More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_dora_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    ΑρχικήΧΛ-20224-7 ετώνΗ μέρα που έγινα κι εγώ "λύκος", της Αμελί Ζαβό (εικ.: Ανίκ...

    Η μέρα που έγινα κι εγώ “λύκος”, της Αμελί Ζαβό (εικ.: Ανίκ Μασόν)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Μικροπληροφορία: Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
    Η θέση μας: Ο εκφοβισμός και η βία δεν συμβαίνουν μόνο στο σχολικό περιβάλλον. Ξεκινούν από το σπίτι.

    Η Σαρλότ πηγαίνει σχολείο. Υπάρχουν κι εκεί λύκοι. Σαν την Άγκνες και την… αγέλη της. Την κοροϊδεύουν. Την ταπεινώνουν. Η Σαρλότ νιώθει έναν κόμπο που όλο μεγαλώνει. Μια μέρα αποφασίζει να γίνει κι αυτή “λύκος”. Εμφανίζεται ο Σάιμον και η Σαρλότ του βάζει τις φωνές μπροστά στην Άγκνες και την αγέλη της. “Φύγε από δω, άχρηστε! Αλλιώς θα σε κάνουμε μια χαψιά!”. Ήταν το διαβατήριο για να την αποδεχτεί η αγέλη της Άγκνες. Αλλά ο κόμπος δεν έφυγε από την Σαρλότ. Τώρα ο κόμπος ήταν για τον Σάιμον. Ήξερε πώς ένιωθε. Είχε νιώσει κι εκείνη έτσι.

    Η Αμελί Ζαβό κάνει μια μεστή, δυναμική αποτύπωση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, έτσι όπως την εισπράττει ένα κορίτσι. Η επιλογή της να δέχεται bullying από κορίτσια είναι μια πρώτη αντισυμβατική και κατά των στείρων στερεοτύπων επιλογή. Έξοχη είναι η συνεργασία της με την εικονογράφο Ανίκ Μασόν η οποία δημιουργεί έναν πραγματικό οπτικό δυναμίτη που εκρήγνυται όταν αποτυπώνει την σκιά της Άγκνες με τη μορφή λύκου, στήνοντας δεξιοτεχνικά το σώμα και τα μαλλιά της. Αυτή η θαυμάσια οπτική εξίσωση της Άγκνες με λύκο, του κειμένου με την εικόνα, είναι δυναμική και επιθετικά διεισδυτική.

    Η ιστορία της Ζαβό είναι ρεαλιστική. Ένα κορίτσι δέχεται εκφοβισμό και λεκτική βία και φοβάται να πάει σχολείο. Σωματοποιεί τον φόβο της, δυσκολεύεται να τον μοιραστεί με τη μητέρα της πιστεύοντας ότι θα πάψει να υφίσταται, αλλά δεν κατορθώνει τίποτα. Όταν μια μέρα αποφασίζει να νικήσει τον φόβο της, κάνει σε ένα άλλο παιδί αυτό ακριβώς που της έκαναν: εκφοβίζει, φέρεται επιθετικά, με αναίδεια. Η αγέλη αμέσως υποχωρεί μπροστά στη συμπεριφορά της∙ την αποδέχεται. Η λεκτική επίθεση σε αδύναμο είναι ο κοινός κώδικας που μοιράζονται πια, ένα διαβατήριο ότι “ανήκεις σ’ εμάς”. Η Σαρλότ όμως έχει την ενσυναίσθηση και τη δεξιότητα να αποκηρύξει αυτήν την συμπεριφορά, να απαρνηθεί την αποδοχή της Άγκνες και της αγέλης της και να δώσει χείρα βοηθείας στον Σάιμον. Να κάνει δηλαδή αυτό που δεν έκανε κανείς με εκείνη. Αυτό είναι ρεαλισμός. Να μπορείς να δείξεις την πραγματικότητα μέσα από μια ιστορία, να δώσεις στο παιδί-αναγνώστη όψεις της, όψεις που έχει ζήσει ή που είναι πιθανό να ζήσει ο ίδιος/η ίδια ή κάποιος/-α άλλος-η μπροστά του, δίπλα του.

    Όμως, η Ζαβό, παρότι γράφει μια άκρως ρεαλιστική ιστορία, δεν συνθλίβει την ομορφιά της. Δεν πηγαίνει κατά μέτωπο, γραμμικά, πάνω της. Αφήνει τα συναισθήματα να φανούν. Αφήνει τα γεγονότα να δείξουν την σκληρότητά τους και φροντίζει να δώσει μεγάλο χώρο στην εικονογράφο για να μεγαλουργήσουν μαζί. Μέσα από την Σαρλότ, τον Σάιμον και την Άγκνες, η συγγραφέας προσπαθεί να δείξει τους δρόμους και τις λύσεις του εκφοβισμού δίχως να γίνει ηθικοδιδακτική, δίχως να στηλιτεύει από απόσταση, πλησιάζοντας τον κόσμο και τον ψυχισμό θυμάτων και θυτών μέσα σε ελάχιστες λέξεις.

    Προτείνεται θερμά.

    Για αναγνώστες από 4-4,5 ετών περίπου.

    Από τις Εκδόσεις Δεσύλλας που συμπλήρωσαν 40 χρόνια στο παιχνίδι και με βιβλία σαν αυτό δείχνουν την ποιότητά τους και στο παιδικό βιβλίο.

    Απόσπασμα

    Διακρίσεις

    Με μια ματιά

    • Η Αμελί Ζαβό κάνει μια μεστή, δυναμική αποτύπωση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, έτσι όπως την εισπράττει ένα κορίτσι. Η επιλογή της να δέχεται bullying από κορίτσια είναι μια πρώτη αντισυμβατική και κατά των στείρων στερεοτύπων επιλογή. Έξοχη είναι η συνεργασία της με την εικονογράφο Ανίκ Μασόν η οποία δημιουργεί έναν πραγματικό οπτικό δυναμίτη που εκρήγνυται όταν αποτυπώνει την σκιά της Άγκνες με τη μορφή λύκου, στήνοντας δεξιοτεχνικά το σώμα και τα μαλλιά της. Αυτή η θαυμάσια οπτική εξίσωση της Άγκνες με λύκο, του κειμένου με την εικόνα, είναι δυναμική και επιθετικά διεισδυτική.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Με λένε Λούκα – Τραγούδι για τον Σχολικό Εκφοβισμό – 6ο Δημ. Σχ. Νέας Σμύρνης

    Κάν’ το ν’ ακουστεί! Τραγούδι για το Σχολικό Εκφοβισμό από το Δ Σ Σκαλανίου

    Αερικά, Αλκίνοος, Λέκκας-Διαφορετικοί

    Shinedown – Bully (Official Video)

    Henry Mancini ~ Hotel (Theme)

    Fort Sedgewick / Shooting Star / John Dunbar Theme

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Η μέρα που έγινα κι εγώ “λύκος”
    Τίτλος πρωτοτύπου: Le jour où je suis devenue plus méchante que le loup
    Συγγραφέας: Amelie Javaux
    Εικονογράφος: Annick Masson
    Εκδόσεις: Δεσύλλας, Αύγουστος 2021
    Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 24,3 X 27,5
    ISBN: 978-618-5568-17-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular