More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ Άτλαντας της Ιστορίας, του Τσιάγκο τζε Μοράις

    Ο Άτλαντας της Ιστορίας, του Τσιάγκο τζε Μοράις

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 8-12) – Άτλας γνώσεων

    Άτλαντας: βιβλίο με χάρτες το οποίο στην προμετωπίδα του απεικόνιζε τον μυθικό Άτλαντα (ετυμολ.: α+τλαν=αυτός που υπομένει τα πάντα).

    Ο Τσιάγκο τζε Μοράις έφτιαξε και πάλι με ακρίβεια και συνέπεια αυτό που υπόσχεται ο τίτλος του βιβλίου του. Έναν άτλαντα ιστορίας. Συμπυκνωμένης εικονογραφημένης ιστορίας. Δεν μας ξάφνιασε βέβαια. Είχε προηγηθεί το εφάμιλλο Ο Άτλαντας των Μύθων το 2018, όπου εκεί ασφαλώς το θέμα του ήταν οι μεγάλες μυθολογίες της γης, εκείνοι οι κόσμοι που συχνά εμπνέουν την ιστορία, την πραγματικότητα. Τώρα, φεύγει από τη σφαίρα του μύθου και ανεβαίνει τον Γολγοθά της Ιστορίας. Είναι μεγάλη η έρευνα και μεγαλύτερη η ευθύνη όταν προσφέρεις ιστορία στα παιδιά.

    Τα καταφέρνει και πάλι περίφημα. Είναι ένα βιβλίο έντιμο. Κάνει μια ακραιφνή περιήγηση στους δεκατέσσερις μεγάλους κόσμους της παγκόσμιας ιστορίας. Και νομίζω ότι τους επιλέγει αρκετά καλά (ίσως η Αυστραλία να έλειψε από τον βασικό ιστό): Μεσοποταμία, Περσία, Ελλάδα, Ρώμη, Αίγυπτος, Τανγκ (Κίνα), Μαουρία (Ινδία), Μογγολία, Οθωμανοί, Αιθιοπία, Αμερική, Ίνκας, Ρωσία, Ευρωπαϊκές εξερευνήσεις και… όλοι μαζί!

    Τι θα βρει ο αναγνώστης σε αυτό το ταξίδι; Καταρχάς, όλες οι περιοχές προσεγγίζονται μέσα από 4-6 σελίδες, ευμεγέθεις (28 Χ 34), όπου η πληροφορία είναι πυκνή και η εικονογράφηση υπερλεπτομερής, εκφραστική και με άποψη. Η μικρή γραμματοσειρά ίσως κουράζει ελαφρά, βοηθά πολύ όμως στην συμπύκνωση αυτή της πληροφορίας, καθώς πραγματικά ο Μοράις κάνει μια τιτάνια προσπάθεια να μην αδικήσει τίποτα και κανέναν.

    Ας δούμε την Ελλάδα, που μέσες άκρες τη γνωρίζουμε καλύτερα από τα υπόλοιπα. Μια μικρή εισαγωγική τοποθέτηση για τον ελληνικό κόσμο ως ένας κόσμος στοχαστών, ναυτών (θάλασσα γαρ), στρατιωτών, γυμναστών (αθλητών, Ολυμπιακοί Αγώνες), μια μικρή τοποθέτηση στον χάρτη και αρχίζει το ταξίδι: Αρχιμήδης, Θαλής, Μέγας Αλέξανδρος, Ολυμπιάδα, Φίλιππος Β’, Σωκράτης, Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Ιππαρχία, Ηρόδοτς, Αθήνα, Ασπασία, Περικλής, Κλεισθένης, Σόλων, Φειδίας, Λεωνίδας, Ολυμπία, Λυκούργος, Αρτεμισία, Σοφοκλής, Ευριπίδης και Αισχύλος, Φειδιππίδης, Τροία, Σαπφώ και Όμηρος τοποθετούνται πάνω σε ένα τεράστιο ψηφιδωτό μνημείων και αναπαραστάσεων και μας συστήνονται μέσα από τριάντα λέξεις.

    Στο επόμενο δισέλιδο σαλόνι αλλάζει ελαφρώς ο προσανατολισμός της πληροφορίας. Γίνεται ξανά πιο πυκνή, τα κείμενα πιο μεγάλα και οι υποενότητες για τις οποίες παρέχεται γνώση αρκετά λιγότερα. Το δισέλιδο αυτό πραγματεύεται τη ζωή στην αρχαία Ελλάδα όπου η άθληση και η χαρά είχαν πρωτεύοντα ρόλο. Τα αθλήματα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, η γέννηση του θεάτρου, η δημοκρατία και η επιστήμη είναι τα πεδία που κυριαρχούν -δικαίως- στις δύο αυτές σελίδες. Είναι μια μεστή, καλή σύσταση της Ελλάδας στον κόσμο, που βέβια σταματά στον τρίτο-τέταρτο μ.Χ. αιώνα, γεγονός που δείχνει ότι έχουμε ένα έλλειμμα ιστορίας τους επόμενους 16-17 αιώνες, αλλά και ότι οι περισσότεροι μελετητές και συγγραφείς αγνοούν το υπόλοιπο κομμάτι μας ως λιγότερο ένδοξο. Θα πείτε… και τι να πουν μετά. Μόνο το Βυζάντιο και η συμμετοχή στους δύο παγκοσμίους πολέμους λάμπουν. Ε, δεν αδικώ, όχι. Δίκιο κι αυτό.

    Αντιλαμβάνεστε ότι αν έγινε μια τέτοια περιήγηση σε 5 σελίδες στην Ελλάδα, τι συμβαίνει στις υπόλοιπες 90 και τις άλλες 13 γεωγραφικές περιοχές/κόσμους του πλανήτη. Είναι μια πανδαισία εικόνων και πληροφοριών. Ο Άτλας αυτός κάνει ακριβώς αυτό: να παρέχουν μια πλήρη εικόνα του αντικειμένου που εξετάζουν στον αναγνώστη. Προσωπικά, με εντυπωσίασε η εικονογράφηση που έχει πληρότητα, εκφραστικότητα και προσεγγίζει μορφές και μνημεία με μια καλλιτεχνική άποψη που γοητεύει, φεύγοντας από εκείνον τον φωτογραφικό ρεαλισμό που κουράζει.

    Εντυπωσιακός τόμος. Άνθρωποι, επιτεύγματα, αγαθά, κατακτήσεις, επινοήσεις, ανακαλύψεις, περιηγήσεις, στοχασμοί, επιστήμες, τέχνες, τρόποι ζωής. Ταξιδέψτε.

    Για αναγνώστες από 7 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Ψυχογιός.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Είναι ένα βιβλίο έντιμο. Κάνει μια ακραιφνή περιήγηση στους δεκατέσσερις μεγάλους κόσμους της παγκόσμιας ιστορίας (Μεσοποταμία, Περσία, Ελλάδα, Ρώμη, Αίγυπτος, Τανγκ (Κίνα), Μαουρία (Ινδία), Μογγολία, Οθωμανοί, Αιθιοπία, Αμερική, Ίνκας, Ρωσία, Ευρωπαϊκές εξερευνήσεις), οι οποίοι προσεγγίζονται μέσα από 4-6 ευμεγέθεις σελίδες, , όπου η πληροφορία είναι πυκνή και η εικονογράφηση υπερλεπτομερής, εκφραστική και με άποψη.
    • Εντυπωσιακός τόμος. Άνθρωποι, επιτεύγματα, αγαθά, κατακτήσεις, επινοήσεις, ανακαλύψεις, περιηγήσεις, στοχασμοί, επιστήμες, τέχνες, τρόποι ζωής. Ταξιδέψτε.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    New World Symphony-Allegro con fuoco-Antonin Dvorak

    Il mio nome e nessuno – Main Theme-Ennio Morricone

    Love Secret- Μ. Αμπλιανίτης

    P Mauriat – Alouette

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο Άτλαντας της Ιστορίας
    Τίτλος πρωτοτύπου: History Atlas
    Συγγραφέας: Τσιάγκο τζε Μοράις
    Εικονογράφος: Τσιάγκο τζε Μοράις
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Σεπτέμβριος 2021
    Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 28,5 X 33,7
    ISBN: 978-618-01-3986-0

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular