More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_dora_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας Νο1 και Νο2: Ένας σαμουράι, ένα σπαθί και...

    Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας Νο1 και Νο2: Ένας σαμουράι, ένα σπαθί και το κεράσι της ζωής & Μήνυμα στο Μανχάταν

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-12) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Η ιστορία πάει από τα ίδια μονοπάτια με τη γεωγραφία.
    Φρανσουά Μιττεράν

    Γεωγραφική- Ταξιδιωτική λογοτεχνία μυστηρίου από μια νέα σειρά που υπόσχεται πραγματική αναγνωστική απόλαυση, ξεκινώντας από Ιαπωνία και Η.Π.Α.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η μητέρα της Μίκα πηγαίνει ένα επαγγελματικό ταξίδι στην Ιαπωνία και καταφέρνει να την πείσει να την πάρει μαζί παρά τις μεγάλες υποχρεώσεις της δουλειάς της.

    Αεροδρόμιο, Αθήνα-Τόκιο, πύλη 32 και φύγαμε για τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, των εκατόν δέκα ενεργών ηφαιστείων και το Κιότο. Τρένα βολίδες, όρος Φούτζι, παπούτσια έξω από το σπίτι, πράσινο τσάι και τεϊοποτεία, μουσείο Μάνγκα, σαμουράι και ο συμφιλιωτής τους Σακαμότο Ρυόμα και το σπαθί, το πολύτιμο σπαθί των σαμουράι Honjo Masamune με τη χαρακτηριστική λαβή. Στην εφαρμογή Πορτολάνος που έχει κατεβάσει η Μίκα αναφερόταν επί λέξει:

    «Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το πολύτιμο σπαθί των σαμουράι Honjo Masamune κρύβεται στο Κιότο. Δίνεται αστρονομική αμοιβή σε όποιον το παραδώσει». Το ψάχνουν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. “Το κάναμε και στο σχολείο”, είπε ο Ακίρα. Και ξαφνικά το ταξίδι στην Ιαπωνία και το Κιότο απέκτησε νέα τροπή. Μαζί με τον Χαρούτο και τον Ακίρα, αποφασίζουν να ψάξουν για το σπουδαίο αυτό σπαθί. Ξεκινούν από το μουσείο των Σαμουράι.

    “Γιατί μόνο ένας σαμουράι κρατάει εδώ σπαθί;” ρώτησε κάποιος από το γκρουπ.
    “Αυτό είναι το Honjo Masamune, από τα καλύτερα σπαθιά που κατασκευάστηκαν ποτέ. Χρησιμοποιήθηκε από τους σαμουράι για επτά αιώνες. Ήταν το σύμβολο του Τουκουγκάουα. Το 1939 το σπαθί τιμήθηκε ως επίσημος Εθνικός Θησαυρός της Ιαπωνίας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στην τελετή”.

    Το σπαθί δεν βρέθηκε ποτέ από τότε που το πήρε ένας Αμερικανός στρατιώτης μαζί του. Τι είναι “το κεράσι της ζωής” που έχει χαραγμένο πάνω του; Το ταξίδι στην Ιαπωνία αποκτούσε απίστευτο ενδιαφέρον πια. Και η Μίκα, μαζί με τον Χαρούτο και τον Ακίρα θα ψάξουν παντού για να λύσουν το μυστήριο που φέρει το σπαθί αυτό, όχι μόνο να είναι μύθος, αλλά να βρίσκεται κρυμμένο πολύ κοντά στον τόπο όπου βρίσκονται.

    Ο Πίτερ Πάτουικ αισθανόταν πλέον αόρατος! Ήταν λες και χανόταν. Μέχρι και οι φίλοι του είχαν αρχίσουν να φέρονται περίεργα, να τον αγνοούν, να μην απαντούν στα μηνύματά του. Αλλά και οι γονείς του, ο εργαζόμενος σε κεντρική τράπεζα Αμερικανός πατέρας του και η αρχιτεκτόνισσα Ελληνίδα μητέρα του δούλευαν πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να περνάει πολλές ώρες μόνος του.

    Κατέβασε τη διάσημη εφαρμογή Πορτολάνος που άρχισε να γίνεται ο καλύτερος φίλος του. Με την ολοκλήρωση των ερωτήσεων στο πορτο-κουίζ θα έφτανε στις δέκα χιλιάδες πορτο-σβούρες και θα γινόταν επισήμως ένας Κατάσκοπος της Γεωγραφίας, την οποία αγαπούσε πάρα πολύ. Η τελευταία ερώτηση για τους πόντους αυτούς αφορούσε τον Τερματικό Σταθμό Γκραντ Σέντραλ. Η ερώτηση ήταν:

    Αν ψιθυρίσετε κάτι καθώς στέκεστε στην τοξωτή είσοδο του Όιστερ Μπαρ στον Τερματικό Σταθμό Γκραντ Σέντραλ της Νέας Υόρκης, μπορεί να σας ακούσει:
    Α. Ο διπλανός σας
    Β. Ο σερβιτόρος στο μπαρ
    Γ. Ο επιβάτης στη γραμμή Χάντσον
    Δ. Ο άνθρωπος στην απέναντι γωνία

    Τα κατάφερε! Έλυσε το μυστήριο πηγαίνοντας στο μπαρ. Ένιωθε περήφανος. Το απόγευμα επέστρεψε ενθουσιασμένος στο σπίτι του, ένα διαμέρισμα του δεκάτου ορόφου στο Τσέλσι του νοτιοδυτικού Μανχάταν. Σε μια μυστική ομάδα με λάτρεις της γεωγραφίας, το μάτι του έπεσε σε ένα μήνυμα: “Πρέπει να πας να δεις το Χειρόγραφο Βόινιτς που θα εκτεθεί αυτές τις μέρες στη Βιβλιοθήκη Μόργκαν! Μην το χάσεις!”

    Αυτό ήταν! Το χειρόγραφο Βόνιτς, ένα βιβλίο με εικόνες γραμμένο σε μια γλώσσα που δεν μπόρεσε ποτέ κανείς να αποκρυπτογραφήσει. Μαζί με τη Σαμάνθα, κόρη του εφόρου της βιβλιοθήκης, ξεκινά ένα ταξίδι στο περίφημο χειρόγραφο. “Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι γράφτηκε περίπου το 140 και ότι το απέκτησε ο Πολωνοαμερικανός βιβλιοπώλης Βίλφριντ Βόινιτς το 1912”, ο οποίος έδωσε και το όνομά του στο χειρόγραφο. Ο κατάσκοπος της Γεωγραφίας Πίτερ αναλαμβάνει δράση. Και η αναζήτησή του σε ένα χειρόγραφο που δεν έχει διαβάσει ποτέ κανείς θα είναι συναρπαστική!

    Εστιάζοντας

    Η σειρά Οι κατάσκοποι της Γεωγραφίας ξεκίνησε δυναμικά με δύο βιβλία, ένα από την υπεύθυνη της σειράς Τζένη Κουτσοδημητροπούλου και επίκεντρο την Ιαπωνία και ένα από τη Μαρία Ρουσάκη με το ενδιαφέρον στη Νέα Υόρκη και το Μανχάταν. Οι δύο συγγραφείς διατηρούν το προσωπικό τους στυλ και ύφος, δημιουργώντας δύο ξεχωριστές, αυτοτελείς, διαφορετικές ιστορίες, πολύ αξιόλογες ως προς τη γραφή.

    Μια σημαντική παρατήρηση που έχω να κάνω σε πρώτη φάση είναι ότι δεν πρόκειται για δύο κλασικής δομής περιπέτειες μυστηρίου ταξιδιωτικής λογοτεχνίας για παιδιά, όπου μια παρέα παιδιών (ή ένα παιδί) μας συστήνει μέσα από ένα μυστήριο το σύνολο ενός πολιτισμού ή μιας πολιτισμικής ομάδας. Αντιθέτως, οι δύο συγγραφείς, επιλέγουν συνειδητά να αναπτύξουν μία στιβαρή ιστορία μυστηρίου, με κέντρο μεν την πάνω από χίλια χρόνια πρωτεύουσα της Ιαπωνίας Κιότο και το πιο φημισμένο από τα πέντε δημοτικά διαμερίσματα της Νέας Υόρκης, το Μανχάταν, με βάση δύο πραγματικά αντικείμενα, άγνωστα κατά βάση στο ευρύ κοινό, που κρύβουν πίσω από το πέπλο του μύθου τους αληθινές ιστορίες.

    Πρόκειται, όπως διαβάσατε προφανώς παραπάνω, για το περιβόητο σπαθί των σαμουράι Honjo Masamune, αριστοτεχνικά σφυρηλατημένο σπαθί ενός σπουδαίου τεχνίτη σπαθιών προ επτά περίπου αιώνων, το οποίο θεωρείται ένας από τους πιο σπουδαίους χαμένους θησαυρούς του κόσμου και ένα από τα πλέον περίφημα χειρόγραφα, διακοσίων εβδομήντα δύο σελίδων, το οποίο, γραμμένο σε ένα άγνωστο σύστημα γραφής, δεν έχει κατορθώσει να διαβάσει ποτέ κανείς. Ένα σπουδαίο μήνυμα ή μια θρυλική φάρσα; Πάνω σε αυτά τα δύο περιθρύλητα αντικείμενα, στήνονται δύο καλοδουλεμένες στην πλοκή τους περιπέτειες, με αρκετά στοιχεία πολιτισμού των περιοχών, τα οποία δίνονται αβίαστα και όχι ως αυτοσκοπός όπου πληροφορίες αραδιάζονται αγχωτικά∙ περιπέτειες τοποθετημένες στο σήμερα, με χρήση τεχνολογίας και μέσων δικτύωσης, με αγωνία, με ήρωες που τοποθετούνται σε μια ενδιαφέρουσα ψυχική και συναισθηματική βάση.

    Η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου δουλεύει πολύ πάνω στον ρυθμό, στη δράση, στον συνδυασμό πλοκής, γνώσεων και αγωνίας. Η Μαρία Ρουσάκη τρυπώνει με επιδεξιότητα στα μονοπάτια της μοναχικότητας και της φιλίας, στήνει μια πολύ όμορφη αναγνωστική εμπειρία μέσα από τις σκιές που αφήνουν οι ουρανοξύστες του Μανχάταν. Ένα σπαθί και ένα χειρόγραφο γίνονται αφορμή για δύο καλοδιάβαστες ιστορίες μυστηρίου, τις οποίες εικονογραφεί με χρώμα, εκφραστικότητα και την παιδικότητα που τη διακρίνει η Λίλα Καλογερή, με ωραιότερες στιγμές την αποτύπωση τοπίων, της βιβλιοθήκης, στοιχείων του χειρογράφου, των σπαθιών, των πιο εικαστικών της πλευρών.

    Για αναγνώστες από 8 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ και εδώ

    Διακρίσεις

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ένας σαμουράι, ένα σπαθί και το κεράσι της ζωής- Νο 1

    Μήνυμα στο Μανχάταν – Νο2

    Σειρά: Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας 
    Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
    Μαρία Ρουσάκη
    Εικονογράφος: Λίλα Καλογερή
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Οκτώβριος 2022
    Υπεύθυνη σειράς: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
    Επιμέλεια: Αναστασία Αθηναίου
    Προσαρμογή εξωφ.: Μαίη Σταθοπούλου
    Σελίδες: 112, 96
    Μέγεθος: 16,0 Χ 21,0
    ISBN:
    978-618-220-011-7 / 978-618-220-076-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular