύ τους.

    Τι προκαλεί άγχος στο παιδί μας; Γιατί η διάθεσή του είναι ευμετάβλητη; Πώς οδηγείται στη δυσθυμία ή ακόμα και τον αυτοτραυματισμό; Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τη σημερινή σχέση των παιδιών με την τεχνολογία και τις οθόνες; Γιατί το παιδί μας δυσκολεύεται να εκφράσει όσα νιώθει; Φταίμε κι εμείς γι’ αυτό και πώς μπορούμε να το ξεκλειδώσουμε; Τι συμβαίνει μέσα τους όταν νιώθουν έντονα συναισθήματα, όταν εκρήγνυνται; Πώς οδηγούμε τα παιδιά να καταλάβουν τι είναι σημαντικό, αλλά και ποιες αξίες κρύβονται πίσω από τα συναισθήματά τους, τα οποία δεν είναι απλώς εκφράσεις διάθεσης; Μπορούμε να αποτρέψουμε τα παιδιά μας από το να βιώσουν επίπονα συναισθήματα; Εμείς διαχειριζόμαστε καλά τα δικά μας συναισθήματα και ζητάμε από τα παιδιά μας να το πράξουν; Είναι φυσιολογικό το άγχος; Πότε γίνεται επικίνδυνο για την ψυχική υγεία του παιδιού μας; Πώς το αντιμετωπίζουμε, πώς το διαχειριζόμαστε, πώς ισοσταθμίζουμε την επιρροή του;

    Είναι τόσες πολλές οι ιδέες και οι προσεγγίσεις που θα βρείτε -με πρακτικά παραδείγματα και ασκήσεις- μέσα σε αυτό το βιβλίο. Το θεωρώ πολύ χρήσιμο για τους γονείς, τόσο ως γονείς των παιδιών τους, αλλά και όσο ως ξεχωριστές προσωπικότητες, καθώς λειτουργεί αρκετά ψυχοθεραπευτικά.

    Για αναγνώστες από 18 ετών.

    Εκδόσεις Ψυχογιός.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

    Δείτε το βιβλίο στις Εκδόσεις Ψυχογιός εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Πώς να προστατεύσετε την ψυχική υγεία του παιδιού σας
    Τίτλος πρωτοτύπου:
    Happy Families: How to Protect and Support Your Child’s Mental Health
    Συγγραφέας:

    Beth Mosley

    Σχεδιασμός εξωφύλλου:

    Τζίνα Γεωργίου

    Εκδόσεις:

    Ψυχογιός, Σεπτέμβριος 2024

    Επιμέλεια:

    Κυριακή Κάσση

    Μετάφραση:

    Καλλιόπη Δημοπούλου

    Σελίδες:

    568

    Μέγεθος:

    14 Χ 21

    ISBN:

    978-618-01-5860-1

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular