Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-12) – Λογοτεχνία για παιδιά
«κόβε πριονάκι μου και η ώρα πλησιάζει Χριστούγεννα ζυγώνουνε το αίμα μας και βράζει…»
Χ. & Π. Κατσιμίχας
Ο Φίλιππος Μανδηλαράς έχει μελετήσει, έχει ερευνήσει, έχει γράψει και ξαναγράψει για τους καλικαντζαραίους και κάθε φορά λέει πως είναι η τελευταία φορά που το κάνει, αλλά πάντα υπάρχει κι άλλη φορά, όπως φαίνεται, μέχρι να γίνει κι αυτός καλικάντζαρος. Τι να πεις;
Η προσμονή των Χριστουγέννων είναι χωρίς αμφιβολία υπέροχη κι οι λόγοι είναι αμέτρητοι. Φτιάχνονται γλυκά, ετοιμάζονται δώρα, γίνονται οικογενειακές και φιλικές συναντήσεις. Οι στοίβες με τα βιβλία σκονίζονται στην άκρη του γραφείου, το παιχνίδι είναι ατελείωτο και κανείς δεν σκέφτεται να μαγειρέψει σπανακόρυζο ή φακές. Κι όλα θα ήταν τέλεια αν δεν προέκυπταν κάποια πολύ σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πνεύμα των Χριστουγέννων και την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη. Το πιο βασανιστικό ερώτημα όμως, αφορά στους καλικάντζαρους. Τι γίνεται με αυτούς τελικά; Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν; Όλες οι απαντήσεις δίνονται σε αυτό το βιβλίο αρκεί να είσαι έτοιμος/η να αναζητήσεις την αλήθεια. Αν απαντήσεις θετικά προχωράς στο επόμενο κεφάλαιο, αν όχι τοποθετείς το βιβλίο στο ράφι για να το διαβάσεις αργότερα.
Αφού λοιπόν εξασφαλίστηκε η συναίνεσή σου, ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τη μυστική πράκτωρ Καρακάξα, με λίγα λόγια μια πανέξυπνη καρακάξα με πολλές γνώσεις σχετικά με το θέμα αλλά και άπειρες ιδέες για πραγματική έρευνα σε βάθος. Κι όταν λέμε βάθος το εννοούμε. Θα χρειαστεί να ταξιδέψουμε ως τα έγκατα της γης για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι, αν αυτοί οι καμπούρηδες, γουρλομάτηδες, αναμαλλιασμένοι ταραχοποιοί πριονίζουν το δέντρο της γης για να το ρίξουν κάτω. Αν δεν σε πείθουν οι επιστήμονες οι οποίοι έχουν αποδείξει τη σύσταση στο κέντρο της γης τότε είναι απαραίτητο να επιστρατευθεί ένα ατρόμητο σκουλήκι-γεωτρυπανιστής, ο Γεωσκόληξ Περφοράτους το οποίο θα αποδείξει περίτρανα ότι στο κέντρο της γης δεν υπάρχει ίχνος δέντρου ή καλικαντζάρων. Οι άνθρωποι έχουν σίγουρα φαντασία!
Αν ακόμα δεν έχεις πειστεί, χρειάζεται να υπογράψεις μια δήλωση συναίνεσης για τις ανατρεπτικές πληροφορίες οι οποίες πρόκειται να αποκαλυφθούν αλλά και για τα ταξίδια στον χωροχρόνο τα οποία θα γίνουν στο πλαίσιο της έρευνας. Θα χρειαστεί να μεταμφιεστούμε για να μην κινήσουμε υποψίες καθώς θα γυρίσουμε περίπου διακόσια χρόνια πίσω στο χρόνο και θα επισκεφτούμε χωριά στο Πήλιο. Περπατώντας στα σκοτεινά δάση και σοκάκια θα καταλάβουμε ότι δεν ήταν και δύσκολο οι άνθρωποι να πλάσουν ιστορίες για παράξενα πλάσματα παρερμηνεύοντας σκιές και ήχους της νύχτας, Για περισσότερες πληροφορίες θα διαβάσουμε και τα «Καρκαντσέλια» από τις Παραδόσεις του Νικολάου Πολίτη*.
Το ταξίδι θα συνεχιστεί προχωρώντας ακόμα πιο πίσω στον χρόνο. Θα βρεθούμε στη Ρώμη, τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου 271 μ.Χ. για να πάρουμε μέρος σε μια γιορτή προς τιμήν του Θεού Κρόνου, τα Σατουρνάλια. Τότε που έπιναν, μεταμφιέζονταν, γιόρταζαν, άλλαζαν ρόλους οι άντρες με τις γυναίκες κι οι δούλοι με τα αφεντικά. Τότε που ο κόσμος ερχόταν τα πάνω κάτω. Κι όσοι δεν άντεχαν αυτόν τον σαματά και την τρέλα έμεναν κλειδαμπαρωμένοι στα σπίτια τους. Κάτι θα σου θυμίζει όλο αυτό. Κι αν ακόμα δεν έχεις κάνει τη σύνδεση μεταξύ Σατουρναλίων, καλικαντζάρων και γιορτής Χριστουγέννων, μια επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Δεκεμβρίου 380 μΧ. Θα σε διαφωτίσει. Θα μάθεις για τη σύνοδο των Τριών Ιεραρχών και του Αυτοκράτορα Θεοδόσιου και την αντικατάσταση της εορτή του Ανίκητου ‘Ήλιου με μια γιορτή για τη γέννηση του Χριστού.
Και κάπως έτσι ο Φίλιππος Μανδηλαράς πλέκει μια ιστορία για την ιστορία των καλικαντζάρων. Επιλέγει για αφηγήτρια μια ηρωίδα από τον κόσμο των πτηνών και της δίνει ανθρώπινα χαρακτηριστικά, οικεία επιλογή στη λαϊκή παράδοση, αλλά και υπερδυνάμεις. Η μυστική πράκτωρ Καρακάξα διαθέτει ευφυΐα κι ανθρώπινη ομιλία, ενώ παράλληλα μπορεί να «ταξιδεύει» στον χωροχρόνο. Στρατολογεί κι ένα σκουλήκι με ιδιαίτερες ικανότητες κι έχει δημιουργήσει ένα δίδυμο ικανό να κεντρίσει το ενδιαφέρον. Ο συγγραφέας μέσω της Καρακάξας απευθύνεται με αμεσότητα στον/στην αναγνώστη/στρια, ζητά συναίνεση και εμπλοκή στην εξέλιξη. Και σταδιακά με αβίαστο τρόπο κι αρκετό χιούμορ, πραγματοποιείται μια μύηση στα άδυτα της λαογραφίας και μια ενδιαφέρουσα μελέτη πηγών. Ο Φ. Μανδηλαράς γίνεται διαμεσολαβητής στη γνωριμία με τη λαογραφία «φιλοξενώντας» στις σελίδες του βιβλίου του κείμενα του Ν. Πολίτη. Κι έτσι το νέο συναντά το παλιό, σε επίπεδο γλώσσας, ύφους, περιεχομένου σε ένα ανατρεπτικό βιβλίο, από τα πολλά τα οποία κυκλοφορούν, για τους καλικαντζάρους. Ίσως ΤΩΡΑ ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε την αλήθεια, όπως μας προτρέπει το παιχνίδι με τα γράμματα στο εξώφυλλο του βιβλίου.
Οι ασπρόμαυρες εικόνες του Σπύρου Γούση υποστηρίζουν την ιδέα του συγγραφέα για έρευνα και εκλογίκευση, ενώ παράλληλα ισορροπούν ανάμεσα στο «χθες» και το «σήμερα». Οι αναγνώστες/στριες θα έχουν την χαρά να τρυπώσουν από την κλειδαρότρυπα των πρώτων σελίδων και να φθάσουν ως την έξυπνη μεταμφίεση του πιτσιρικά της τελευταίας σελίδας ο οποίος με μερικά υφάσματα και λίγα κλαδιά δημιουργεί μια καταπληκτική σκιά καλικάντζαρου.
Για αναγνώστες από 8 περίπου ετών.
Εκδόσεις Πατάκη.
—————————
* Το βιβλίο-μνημείο της ελληνικής λαογραφίας “Παραδόσεις-Μελέται περί του Βίου και της Γλώσσης του Ελληνικού Λαού”. Εμείς έχουμε και συμβουλευόμαστε συχνά την έκδοση του 1994 από τις εκδόσεις Γράμματα (Τόμος Α’) όπου περιέχονται πλήθος λαογραφικών στοιχείων και για τους καλικάντζαρους. Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε από τη Βιβλιοθήκη Μαρασλή σε δύο τόμους το 1904.
Με μια ματιά
- Ο συγγραφέας μέσω της Καρακάξας απευθύνεται με αμεσότητα στον/στην αναγνώστη/στρια, ζητά συναίνεση και εμπλοκή στην εξέλιξη. Και σταδιακά με αβίαστο τρόπο κι αρκετό χιούμορ, πραγματοποιείται μια μύηση στα άδυτα της λαογραφίας και μια ενδιαφέρουσα μελέτη πηγών. Ο Φ. Μανδηλαράς γίνεται διαμεσολαβητής στη γνωριμία με τη λαογραφία «φιλοξενώντας» στις σελίδες του βιβλίου του κείμενα του ΝΙ. Πολίτη. Κι έτσι το νέο συναντά το παλιό, σε επίπεδο γλώσσας, ύφους, περιεχομένου σε ένα ανατρεπτικό βιβλίο, από τα πολλά τα οποία κυκλοφορούν, για τους καλικαντζάρους. Ίσως ΤΩΡΑ ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε την αλήθεια, όπως μας προτρέπει το παιχνίδι με τα γράμματα στο εξώφυλλο του βιβλίου.
Το Soundtrack του βιβλίου
Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας: Ρέιβ πάρτυ
Ορφέας Περίδης ~ Οι Καλικάντζαροι
Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας: Έκρυθμες καταστάσεις
TAYTOTHTA | |
---|---|
Τίτλος: | Μυστική Πράκτωρ Καρακάξα- Φάκελος “Καλικάντζαροι” |
Συγγραφέας: | Φίλιππος Μανδηλαράς |
Εικονογράφος: | Σπύρος Γούσης |
Εκδόσεις: | Πατάκη, Νοέμβριος 2021 |
Υπεύθυνη έκδοσης: | Φαίη Κολοκυθά |
Διορθώσεις: | Ελένη Δραγώνα |
Σελιδοποίηση: | Φαίη Κολοκυθά |
Σελίδες: | 96 |
Μέγεθος: | 14 Χ 20,5 |
ISBN: | 978-960-16-9672-0 |