More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΌρνιθες, της Χρυσάνθης Καραίσκου - Αριστοφάνης για παιδιά

    Όρνιθες, της Χρυσάνθης Καραίσκου – Αριστοφάνης για παιδιά

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    O Αριστοφάνης έγραψε μια κωμωδία, τους “Όρνιθες”, απογοητευμένος από την τροπή του Πελοποννησιακού Πολέμου. Κατάφερε με ευρηματικό τρόπο να διακωμωδήσει τους συκοφάντες και τους κόλακες, φτιάχνοντας μια πολιτεία ανάμεσα σε ουρανό και γη, και δίνοντας την εξουσία στα πουλιά. Η κωμωδία του Αριστοφάνη σηματοδοτεί την ανάγκη για αλλαγή της εξουσίας και δημιουργία νέου πολιτεύματος και εκφράζει την αγανάκτηση του λαού από το μίσος και τις φιλονικίες. Η υπόθεση του έργου είναι λίγο πολύ γνωστή στους περισσότερους όμως το κείμενο έχει διασκευασθεί ώστε να γίνει κατανοητό στα παιδιά.

    Ο Ευελπίδης και ο Πισθέταιρος, δύο Αθηναίοι πολίτες αποφασίζουν ν’ αφήσουν την πόλη τους και να βρουν τον Τηρέα, τον τσαλαπετεινό που ήταν κάποτε άνθρωπος. Στην πραγματικότητα θέλουν να τον ρωτήσουν αν υπάρχει κάποιος τόπος ειρηνικός να πάνε να ζήσουν. Όταν τον συναντούν ανακαλύπτουν ότι ο Τηρέας έχει μεταμορφωθεί σ’ ένα τεράστιο πουλί, με λίγα φτερά και με τεράστια μύτη. Εκείνος τους προτείνει διάφορες πόλεις, όμως καμία δεν τους ταιριάζει. Αλήθεια πώς να είναι να ζει κανείς σαν πουλί;

    Εκείνη τη στιγμή πέρασε από το μυαλό του Πισθέταιρου μια ιδέα: να χτίσουν τα πουλιά μια πολιτεία ανάμεσα σε θεούς και ανθρώπους. Κάθε φορά που οι άνθρωποι θα κάνουν θυσίες προς τους θεούς, για να περάσει η τσίκνα στους θεούς θα πρέπει να πληρώσουν πρώτα στα πουλιά. Ο Τηρέας καλεί αμέσως σε σύναξη όλα τα πουλιά ν’ ακούσουν την ιδέα του Αθηναίου.

    Αμέσως τα πουλιά ενθουσιάστηκαν με την ιδέα μιας δικής τους πολιτείας. Της βρήκαν και το όνομα Νεφελοκοκκυγία. Οι δύο Αθηναίοι για να αισθάνονται πουλιά έφαγαν τη ρίζα ενός φυτού κι έβγαλαν και αυτοί πούπουλα. Γύρω από την πολιτεία των πουλιών υψώθηκαν ισχυρά τείχη που κανένας δεν μπορούσε να περάσει χωρίς να τον καταλάβουν τα πουλιά. Ο Πισθέταιρος έστειλε αγγελιοφόρο για να μάθει πως είναι τα πράγματα στη γη. Οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι και θέλουν να έρθουν να ζήσουν μαζί με τα πουλιά, μα οι πρώτοι που καταφθάνουν έχουν πονηρό σκοπό και θέλουν ν’ αποκομίσουν οφέλη από την ίδρυση της πολιτείας. Όμως ο Πισθέταιρος τους διώχνει αμέσως και ολοκληρώνεται το τείχος.

    Οι θεοί αρχίζουν να πεινούν και να ανησυχούν γιατί δεν φτάνει πια στους ουρανούς η τσίκνα των σφαχτών. Αρχικά στέλνουν την Ίριδα ως αγγελιαφόρο, την οποία όμως εκδιώκει βίαια ο Πεισθέταιρος. Έπειτα κάνει την εμφάνισή του ο Προμηθέας και συμβουλεύει τον Πισθέταιρο να μην υπογράψει ειρήνη με τους θεούς αν δεν παραδώσει ο Δίας την εξουσία στα πουλιά.

    Η συγγραφέας Χρυσάνθη Καραίσκου επιχειρεί τη διασκευή για παιδιά του πασίγνωστου έργου “Όρνιθες” του Αριστοφάνη. Μια διαφορετική προσέγγιση του έργου με την ρεαλιστική εικονογράφηση του Νέστορα Ξουρή, με αφήγηση που ρέει, έξυπνους διαλόγους και χιούμορ. Το κείμενο απευθύνεται σε παιδιά και κυκλοφορεί στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα, σε σκληρόδετη έκδοση από τις εκδόσεις Διάπλαση.

    Η σειρά θα ολοκληρωθεί σε 5 βιβλία ως το τέλος του 2016 με τα βιβλία Ειρήνη, Λυσιστράτη, Πλούτος και Βάτραχοι.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Αριστοφάνης για παιδιά, Όρνιθες
    Συγγραφέας: Χρυσάνθη Καραίσκου
    Εικονογράφηση: Νέστορας Ξουρής
    Εκδόσεις: Διάπλαση, 2016
    Επιμέλεια: Αλέξανδρος Πανούσης
    Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αγάπη Σωτηροπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN:
    978-960-567-105-1

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular