More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤυφλά ψάρια, του Δημήτρη Σίμου

    Τυφλά ψάρια, του Δημήτρη Σίμου

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 17+   – Αστυνομικό Μυθιστόρημα

    Το παιχνίδι τελειώνει. Η τελική επιλογή δεν σου ανήκει. Το μόνο που σου απομένει είναι η ισχνή ελπίδα, όταν οι μοίρες αποφασίσουν να διανύσεις τα τελευταία μέτρα, όλα να συμβούν γρήγορα, ακαριαία. Δεν πρέπει να προλάβεις να πάρεις ανάσα. Το τέλος έρχεται καταπάνω σου με το αιμοβόρο βλέμμα πεινασμένου ζώου. Κι εσύ είσαι το μοναδικό θήραμα για να θρέψει την αγέλη του. Και πίστεψε με, δεν είναι τα γυαλιστερά μάτια που σε τρομάζουν. Δεν είναι τα δόντια που θα τρυπήσουν τη σάρκα σου. Είναι οι εικόνες που θα ξετυλιχτούν μπροστά στα μάτια σου.

    Όταν κάθε νευρώνας σου αποκαλυφθεί από τις ενοχές σου, τότε θα παρακαλάς να βρεις το διακόπτη. Να χαθείς στο απόλυτο σκοτάδι. Δεν θα δεις αγγέλους. Δεν υπάρχει η γαλήνια κοιλάδα με τα μοσχομυριστά άνθη. Ποτέ δεν υπήρξε. Μόνο αυτά που αρνιόσουν θα αντικρίσεις. Ότι έκρυβε το συνειδητό και εμφάνιζε το υποσυνείδητο στους εφιάλτες σου.

    Εγώ αυτά είδα όταν πλησίασα το θάνατο…

    Μια εισαγωγή που σε ξαφνιάζει με την ένταση της και τις θρησκευτικές- ψυχολογικές προεκτάσεις της, επιλέγει ο Δημήτρης Σίμος για το ξεκίνημα της δεύτερης ιστορίας με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Καπετάνο, τα Τυφλά Ψάρια. Προβληματισμοί, αγωνίες και ερωτήματα θα προλάβουν να πάρουν τη θέση τους στις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου και θα ταράξουν ακόμα πιο πολύ τα σκοτεινά νερά του Ευβοϊκού.  

    Τι συμβαίνει πριν το τέλος; Υπάρχει φόβος; Ελπίδα;

    …Οι χρωστικές ουσίες των δερματικών κυττάρων των ψαριών προσαρμόζονται ώστε να γίνονται ένα με το περιβάλλον. Ήξερα πως οι μεταβολές των χρωμάτων συμβαίνουν όταν το ψάρι αλλάζει σημείο στο βυθό ή αισθάνεται να απειλείται. Φόβο. Αυτό ένιωθε τώρα.

     

    Ο φόβος και οι ελπίδα γεννιούνται με το άνθρωπο και πεθαίνουν με αυτόν. Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής. Είναι μια ασυνείδητη αντίδραση που προσπαθεί να του δώσει ελπίδα και να τον κρατήσει στη ζωή. Φόβος και ελπίδα. Δύο έννοιες αλληλένδετες, δύο έννοιες εξαρτώμενες η μία από την άλλη.

    Το άψυχο σώμα μιας νεαρής μητέρας, της Αλίκης Κακαούτη, ανακαλύπτεται στα βράχια της θάλασσας στην παραλία Παπαθανασίου, δίπλα στην αλάνα του Φάρου, έξω από τη Χαλκίδα. Η ιατροδικαστική εξέταση και οι τοξικολογικές εξετάσεις θα δείξουν πως η άτυχη κοπέλα ήταν κάτω από την επήρεια μιας νέας ναρκωτικής ουσίας, γνωστής με το όνομα Μέκκα. Ο αστυνόμος Καπετάνος καλείται να εξιχνιάσει το έγκλημα και να ξεμπλέξει το κουβάρι της υπόθεσης. Η Μέκκα όμως θα φέρει θα περιπλέξει τα πράγματα καθώς ο  αστυνόμος Τσόρος από τη Δίωξη ναρκωτικών θα αναλάβει την υπόθεση. Οι δύο άνδρες θα αναγκαστούν να συνεργαστούν, κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο καθώς το κοινό και στοιχειωμένο παρελθόν τους καταδιώκει. Οι έρευνες θα ξεκινήσουν, οι μαρτυρίες και τα στοιχεία λιγοστά και σύντομα τα πρώτα αδιέξοδα θα εμφανιστούν. Τότε ο υπόκοσμος θα βγει από το σκοτάδι αναζητώντας μια θέση στο φως με ανταμοιβή το χρήμα.  Μυστικά αίματος μέσα στην οικογένεια. Αδελφικοί δεσμοί που καμουφλάρονται. Ο αστυνόμος Καπετάνος θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις φοβίες, τις ενοχές και τους δαίμονες του παρελθόντος. Το φως μπορεί να δώσει τη λύση. Τα ψάρια πρέπει να τυφλωθούν, να χάσουν το πλεονέκτημα του καμουφλάζ.

    Μια παράνομη ερωτική σχέση οδηγεί στην καταστροφή. Η προσπάθεια αναρρίχησης στα  ανώτερα κοινωνικά στρώματα θα αποτελέσει την αρχή για το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι χωρίς νικητή.

    Η υπόθεση θύμιζε καμουφλάζ ψαριού. Ήξερα πως η λύση ήταν μπροστά μου και δεν μπορούσα να τη διακρίνω. Ένα ψάρι που παίζει μαζί μου έξω από το θαλάμι του χωρίς να μπορώ να το ξεχωρίσω. Δεν μπορούσα να το δω σε τέτοιο βάθος. Έπρεπε να το οδηγήσω πιο κοντά στην επιφάνεια του νερού, εκεί όπου οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν το νερό και το τυφλώνουν. Ένα τυφλό ψάρι δεν μπορεί να αντιληφθεί το χρώμα του περιβάλλοντος και δεν αλλάζει χρώμα, παραμένει ακίνητο. Χρειαζόμουν φως, τα στοιχεία που θα χάλαγαν το καμουφλάζ του. Τα στοιχεία που θα τύφλωναν το ψάρι μου.

    Ο Δημήτρης Σίμος και στο Δεύτερο βιβλίο της σειράς Σκοτεινά νερά επιλέγει την πόλη της Χαλκίδας για να υφάνει την κεντρική πλοκή της ιστορίας του. Ακολουθώντας το ίδιο τέμπο των παράλληλων αφηγήσεων, αυτή τη φορά αφήνει πίσω του Αλιβέρι και μας ταξιδεύει στην Κάρυστο. Ιστορίες ανθρώπων άγνωστων μεταξύ τους θα ξεδιπλωθούν σιγά σιγά, χωρίς κανένα σημείο ταύτισης και θα αποτελέσουν κομμάτια ενός διαφορετικού ψηφιδωτού που θα σε παρασύρει στο σκοτεινό βυθό του, εκεί που τα μυστικά είναι καλά κρυμμένα. Ναρκωτικά, δολοφονίες, τοκογλυφία, πολιτικά συμφέροντα, κυκλώματα της νύχτας, αλκοολισμός, αλλά και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι κάποια από τα θέματα που θίγει ο συγγραφέας.

    Η γραφή του γίνεται πιο μεστή, άλλοτε απλή και περιγραφική και άλλοτε σκληρή και καυστική. Πλάθει ήρωες ανθρώπινους, με πάθη, ανησυχίες, ανθρώπους που θα μπορούσαν να είναι οι γείτονες τις διπλανής πόρτας.

    Διατηρώντας την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του αστυνόμου Καπετάνου, ο συγγραφέας δημιουργεί μια ατμοσφαιρική αλλά απόλυτα ρεαλιστική πλοκή που σε κάνει να μπεις στο πετσί του ήρωα, να βιώσεις την αγωνία, τις ενοχές, τον φόβο του και σου προκαλεί αντιφατικά και έντονα συναισθήματα. Παράλληλα χρησιμοποιεί την τριτοπρόσωπη αφήγηση στις παράλληλες ιστορίες που παρουσιάζει, θέλοντας να μας δώσει μικρά κομμάτια του ψηφιδωτού που έχει σχεδιάσει με  μαεστρία και μας δίνει τον ρόλο του ακροατή- παρατηρητή, αποφορτίζοντάς μας στιγμιαία.  Σε αυτό όμως το βιβλίο ο συγγραφέας έρχεται να προσθέσει και ένα διαφορετικό τρόπο παράθεσης γεγονότων μέσα από το ημερολόγιο ενός θύματος. Έχουμε λοιπόν τρεις πηγές πληροφοριών: Την αφήγηση του Καπετάνου, τις παράλληλες ιστορίες και ένα ημερολόγιο.

    Ο Δημήτρης Σίμος μας καλεί να βυθιστούμε μαζί του στα σκοτεινά νερά, να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας και τελικά να βγούμε στην επιφάνια ακολουθώντας το φως της ελπίδας.

    Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει.
    Νίκος Καζαντζάκης

    Τα Τυφλά ψάρια είναι ένα βιβλίο που ανήκει στο είδος της Αστυνομικής Λογοτεχνίας, στην οποία ο Δημήτρης Σίμος φαίνεται ότι βάζει γερά θεμέλια.

    Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις BELL

    Με μια ματιά

    • Διατηρώντας την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του αστυνόμου Καπετάνου, ο συγγραφέας δημιουργεί μια ατμοσφαιρική αλλά απόλυτα ρεαλιστική πλοκή που σε κάνει να μπεις στο πετσί του ήρωα, να βιώσεις την αγωνία, τις ενοχές, τον φόβο του και σου προκαλεί αντιφατικά και έντονα συναισθήματα. Παράλληλα χρησιμοποιεί την τριτοπρόσωπη αφήγηση στις παράλληλες ιστορίες που παρουσιάζει, θέλοντας να μας δώσει μικρά κομμάτια του ψηφιδωτού που έχει σχεδιάσει με  μαεστρία και μας δίνει τον ρόλο του ακροατή- παρατηρητή, αποφορτίζοντάς μας στιγμιαία.  Σε αυτό όμως το βιβλίο ο συγγραφέας έρχεται να προσθέσει και ένα διαφορετικό τρόπο παράθεσης γεγονότων μέσα από το ημερολόγιο ενός θύματος. Έχουμε λοιπόν τρεις πηγές πληροφοριών: Την αφήγηση του Καπετάνου, τις παράλληλες ιστορίες και ένα ημερολόγιο.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    The Findings

    Dark Waters

    Alexandre Desplat – The Shape Of Water (Audio)

    Ludovico Einaudi – Waterways

    Hades – Epic Music Orchestra for the God of the Underworld – Ancient Gods

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Τυφλά ψάρια
    Συγγραφέας: Δημήτρης Σίμος
    Εκδόσεις: BELL,Μάιος 2018
    Σελίδες: 328
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978 960 507 116 5

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular