More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο περίεργο μαξιλάρι, του Μισέλ Φάις (εικ.: Ντανιέλα Σταματιάδη)

    Το περίεργο μαξιλάρι, του Μισέλ Φάις (εικ.: Ντανιέλα Σταματιάδη)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-9) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Τα όνειρα όταν ξυπνάμε πηγαίνουν για ύπνο.

    Ο Μισέλ Φάις μπαίνει στον κόσμο των παιδιών και των ονείρων με διάθεση φιλοσοφική, με υφή παιδική και εξερευνητική και φτιάχνει ένα βιβλίο πρωτότυπο, πάνω στην ευρύτερη ανθρώπινη και μη ύπαρξη.

    Περί τίνος πρόκειται

    «Πού πάνε τα όνειρα όταν ξυπνάμε;». Ο Ερμής, ο άσπρος γάτος, πιστεύει ότι πάνε στην κοιλιά μας. Το μπλε ποδήλατο πιστεύει ότι γίνονται αέρας, η ξύλινη καρέκλα πως επιστρέφουν από εκεί που ήρθαν, ένα ασημένιο ρομπότ δεν-ξέρει-πού-πάνε κι ένας δάσκαλος του τζούντο ότι γίνονται λαβές. Κι είναι κι άλλοι∙ ο καθένας έχει τη δική του ερμηνεία.

    Εστιάζοντας

    «Πού πάνε τα όνειρα όταν ξυπνάμε;». Θα μπορούσε να το ρωτήσει αυτό παιδί; Θα μπορούσε, γιατί πολύ απλά έχω ακούσει, ως δάσκαλος και ως πατέρας, αντίστοιχες απορίες για τον ήλιο που βγαίνει πίσω από το στοιχειωμένο σπίτι (ένα ερείπιο απέναντι από το σχολείο), μέχρι γιατί βλέπουμε κακά όνειρα αφού εμείς δεν είμαστε κακοί. Και ποιους ρωτάει; Ή μάλλον ποιοι απαντούν; Αντικείμενα και έμβια όντα του περιβάλλοντός του κοριτσιού που αφηγείται. Ο γάτος της, το ποδήλατό της, η καρέκλα της, το ρομπότ-δώρο της νονάς, ο δάσκαλος του τζούντο, η καθηγήτρια του πιάνου, ο Μιχάλης ο κολλητός της, η αδερφή της η Δώρα, ένας άστεγος, η οικιακή βοηθός, η ξεναγός ξαδέρφη της μαμάς, ο καφέ αρκούδος-νάνι της (το λούτρινο που κοιμούνται μαζί ντε). Όλα εκείνα που βλέπει, που αγαπά, που ζουν μαζί της, που έχουν σημασία για εκείνη. Όχι άσχετα, αναντίστοιχα, ιδεατά. Το κάνει αυτό ένα παιδί; Αυτό ακριβώς κάνει∙ γιατί μόνο όσα υπάρχουν στο πεδίο του, στη ζωή του, έχουν αξία για αυτό. Αυτό το μικροβίωμα που ενδημεί εκεί είναι που κοιτάζει κατάματα Το περίεργο μαξιλάρι.

    Η ιστορία του διακεκριμένου συγγραφέα ενηλίκων Μισέλ Φάις είναι μια ιστορία για την οπτική του άλλου, μια γραμμική διαδρομή για τη σημασία που έχουν ή αποκτούν για τον καθένα τα πράγματα στη ζωή. Τι είναι σημαντικό; Τι είναι πολύτιμο; Ποιο είναι το κέντρο βάρους στη ζωή; Ποιος ο άξονας περιστροφής της; Ποιος είναι ο μεγεθυντικός φακός μέσα από τον οποία κοιτάζει τον κόσμο; Αυτό που κυριαρχεί, αυτό που στεφανώνει, δικαιώνει, βασανίζει, μαγεύει ή διατηρεί τη ζωή μας: η τροφή για τον γάτο, ο αέρας του ποδηλάτου καθώς κινείται και του αντιστέκεται, αόρατες λαβές για τον δάσκαλο του τζούντο, νότες, παρτιτούρες και μελωδίες για τη δασκάλα του πιάνου κ.ο.κ. Ενώνοντας, όμως, ως dot to dot άσκηση τις απαντήσεις όλων των εμπλεκόμενων στο κεντρικό ερώτημα για τα όνειρα, ο συγγραφέας ουσιαστικά ιχνηλατεί με τη βέλτιστη διεισδυτικότητα την ανθρώπινη ύπαρξη, ρίχνοντας χρώματα σε έναν καμβά πάνω στον οποίο δημιουργεί ένα πολυπρισματικό πορτρέτο της ύπαρξης, πέρα από την αποκλειστικότητα της ανθρώπινης. Οι ανθρώπινες σχέσεις, οι ευρύτερες ανθρώπινες συνάψεις, τα όνειρα τα ίδια με τη διττή τους φύση, την υπνική και την εκούσια, αναζητούνται μέσα από ένα φιλοσοφικό (αυτή η λέξη σημαίνει φίλη της σκέψης, δεν είναι κάτι βαρύγδουπο και απωθητικό, το αντίθετο) κείμενο που ζητά από τον αναγνώστη να συλλάβει τους συσχετισμούς στις απαντήσεις (π.χ. ποδήλατο-αέρας-κασκόλ που ανεμίζει), να μείνει έξω από συναισθηματικές πολικότητες και να προσεγγίσει δικές του αλήθειες, μέσα από τις διαφορετικές εκδοχές των μετεχόντων, που δίνουν βάθος και πλάτος στην ιστορία και στην ίδια τη ζωή.

    Η Ντανιέλα Σταματιάδη διατηρεί το εικαστικό της ύφος, όχι, ωστόσο, απαραίτητα πιστά αναγνωρίσιμο σε κάθε δουλειά της, κατορθώνοντας για ακόμα μία φορά να μεταποιήσει μια ιστορία σε εικόνες διατηρώντας την αφηγηματική της αυτονομία, καθώς προσφέρει οπτικά ερεθίσματα και καλαισθησία, προσόν για μία/έναν εικονογράφο

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Το περίεργο μαξιλάρι
    Συγγραφέας:

    Μισέλ Φάις

    Εικονογράφος:

    Ντανιέλα Σταματιάδη

    Εκδόσεις:

    Πατάκη, Φεβρουάριος 2024

    Διορθώσεις:

    Θανάσης Κοκολόγος

    Σελίδες:

    32

    Μέγεθος:
    21 Χ 25
    ISBN:

    978-618-07-0737-3

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular