More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜεταξύ μας, της Δρ. Κατρίν Γκεγκέν (εικ.: Ρίζα Ντάλβαντ)

    Μεταξύ μας, της Δρ. Κατρίν Γκεγκέν (εικ.: Ρίζα Ντάλβαντ)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+  — Εικονογραφημένο βιβλίο για γονείς, παιδαγωγούς και παιδιά

    Έχω ανάγκη να προοδεύω με τον δικό μου ρυθμό χωρίς να με συγκρίνουν με άλλα παιδιά.

    Η Κατρίν Γκεγκέν σε ένα ειλικρινές, τρυφερό εικονογραφημένο μανιφέστο προς γονείς για τις πραγματικές ανάγκες και το πραγματικό περίγραμμα ενός σημερινού παιδιού.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η ειδικευμένη στην απτονομία (άπτω/αφή+νόμος, προγεννητική ανάπτυξη του παιδιού κατά την εγκυμοσύνη δια αφής) παιδίατρος Κατρίν Γκεγκέν, υπέρμαχος της μετάβασης από την τιμωρητική στη μη βίαιη εκπαίδευση και μια εκ των πιο ισχυρών φωνών στην Ευρώπη και ασφαλώς στη Γαλλία της θετικής ανατροφής των παιδιών και συγγραφέας σημαντικών best seller βιβλίων όπως το Pour une Enfance Heureuse (“Για μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία”, Robert Laffont, 2014, 180+ χιλιάδες αντίτυπα) και το Lettre à un Jeune Parent (“Γράμμα σε έναν νεαρό γονέα”, Les Arènes, 2020).

    Στο Μεταξύ μας, η Γκεγκέν γράφει τον μονόλογο ενός παιδιού που είναι η φωνή όλων των σημερινών παιδιών.

    Έχω ανάγκη να με ακούς αλλά όχι να κάνεις κάτι άλλο ταυτόχρονα“, γράφει η Γκεγκέν στην πρώτη κιόλας φράση, απογοητεύοντας όλους τους σημερινούς πολυάσχολους γονείς που παράλληλα μιλάμε στο τηλέφωνο, φτιάχνουμε κάτι στον υπολογιστή και ταυτόχρονα μαγειρεύουμε και στέλνουμε κι ένα μέιλ, έτσι για συμπλήρωμα. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, τα παιδιά θέλουν κάποιον αποκλειστικό χρόνο. Τους τον δίνουμε ή πιστεύουμε ότι με το είμαστε στον ίδιο χώρο, ζώντας τη δική μας παράλληλη τροχιά, είμαστε μαζί τους;

    “Έχω ανάγκη τις αγκαλιές αλλά μόνο όταν τις θέλω και χωρίς να με εγκλωβίζεις”. Δηλαδή δεν μπορώ να πάρω αγκαλιά το παιδί μου; Όχι, φίλε. Μπορείς. Δεν στο απαγόρευσε κανείς. Αλλά μην θεωρείς αυτονόητο ότι το παιδί σου έχει πάντα την ίδια όρεξη με εσένα. Τα είπα κάμποσες δεκαετίες πριν ο Γκιμπράν, πρέπει να το ακούσεις, να το ακούσουμε: Το παιδί σου δεν είναι κτήμα σου. Γι’ αυτό είσαι μόνο το μέσο για να ανοίξει τα φτερά του να πετάξει.

    “Έχω ανάγκη να με προστατεύεις αλλά και να με παροτρύνεις να ανακαλύψω τον κόσμο”. Όπως καταλαβαίνετε όλοι, είναι ένα βιβλίο-γροθιά, ένα εικονογραφημένο, με μεστό, βραχύ κείμενο, σε στενή σχέση και αλληλεπίδραση με την εικόνα, το οποίο απευθύνεται από ένα υποτιθέμενο παιδί στον γονιό, σε κάθε γονιό, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά σε όλους τους γονείς τι πραγματικά έχουν ανάγκη τα παιδιά, τι θέλουν από εμάς.

    Θα έλεγα ότι το υποθετικό παιδί που μιλάει σε πρώτο πρόσωπο συμπυκνώνει όλα τα αποστάγματα της σύγχρονης θετικής γονεϊκότητας και παιδαγωγικής, όπου η ελευθερία, οι κανόνες και η αυτοπειθαρχία, η αγάπη και η θετικότητα αποτυπώνονται στο παιδί δίχως βία, δίχως επιβολή και αυστηρότητα άνευ αντικρίσματος. Αν οι γονείς ξοδεύουμε τις φωνές μας και την αυστηρότητά μας σε ανούσια πράγματα, τότε όταν θα πρέπει να το κάνουμε για ουσιώδη πράγματα δεν θα έχει ισχύ, δε θα κουμπώσει στο παιδί.

    Συμφωνείς σε όλα με την θετική γονεϊκότητα και παιδαγωγική της Γκεγκέν και της Φιλιοζά; Όχι, θα πω εγώ. Αλλά συμφωνώ με τα περισσότερα και αναμφίβολα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πλουτίσει τους γονείς, θα τους κάνει να σκεφτούν, θα τους φωτίσει το παιδί τους μέσα τους, θα τους ηρεμήσει. Δεν είστε υπεύθυνοι για όλα όσα κάνει το παιδί σας. Αλλά έχετε, έχουμε την ευκαιρία, να είμαστε ένας ωραίος δρόμος για αυτό. Δεν είμαστε οι σερίφηδες που επιβάλλουμε διαρκώς τον νόμο. Αλλά μπορούμε να είμαστε διαθέσιμοι να δείχνουμε δρόμους και λύσεις δίχως να είμαστε διαρκώς yes sir προς το παιδί μας.

    Μπορεί το παιδί να διαχειριστεί τον θυμό του; Τη χαρά του; Να εκφράσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του; Όχι, δεν γεννήθηκε έτοιμο. Πρέπει να μάθει. Να είμαστε κοντά του, να είμαστε παράδειγμα, όσο καλύτερο μπορούμε. Δια της επιβολής, έχουμε χάσει από τα αποδυτήρια.

    Θεωρώ ότι με αυτό το βιβλίο η Γκεγκέν βάζει ένα τρυφερό, ειλικρινές, ακριβές στο περίγραμμά του, φιτίλι στο μυαλό κάθε γονιού να υιοθετήσει εκείνη την προσέγγιση που θα τον βοηθήσει να αναπτύξει μια καλύτερη σχέση με το παιδί του, ενώ παράλληλα θα του δίνει καλύτερες δυνατότητες και ευκαιρίες.

    Για αναγνώστες από 5-6 περίπου ετών αλλά ουσιαστικά με σημαντική εστίαση στον ενήλικα γονιό.

    Εκδόσεις Ψυχογιός.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

    Δείτε το βιβλίο στις Εκδόσεις Ψυχογιός εδώ.

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος:
    Συγγραφέας:

    Catherine Gueguen

    Εικονογράφος:

    Reza Dalvand

    Εκδόσεις:

    Ψυχογιός, Φεβρουάριος 2024

    Μετάφραση:

    Πετρούλα Γαβριηλίδου

    Επιμέλεια-Διόρθωση:

    Άννα Μαράντη

    Σελίδες:

    48

    Μέγεθος:

    21 Χ 24,5

    ISBN:

    978-618-01-5495-5

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular