More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟι αγωνιστές του 1821, της Αγγελικής Δαρλάση (εικ.: Σοφία Παπαδοπούλου)

    Οι αγωνιστές του 1821, της Αγγελικής Δαρλάση (εικ.: Σοφία Παπαδοπούλου)

    Ο λογοτεχνικός πλούτος και το εκφραστικό οπλοστάσιο της Αγγελικής Δαρλάση συναντούν την επανάσταση του 1821 στο παρά ένα διακόσια της. Ο Θοδωρής Κολοκοτρώνης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Γιώργης Καραϊσκάκης, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, η Μαντώ Μαυρογένους. Πέντε ιστορίες εμπνευσμένες από την προσωπικότητα αυτών των ισάριθμων πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου που μας έχει γεμίσει πολλή μυθολογία αλλά λίγη αλήθεια.

    Η Δαρλάση δεν μπλέκει με την γνωστή ιστορία του ενήλικα ήρωα, εκείνη που τον κατέστησε ήρωα και διαπρεπή και καθοριστικό παράγοντα της έκβασης της επανάστασης. Δεν την ενδιαφέρει να ιστοριογραφήσει. Πηγαίνει πίσω, στα παιδικά χρόνια των τεσσάρων αυτών προσώπων, πιάνεται από κάποιες ενδεικτικές στιγμές τους, μικρές και φαινομενικά ασήμαντες και πλάθει έναν κόσμο γι’ αυτούς, μικρό και φαινομενικά ασήμαντο, απ’ όπου όμως ξεπηδά ο καινούριος τους εαυτός, ο άλλος, εκείνος που θα καθορίσει το 21′.

    Έτσι γυρίζει πίσω στον 12χρονο Θοδωράκη, το μεγαλύτερο από τα αδέρφια της οικογένειας Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι Αρκαδίας, πλάι στις χαράδρες του Μαίναλου, που πάει στην Τριπολιτσά να πουλήσει αλεύρι για να ταΐσει τα αδέρφια του κάτι καλύτερο από σαλιγκάρια που τρώνε μέρες και μέρες. Κι εκεί τρώει ένα χαστούκι από έναν Τούρκο γιατί του λέρωσε άθελά του την φορεσιά του. Κι εκείνο το χαστούκι σηκώνει ένα ακόμα μέτρο πιο πάνω τον Θοδωράκη και τον κάνει Θοδωρή και Θόδωρο και Θεόδωρο και στρατηγό Κολοκοτρώνη, γιατί από τότε ονειρεύτηκε και το δήλωσε μέσα κι έξω του πως μια μέρα θα επιστρέψει στην Τριπολιτσά αλλιώς, καβαλάρης και ελευθερωτής.

    Τέτοιες στιγμές υφαίνει η Δαρλάση και για τους άλλους τέσσερις Έλληνες και Ελληνίδες (σε επιδιωκόμενη ισορροπία η εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών). Με λόγο ιδιαιτέρως φροντισμένο όπως σε όλα της τα βιβλία, που διεγείρει και διατηρεί το αναγνωστικό ενδιαφέρον με ευκολία, με ποικιλία, φυσικότητα και λιτότητα στο ύφος, αναπλάθει την ατμόσφαιρα της εποχής, φωτίζει επιδέξια την αποφασιστικότητα, την γέννηση του νέου τους εαυτού και μας τους παραδίδει μικρούς, τρωτούς και γήινους, πέρα από το ηρωικό, άφθαρτο πρότυπο που έχει τρυπώσει στο νου των περισσότερων εξ’ ημών, μέσα από πέντε εύρυθμες, καλοδιάβαστες ιστορίες, πέντε διηγήματα με ισάριθμες μυθοπλαστικές πινελιές που έπαιξαν το δικό τους μικρό ή λιγότερο μικρό ρόλο στο τρανό 21′.

    Η εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου καλαίσθητη, ευχάριστη, κοντά στην ατμόσφαιρα της συγγραφέα, αποτυπώνοντας την εποχή, τόπους και περιβάλλοντα, σπίτια, αντικείμενα και μορφές με εκφραστικότητα.

    Κάθε ιστορία ακολουθεί ένα περιεκτικό, με σύννεφα κειμένου χρονολόγιο για τη ζωή του ήρωα.

    Από τη σειρά Οι Μεγάλοι… μικροί που ξεκινά δυνατά και θα ανθολογήσει αιρετικά σπουδαίες προσωπικότητες από κάθε πεδίο της ανθρωπότητας.

    Για παιδιά περίπου 7-11 ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    ΤΙΤΛΟΙ ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821
    Κάποτε θα πάω… αλλιώς. Ο Θοδωρής (Κολοκοτρώνης)
    Γεννήθηκα σε φυλακή. Η Λασκαρίνα (Μπουμπουλίνα)
    Όλα θα τα πω. Ο Γιώργης (Καραϊσκάκης)
    Πλοία να πετάνε. Ο Κωνσταντής (Κανάρης)
    Δεν μπορεί… θα υπάρχουν ήρωες. Η Μαντώ (Μαυρογένους)

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Οι αγωνιστές του 1821
    Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
    Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Φερουάριος 2020
    Επιμέλεια: Θοδωρής Τσώλης
    Σελίδες: 104
    Μέγεθος: 17 Χ 23
    ISBN: 978-618-03-1722-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular