Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-13) – Βιβλίο γνώσεων: αυτοβελτίωση και δεξιότητες για παιδιά
“Πιστεύω ακράδαντα ότι εάν θέλετε να βρεθείτε στο κατάλληλο σημείο για να αλλάξετε τα πράγματα προς το καλύτερο, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε κοιτάζοντας τον εαυτό σας, πρώτα φροντίζοντας το μυαλό και το σώμα σας και στη συνέχεια εντοπίζοντας τις μεμονωμένες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να γίνει ο κόσμος γύρω σας καλύτερος”.
Κίλι Σουίφτ, συνέντευξη στο ELNIPLEX, 25/11/2020
Life skills ο τίτλος του πρωτοτύπου, ο οποίος στα ελληνικά μπήκε ως υπότιτλος, αφού οι Έλληνες συγκινούμαστε λιγότερο, ακόμα, από τεχνικές διατυπώσεις τύπου “Δεξιότητες ζωής”. Και όμως… Αν υπάρχει ένας μεγάλος, κεντρικός στόχος στη διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού, ενός νέου ανθρώπου, αυτός είναι η απόκτηση, η αρχιτεκτονική κάποιων βασικών δεξιοτήτων, εκείνων που κάνουν τον άνθρωπο πλήρη, ακέραιο, γεμάτο και σίγουρα καλύτερο.
Η Κίλι Σουίφτ είχε σημαδέψει από το προηγούμενό βιβλίο της, Πώς θα φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, το καλό ως κινητήριο δύναμη αλλά και προορισμό των ανθρώπων. Εκεί έδειχνε τον δρόμο για να φτιάξουμε έναν καλύτερο δρόμο. Αλλά και εδώ αυτό κάνει. Μόνο που ακολουθεί έναν άλλο δρόμο. Εκείνον της καλλιέργειας δεξιοτήτων. Ποιες είναι αυτές;
Πρώτη: Λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων. Δεν υπάρχεις, δεν περπατάς βήμα στη ζωή αν δεν μπορείς να πάρεις αποφάσεις, αν δεν μπορείς να αναλύσεις καταστάσεις, να δεις το περιεχόμενό τους, να εκτιμήσεις κινήσεις και λάθη σου, να μάθεις να επανεξετάζεις στο σωστό χρόνο, να σπάσεις σε κομμάτια το πρόβλημα και να ετοιμάσεις ενδεδειγμένες απαντήσεις.
Δεύτερη: Τρόποι σκέψης. Ποιοι είναι αυτοί; Δημιουργική και κριτική σκέψη, ζητούμενο όπου κι αν κοιτάξεις. Που σημαίνει να αναρωτιέσαι, να επεξεργάζεστε σκέψεις και συναισθήματα και να τα εκφράζεις δημιουργικά, να μαθαίνετε να αναλύετε τα δεδομένα κάνοντας τις σωστές ερωτήσεις (Τι; Ποιος; Πότε; Πού; Γιατί;).
Τρίτη: Επικοινωνία. Εδώ παίζεται μεγάλο έργο. Άσε λίγο κάτω το κινητό σου, πουλάκι μου. Ανάπτυξε τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες. Άκου. Ζωγράφισε. Μίλα όπως πρέπει. Επίλεξε τις σωστές λέξεις. Αναπαράστησε. Μάθε επικοινωνία κι άστηνε κι όταν πεινάσεις πιάστηνε, κοινώς.
Τέταρτη: Κατανόηση συναισθημάτων. Κατανοώντας και αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά σας, μπορείτε να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Και όταν συμβεί αυτό, τότε έχετε κάνει το πιο μεγάλο βήμα να κατανοήσετε το πιο σημαντικό κομμάτι του κόσμου: τον εαυτό σας. Κι αυτό θα ανοίξει την πύλη για την κατανόηση των άλλων, κάτι που οδηγήσει σε δράσεις και σε ανάληψη πρωτοβουλιών.
Πέμπτη: Αντιμετώπιση καταστάσεων. Θα έρθουν στη ζωή όλων, μικρές ή μεγάλες, λίγες ή πολλές. Να τις αποφύγεις δεν μπορείς. Αρχίζεις από το να παραμείνεις ήρεμος, σε μυαλό και σώμα. Συνεχίζεις με το να μάθεις να… αποτυγχάνεις γιατί αυτό θα σου δώσει τα εφόδια για να πετύχεις. Όπως να αποδέχεσαι τις προκλήσεις, να μην τα παρατάς (never give up skill), να διακρίνεις τον δρόμο που σου ταιριάζει, να βρίσκεις αντίδραση στις αγχωτικές καταστάσεις, να αναζητάς υποστήριξη, να βρίσκεις πρότυπους δρόμους και ανθρώπους που σε γεμίζουν αισιοδοξία.
Η Κίλι Σουίφτ έχει συνθέσει ουσιαστικά έναν οδηγό δημιουργίας του δυναμικού, ισορροπημένου ανθρώπου που αναζητά την ηρεμία, την αρμονία, τη δράση, την ευθύνη, την πρωτοβουλία, την δημιουργικότητα, τη σκέψη. Του νέου ανθρώπου που δεν κρύβεται πίσω από πρωτοβουλίες ή επιθυμίες, που δεν έχει θρονιαστεί πίσω από κάποια οθόνη, που αναζητά τον εαυτό του για να συναντηθεί με τους άλλους στο μεγάλο ταξίδι της ζωής.
Πώς το πράττει; Οι πληροφορίες της είναι μεστές, προσιτές, δίχως μεγαλοϊδεατισμούς, δίχως υπεραναλύσεις. Όμως στο οπλοστάσιό της έχει πολλές, μικρές και μεγαλύτερες, καλές ιδέες που προτείνει στον αναγνώστη, ξέροντας καλά τι λέει. Και σε αυτό το βιβλίο της, όπως και το προηγούμενο, τη βοηθά εξαιρετικά η πολύ καλή ανάλυση και αποτύπωση του υλικού της, καθώς ένα ενδεχόμενο χάος θα ακύρωνε το εγχείρημά της αλλά και αυτός ο Τζέιμς Γκιμπς, ο οποίος εικονογραφεί με πολύ χρώμα και σε ωραίες αντιθέσεις, με εκφραστικότητα, με πολλές ιδέες κατάτμησης και παρουσίασης του υλικού της, με ενδιαφέροντα γραφικά και text frames που προσδίδουν έμφαση και ακυρώνουν τη μονοτονία. Νομίζεις ότι βλέπεις ένα λεπτοδουλεμένο, επαγγελματικό powerpoint που σε καθηλώνει.
Το Πώς θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι- μαθαίνουμε για τις δεξιότητες ζωής είναι ένα πολύτιμο βιβλίο και για κάθε εκπαιδευτικό, αφού τώρα, τα νεότευκτα Εργαστήρια Δεξιοτήτων που εισέρχονται από φέτος σε νηπιαγωγεία, δημοτικά αλλά και δευτεροβάθμια, θα βρουν στο βιβλίο της Σουίφτ έναν εξαιρετικό οδηγό με πολλές ιδέες και διεξόδους για όλες σχεδόν τις θεματικές (ειδικά σε συνδυασμό με το Πώς θα φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο).
Ένας οδηγό που θα βοηθήσει όλα τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Αρκεί να βρουν υποστήριξη από τους ενήλικες του περιβάλλοντός τους, εντός και εκτός σπιτιού.
Για αναγνώστες από 7-8 ετών.
Εκδόσεις Διόπτρα.
Απόσπασμα
Διακρίσεις
“Ο εκφοβισμός είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους κάποια στιγμή, αλλά όταν το περνάτε, μπορεί να το νιώσετε ως μια πολλή μοναχική και απομονωμένη εμπειρία. Η συμβουλή μου σε οποιονδήποτε νέο εκφοβίζεται είναι να θυμάται ότι δεν είναι μόνος. Εμπιστευθείτε έναν αξιόπιστο ενήλικο, είτε πρόκειται για δάσκαλο, γονέα ή άλλο μέλος της οικογένειας. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να μιλήσετε για αυτό, μπορείτε να το γράψετε και να το στείλετε σε αυτούς. Θα μπορέσουν να σας υποστηρίξουν και να λάβουν μέτρα για να σας βοηθήσουν”.
Η Κίλι Σουίφτ στο ELNIPLEX: δείτε τη συνέντευξή της εδώ
Με μια ματιά
- Η Κίλι Σουίφτ έχει συνθέσει ουσιαστικά έναν οδηγό δημιουργίας του δυναμικού, ισορροπημένου ανθρώπου που αναζητά την ηρεμία, την αρμονία, τη δράση, την ευθύνη, την πρωτοβουλία, την δημιουργικότητα, τη σκέψη. Του νέου ανθρώπου που δεν κρύβεται πίσω από πρωτοβουλίες ή επιθυμίες, που δεν έχει θρονιαστεί πίσω από κάποια οθόνη, που αναζητά τον εαυτό του για να συναντηθεί με τους άλλους στο μεγάλο ταξίδι της ζωής.
- Οι πληροφορίες της είναι μεστές, προσιτές, δίχως μεγαλοϊδεατισμούς, δίχως υπεραναλύσεις. Όμως στο οπλοστάσιό της έχει πολλές, μικρές και μεγαλύτερες, καλές ιδέες που προτείνει στον αναγνώστη. Και σε αυτό το βιβλίο της, όπως και το προηγούμενο, τη βοηθά εξαιρετικά η πολύ καλή ανάλυση και αποτύπωση του υλικού της, αλλά και αυτός ο Τζέιμς Γκιμπς, ο οποίος εικονογραφεί με πολύ χρώμα, με πολλές ιδέες παρουσίασης του υλικού της, με ενδιαφέροντα γραφικά και text frames.
Το Soundtrack του βιβλίου
Ed Sheeran – Afire Love [Official Audio]
Lady Gaga – Born This Way (Official Music Video)
De Usuahia a la Quiaca-Gustavo Santaollala (Vol 1)
TAYTOTHTA | |
---|---|
Τίτλος: | Πώς θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι- Δεξιότητες ζωής |
Τίτλος πρωτοτύπου: |
Life Skills
|
Συγγραφέας: | Keilly Swift |
Εικονογράφος: | James Gibbs |
Εκδόσεις: | Διόπτρα, 22 Σεπτεμβρίου 2021 |
Μετάφραση: | Νοέλα Ελιασά |
Επιμέλεια: | Μαρία Παναγοπούλου, Διόπτρα |
Προσαρμογή εξωφ.: | Νατάσσα Χαραλαμπίδη, Διόπτρα |
Σελίδες: | 96 |
Μέγεθος: | 22 Χ 26 |
ISBN: | 978-960-653-382-2 |