Ο Σταμάτης Κριμιζής έχει μια απίθανη πορεία στο χώρο της επιστήμης. Η ιστορία της ζωής του δεν είναι ένα… παραμύθι. Έχει όμως όλα εκείνα τα στοιχεία που την κάνουν συχνά μυθιστορηματική, καθώς ο κεντρικός ήρωας, ο ίδιος ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας, υπερέβη προδιαγεγραμμένα και διαφαινόμενα, υπερνίκησε συγκυρίες και εμπόδια και με όπλο του την ισχυρή του θέληση και αυτοπειθαρχία καταλήγει να χαράξει μια τροχιά… διαστημική.
Το βιβλίο Όλα σε μια ζωή: από τον Ήλιο στον Γαλαξία αποτελεί μια διαλογική αφήγηση της ζωής του Σταμάτη Κριμιζή, όπως αποτυπώθηκε στις συζητήσεις του ιδίου με τον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μάκη Προβατά. “Όταν ξεκινήσαμε τις συζητήσεις με τον κύριο Σταμάτη Κριμιζή, για να γράψουμε αυτό το βιβλίο για τη ζωή του, νόμιζα ότι εν πολλοίς γνώριζα την επιστημονική του διαδρομή. Όμως, τελικά αυτά που δεν γνώριζα για τη συμβολή του στη διαστημική επιστήμη ήταν πολλά και εντυπωσιακά“. Ο Μάκης Προβατάς από τον πρόλογο ήδη φανέρωσε το εύρος του ενδιαφέροντος που θα βρούμε. Είναι πολύ περισσότερα από όσα ξέρουμε για τον Στ. Κριμιζή ετούτο το βιβλίο.
Προσωπικά, θεωρώ ότι {το βιβλίο} υπερβαίνει το ενδιαφέρον για έναν συγκεκριμένο επιστήμονα και εξελίσσεται μερικώς σε ιστορία της ελληνικής επιστήμης και κυρίως της παγκόσμιας διαστημικής επιστήμης, αλλά και στην λαμπρή πορεία ενός ανθρώπου που σήμερα καταγράφει πάνω από 630 papers, τα 50 εκ των οποίων δημοσιευμένα στα περιοδικά Science και Nature, τα δύο σπουδαιότερα στον πλανήτη.
Τι κάνει τη ζωή και το επιστημονικό έργο του διακεκριμένου Έλληνα καθηγητή και Ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή (1938) τόσο ενδιαφέροντα; Είναι γιατί ο Σ. Κριμιζής συμμετέχει τις τελευταίες δεκαετίες στις διαστημικές αποστολές των ΗΠΑ, αποτελώντας σημαντικό κρίκο της επιτυχίας του σχεδιασμού και της εκτέλεσής τους; Είναι γιατί ήταν ο επικεφαλής σε διάφορες διαστημικές αποστολές σε κάποιες εκ των οποίων υπήρξε διευθυντής; Είναι η συνάντησή του με τον σημαντικότατο Αμερικανό επιστήμονα James Alfred Van Allen (οι περίφημες ζώνες Van Allen φέρουν το όνομά του) το 1960, ο οποίος τον σφράγισε ως επιστήμονα και ερευνητή; Δεν είναι τίποτε από όλα αυτά μεμονωμένα μα και όλα αυτά μαζί.
Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τη μεγάλη μάχη των Σοβιετικών με τους Αμερικανούς στην κυριαρχία του διαστήματος την εποχή του ψυχρού πολέμου, τον πάταγο που έκανε στις ΗΠΑ η εκτόξευση του Σπούτνικ από τους Σοβιετικούς το 1957, τις συνεχείς εξελίξεις, την Σοβιετική διαστημική τεχνολογία της εποχής σε σύγκριση με την Αμερικανική, την οργάνωση Free Cyprus Coalition στην οποία συμμετείχε μαζί με άλλους Έλληνες της ομογένειας, την πρόταση να αναλάβει διοικητής της NASA την οποία αρνήθηκε, το διαστημόπλοιο-ορόσημο Cassini, για ζωή σε άλλους πλανήτες, για τον Θεό, τον κιθαρίστα των Queen Μπράιν Μέι ενώ θα βρούμε πολυάριθμες αναφορές σε πιο “εξωεπιστημονικά” πράγματα, όπως τη λογοτεχνία, τον Καβάφη, και πολλές άλλες παραμέτρους που υψώνουν το μπόι του ανδρός ψηλά αλλά παράλληλα τον κάνουν οικείο και ποτέ έναν απόμακρο ακαδημαϊκό στον αναγνώστη.
Σας ρώτησαν κάποια στιγμή είτε τα εγγόνια είτε τα παιδιά σας αν υπάρχει θεός;
Δεν έχουν ρωτήσει ποτέ και δεν αγγίζουμε αυτό το θέμα.
Ποια θα ήταν η απάντηση αν σας ρωτούσαν τώρα;
Θα τους έλεγα ότι ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχει Θεός και άλλοι ότι δεν υπάρχει. Και πως αυτή είναι μια ερώτηση στην οποία εγώ δεν μπορώ να τους δώσω την απάντηση, γιατί δεν είναι ένα θέμα επιστημονικό, να το εξετάσουμε και να το αποδείξουμε.
Ωραίος λόγος, μετριοπαθής, χωρίς ακραία συνθήματα και μότο που θα γίνουν είδηση, αλλά σκέψεις και προτάσεις που δημιουργούν ένα υπέροχο μονοπάτι να σκέφτεσαι, να αξιολογείς και εν τέλει να φτιάχνεις τις δικές σου κρίσεις.
Ο Σ. Κριμιζής αναφέρεται και στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας. “Σήμερα, πλέον, η διαφορά είναι τεράστια. Τα παιδιά εδώ στην Ελλάδα μαθαίνουν να αποστηθίζουν δεδομένα, δίχως κριτική σκέψη, δίχως κριτική ανάλυση των πληροφοριών που παίρνουν. Απλά απομνημονεύουν και στις εξετάσεις καταγράφουν αυτά που απομνημόνευσαν. Στην Αμερική αυτό δεν λειτουργεί, το έχουν αποκλείσει. Το εκπαιδευτικό σύστημα σου λέει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις το μυαλό σου, να καταλάβεις τι συμβαίνει, και δεν εννοώ μόνο για τις θετικές επιστήμες, αλλά για όλα τα πεδία. Δεν υπάρχει περίπτωση να περιμένει ο δάσκαλος ή ο καθηγητής να του γράψεις δυο σελίδες αποστηθισμένες από το βιβλίο. Όμως, δυστυχώς, βλέπω ότι εμείς εδώ ακόμα έχουμε τον χαβά μας, που λένε. Κινούμαστε πολύ αργά προς την κατεύθυνση της κριτικής σκέψης, δηλαδή των ερωτημάτων και των απαντήσεων. Η κατεύθυνση προς την κριτική σκέψη, μακριά από την αποστήθιση, είναι ο μόνος δρόμος για πρόοδο”.
Η εξομολογητική, αποκαλυπτική αναδρομή του Στ. Κριμιζή είναι απολαυστική. Η διαστημική ιστορία της ανθρωπότητας τα τελευταία 65 χρόνια περνά από μπροστά μας με τρόπο σαφή, επιστημονικό μα διάφανο και προσιτό.
Το προτείνουμε σε όλους.
Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Το Soundtrack του βιβλίου
Ο Στ. Κριμιζής δεν αγαπά ιδιαίτερα τη μουσική. Θα αφήσουμε ωστόσο εδώ ένα βασιλικό τραγούδι που αναφέρεται στο βιβλίο καθώς ο ίδιος γνώρισε τον Μπράιν Φέρι, κιθαρίστα τον Queen, με την επιστημονική του ιδιότητα.
Queen – Bohemian Rhapsody [High Definition]
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ | |
---|---|
Τίτλος: | Όλα σε μια ζωή: από τον Ήλιο στον Γαλαξία |
Συγγραφέας: | Σταμάτης Κριμιζής, Μάκης Προβατάς |
Εκδόσεις: | Παπαδόπουλος, Ιούλιος 2020 |
Επιμέλεια: | Κώστας Σίμος |
Σελίδες: | 264 |
Μέγεθος: | 14,5 Χ 20,5 |
ISBN: | 978-960-484-543-9 |