More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΤρώγοντας ζώα, του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ

    Τρώγοντας ζώα, του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ

    Οι Αμερικανοί επιλέγουν να τρώνε λιγότερες από το 0,25% των γνωστών βρώσιμων τροφών που υπάρχουν στον πλανήτη.

    Εκκινώντας από τα παιδικά του χρόνια με τη γιαγιά και το κοτόπουλο με το καρότο της, το νοστιμότερο γεύμα που είχε φάει ποτέ (έτσι πίστευε τουλάχιστον), ο Τζόναθαν Σάφραν Φόερ ξετυλίγει ένα ταξίδι στον κόσμο της κρεατοφαγίας και της ποιότητας των κρεάτων που καταναλώνουμε. Γιατί μπορεί στα εφηβικά και φοιτητικά του χρόνια να ήταν ακραιφνής κρεατοφάγος, όταν όμως έμαθε ότι θα γίνει πατέρας, μέσα του έγιναν σημαντικές αλλαγές και η διατροφή και κυρίως η ηθική της διάσταση απέκτησαν πρωταρχικό ρόλο. Έτσι άρχισε να σκαλίζει. “Ξεκίνησα την έρευνά μου υποθέτοντας πώς ήξερα τι θα έβρισκα- όχι τις λεπτομέρειες αλλά σίγουρα τη γενική εικόνα. Υπήρχαν κι άλλοι που έκαναν την ίδια υπόθεση. Σχεδόν πάντα, όταν έλεγα σε κάποιον ότι έγραφα ένα βιβλίο για την κρεατοφαγία, εκείνος έβγαζε το συμπέρασμα, ακόμη κι αν δεν ήξερε τίποτα σχετικά με τις πεποιθήσεις μου, ότι επρόκειτο για μια πραγματεία υπέρ της χορτοφαγίας”.

    Κι όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο.

    Ο Φόερ έψαξε να βρει πώς παράγεται το 99% του κρέατος που καταναλώνουμε. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Τον απασχόλησε και είναι ιδιαιτέρως εμφανές στο βιβλίο του το ηθικό ζήτημα: υπό ποιες συνθήκες θανατώνονται τα ζώα που προορίζονται για τροφή μας; Ποια είναι η συμπεριφορά των ανθρώπων στα ζώα πριν θανατωθούν; Πώς και με ποιες τροφές τρέφονται αυτά τα ζώα που οδηγούνται τελικά στο πιάτο μας; Πόσοι υδροβιότοποι έχουν καταστραφεί  από τα ιχθυοτροφεία; Ποιες είναι σφαιρικά οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες της κρεοφαγίας; Πόση σημασία έχουν όλα αυτά στις διατροφικές μας επιλογές; Πώς φτάσαμε ιστορικά στο σημείο κάποια ζώα να θεωρούμε ότι αξίζουν ηθική μεταχείριση (π.χ. σκυλιά αν και όχι παντού) ενώ κάποια άλλα όχι; Ποια αποτελέσματα θα έχουν στο άμεσο μέλλον η υπερκατανάλωση κρέατος και η απίστευτη υπεραλίευση; Πώς η κτηνοτροφία (ναι, δεν έγραψα λάθος) συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην κλιματική αλλαγή περισσότερο από ο,τι όλες οι συγκοινωνίες του κόσμου μαζί;

    Διαβάζοντας και μελετώντας αρχικά πολλή βιβλιογραφία περί κρεοφαγίας, κάνοντας επιτόπιες έρευνες σε βιομηχανικές φάρμες, ο Φόερ διερεύνησε σε βάθος την κτηνοτροφική βιομηχανία και την παραγωγή, έκανε μια απίστευτη περιδιάβαση και αποσαφήνιση πολλών καθοριστικών λέξεων και εννοιών (κρεατοπαραγωγικά κοτόπουλα, μονάδες συγκεντρωτικής σίτισης ζώων, κοινές κτηνοτροφικές εξαιρέσεις, comfort food, φαγητό αμηχανίας, περιβαλλοντισμός κ.α.) ξεκαθαρίζοντας πολλές παραπλανητικές ορολογίες όπως ελευθέρας βοσκής. Αυτό το κάνει με μια θαυμάσια αφηγηματική σύνδεση της μιας με την άλλη λέξη/έννοια, δημιουργώντας ένα πολύ εύρυθμο, μυθιστορηματικής υφής, έντυπο ντοκιμαντέρ, το οποίο γνώρισε ασφαλώς τεράστια επιτυχία οδηγώντας στο ομώνυμο οπτικό ντοκιμαντέρ που σάρωσε παντού πλην κάποιων εξαιρέσεων, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

    Ο Φοέρ δεν γράφει ένα δοκίμιο για να πείσει τον κόσμο να γίνει vegan και να κόψει το κρέας. Μπορεί το αποτέλεσμα της έρευνάς του να είναι συγκλονιστικό, σαρωτικό, εκτυφλωτικό, αλλά το μεγάλο κλειδί είναι η ηθική μεταχείριση των ζώων από τους ανθρώπους, η διαμόρφωση των αντιλήψεών μας και των παραδόσεων που διαμόρφωσαν τις διατροφικές συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου αλλά και ο ευρύτερος χαρακτήρας της τροφής που δεν είναι ασφαλώς η είσοδος ενέργειας και η επιβίωση αλλά βαθύτεροι κοινωνικοί, ψυχολογικοί και συναισθηματικοί λόγοι.

    Δεν είναι μια βαρετή, κηρυγματική πραγματεία. Είναι ένα καλογραμμένο οδοιπορικό με ανάμεικτες προσωπικές εμπειρίες και καταγραφές, βιώματα τα οποία καθορίζουν την ηθική, τις αναζητήσεις και εν τέλει τις διατροφικές επιλογές σου, τριετή έρευνα, πολύ ψάξιμο, στοιχεία ιστορίας και φιλοσοφίας, επιστήμης και λογοτεχνίας, καθώς ο συγγραφέας δεν παραθέτει στεγνά στοιχεία που τον οδήγησαν στα συμπεράσματά του, αλλά τα αποτυπώνει με λογοτεχνική απόχρωση. Το όραμά του για ηθικά παραγόμενο κρέας, για αειφόρες φάρμες που προσφέρουν αξιοπρεπή διαβίωση στα ζώα και θάνατο εύκολο όσο αυτός που θέλουμε για τα κατοικίδιά μας είναι ένα μόνο από τα πράγματα που αποτυπώνονται οδηγούν σε πολλαπλές σκέψεις γύρω από τη διατροφική μας συμπεριφορά και ταυτότητα.

    Νομίζω ότι είτε είστε κρεατοφάγος, είτε χορτοφάγος, το βιβλίο αυτό θα σας οδηγήσει με ασφάλεια σε μια σημαντική απόφαση: να προσέχετε πολύ τι αγοράζετε, τι καταναλώνετε και τι βάζετε στο στομάχι σας.

    Εκδόσεις Κέδρος.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Αυτή τη φορά αποφεύγουμε το soundtrack και βλέπουμε το επίσημο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τρώγοντας ζώα
    Συγγραφέας: Τζόναθαν Σάφραν Φόερ
    Τίτλος πρωτοτύπου: Eating Animals
    Μετάφραση: Στέλλα Κάσδαγλη
    Εκδόσεις: Κέδρος, Οκτώβριος 2020
    Σελιδοποίηση-Διόρθωση: Γεωργία Καραγεωργίου
    Σελίδες: 424
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-5009-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular