Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 17+ (target 25+) – Δοκίμιο, έρευνα
Τα σαράντα είναι τα γερατειά της νεότητας. Τα πενήντα είναι η νεότητα των γερατειών.
Βίκτωρ Ουγκώ
Ένα στα τρία παιδιά που γεννιούνται σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία θα φτάσει τα 100 χρόνια ζωής. Για πρώτη φορά στις μέρες μας, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65+ θα ξεπεράσει τον αριθμό των παιδιών ηλικίας 5 ετών και κάτω. Πολλοί άνθρωποι είναι και επιθυμούν να είναι εξαιρετικά δραστήριοι μέχρι τα 80 και τα 90 τους αποφεύγοντας να συνταξιοδοτηθούν επίσημα ή ανεπίσημα. Η ηλικία δεν πρέπει να μας καθορίζει. Οι κυβερνήσεις βλέπουν την επέκταση της μέσης και της τρίτης ηλικίας ως απειλή για τα ασφαλιστικά τους συστήματα και τις οικονομίες τους. Βιολόγοι αμφισβητούν ότι η γήρανση είναι αναπόφευκτη. Στη Σίλικον Βάλει αναζητείται εδώ και χρόνια, προφανώς από ευπόρους πελάτες, το μυστικό της αθανασίας. Ποτέ δεν είμαστε υπερβολικά μεγάλοι για να μαθαίνουμε και να δημιουργούμε νέες συνάψεις νευρώνων. Η μέση γυναίκα το 1964 είναι περισσότερα από 5 παιδιά, το 2015 έχει 2,5. Ιαπωνία, Ιταλία, Πολωνία, Νότια Κορέα, Ρωσία βλέπουν τους πληθυσμούς τους να μειώνονται. Από την Αφρική θα προέρχονται οι νέοι του μέλλοντος στον πλανήτη. Οι Ιταλίδες αποκτούν το πρώτο τους παιδί μετά τα 31 τους χρόνια. Στο μέλλον η αντρική γονιμότητα θα αρχίσει να φθίνει γύρω στα 45 και η γυναικεία γύρω στα 30.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις στέρεες δηλώσεις που καταθέτει η αρθρογράφος και συγγραφέας Καμίλα Κάβεντις στο βιβλίο της Κερδίζοντας στην παράταση. Τις περισσότερες στιγμές έχεις την εντύπωση ότι δίνει ένα γενναίο μάθημα για τη ζωή και τις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις για το χρόνο, την ηλικία, τα γηρατειά, δείχνοντας προς την κατεύθυνση ότι οι μελλοντικές κοινωνίες θα είναι ταχέως γηράσκουσες αλλά αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κατάρα αλλά, με την κατάλληλη προετοιμασία, ως ευλογία και εφόδιο για μια ωριμότερη και καλύτερη κοινωνία. Επίσης, σε γεμίζει με γνώση για να επαναξιολογήσεις τη ζωή σου, τις επιλογές σου και να δημιουργήσεις τις συνθήκες για μια πιο μακρόχρονη και με ουσία ζωή.
Κάποιες φορές έπιασα τον εαυτό μου να την υποπτεύεται ότι έχει στρώσει το κόκκινο χαλί των ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων που ακούγονται παντού στον δυτικό κόσμο. Η άποψη ότι πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να συνταξιοδοτηθούν δεν μπορεί να γενικευθεί ούτε να συνδέεται με τη διάθεση για ζωή, καθώς υπάρχουν επαγγέλματα που σε μεγάλο βαθμό δε μπορούν να εξασκούνται από ανθρώπους 70 και 75 ετών, τουλάχιστον από το ενεργό πόστο που το έπρατταν επί 3 και πλέον δεκαετίες. Πόσοι χειρουργοί μπορούν να χειρουργήσουν με την ίδια ακρίβεια που το έκαναν στα 50 τους; Πόσες/οι νηπιαγωγοί μπορούν να χοροπηδάνε με την ίδια τρέλα που το έκαναν ως τα 50-55 τους; Αν προσπεράσουμε τον σκόπελο της γενίκευσης, στην οποία η Κάβεντις δεν πέφτει εύκολα βεβαίως, μπορούμε να πούμε ότι η δημογραφική μετάλλαξη του κόσμου, η πρόοδος της ιατρικής και της τεχνολογίας αλλά και η πολλή γνώση που έχουμε πλέον ως κοινωνίες, ξεσηκώνουν ελπίδες για μια μεγαλύτερη αλλά κυρίως πιο ποιοτική ζωή.
Προσωπικά πιστεύει ότι γερνά όποιος εγκαταλείπει, όποιος αφήνεται, όποιος παύει να έχει ενδιαφέροντα, όποιος σταματά να διαβάζει, όποιος απομονώνεται σε ένα περίτεχνο καβούκι, όποιος φθείρει τον εαυτό του με κακές σκέψεις και αρνητισμό παρά δημιουργεί και συνθέτει. Ναι, μαζί με την τύχη που σου χρειάζεται πάντα, τα γηρατειά είναι επιλογή.
Ξέρω ανθρώπους που έχουν γεράσει -και το λένε κιόλας- από τα 65 τους, ανθρώπους που από τα 70 λένε ότι πεθαίνουν, ανθρώπους που δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά καφενείο-τάβλι και τηλεόραση. Όταν έβλεπα τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να κερδίζει Ευρωλίγκα κάπου στα 70 του, έβλεπα τον 73χρονο πατέρα μου να παραπονιέται για καμιά δεκαπενταριά πόνους και προβλήματα υγείας (ζει ακόμα και με καλή ποιότητα μάλιστα) και μέσα μου έκανα απίθανες συγκρίσεις. Ο ένας όλη μέρα έψαχνε να βρει τι έχει (τίποτα σοβαρό δεν είχε) και ο άλλος έπαιρνε τρομερές αποφάσεις κάθε δευτερόλεπτο σε ένα μείζον αθλητικό γεγονός. Άμα δε δεις ότι ο Σοφοκλής έγραψε τον Οιδίποδα επί Κολωνώ μετά τα 90 του λιποθυμάς μερικές φορές απανωτά.
Η Κάβεντις γράφει με απλότητα και ποιότητα για την “παράταση” δοξολογώντας εμάς τους ίδιους, καθώς σε μεγάλο βαθμό -αυτό μας λέει και τονίζει- εξαρτάται από εμάς πώς θα ζήσουμε αυτήν την παράταση μετά τα 50 και μετά τα 65 και ίσως μετά τα 80 μας. Ασφαλώς χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για να επιβιώσουν οι τραυματισμένες οικονομίες στην μετά covid εποχή. Και δεν τρέφει κανείς αυταπάτες. Καλώντας μας να συμμετάσχουμε σε μια συνολική διαχείριση του β’ μισού της ζωής μας αλλάζοντας νοοτροπία, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, δημιουργώντας δεσμούς με την μικρή ή ευρύτερη κοινωνία μας, παίρνοντας ακόμα και αντιγηραντικά χάπια, η Κάβεντις μας ωθεί να δούμε από άλλη οπτική γωνιά την ίδια μας τη ζωή.
Να της προσθέσω τον καλό ύπνο από νωρίς και την αντιοξειδωτική διατροφή και έχουμε κάνει όλοι μαζί ένα καλό βήμα.
Ενδιαφέρουσα η διττή αυτή ακροβασία της Κάβεντις, μεταξύ προσωπικής αυτοβελτίωσης και οικονομίας. Με έναν ωραιότατο και πλήρως επικαιροποιημένο επίμετρο για την Ελλάδα από τον Πλάτωνα Τήνιο.
Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Απόσπασμα
Διαβάστε εκτενές απόσπασμα εδώ.
Με μια ματιά
- Κατά βάση η αρθρογράφος και συγγραφέας Καμίλα Κάβεντις δίνει ένα γενναίο μάθημα για τη ζωή και τις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις για το χρόνο, την ηλικία, τα γηρατειά, δείχνοντας προς την κατεύθυνση ότι οι μελλοντικές κοινωνίες θα είναι ταχέως γηράσκουσες αλλά αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κατάρα αλλά, με την κατάλληλη προετοιμασία, ως ευλογία και εφόδιο για μια ωριμότερη και καλύτερη κοινωνία. Επίσης, σε γεμίζει με γνώση για να επαναξιολογήσεις τη ζωή σου, τις επιλογές σου και να δημιουργήσεις τις συνθήκες για μια πιο μακρόχρονη και με ουσία ζωή.
- Η Κάβεντις γράφει με απλότητα και ποιότητα για την “παράταση” δοξολογώντας εμάς τους ίδιους, καθώς σε μεγάλο βαθμό -αυτό μας λέει και τονίζει- εξαρτάται από εμάς πώς θα ζήσουμε αυτήν την παράταση μετά τα 50 και μετά τα 65 και ίσως μετά τα 80 μας.
Το Soundtrack του βιβλίου
Forever Young – Soundtrack [HD]
TAYTOTHTA | |
---|---|
Τίτλος: | Κερδίζοντας στην παράταση |
Τίτλος πρωτοτύπου: | Extra Time |
Συγγραφέας: | Camilla Cavendish |
Επίμετρο: | Πλάτων Τήνιος |
Εκδόσεις: | Παπαδόπουλος, Φεβρουάριος 2021 |
Μετάφραση: | Ρηγούλα Γεωργιάδου |
Επιμέλεια-Διορθώσεις: | Βασιλική Αντωνάκη |
Σελίδες: | 344 |
Μέγεθος: | 14 Χ 20,5 |
ISBN: | 978-960-484-621-4 |