More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο νησί του Ποτέ Ποτέ, της Μαρίνας Γιώτη

    Το νησί του Ποτέ Ποτέ, της Μαρίνας Γιώτη

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η μόνη σταθερά της ζωής είναι η αλλαγή.
    Ηράκλειτος

    Η Μαρίνα Γιώτη σημαδεύει την κλιματική αλλαγή και τη συσχετίζει έξυπνα με την αδράνεια και την προσαρμοστικότητα.

    Περί τίνος πρόκειται

    Η στρουθοκάμηλος Ποτέ Ποτέ ζει σε ένα πανέμορφο, μικροσκοπικό νησί στη μέση του ωκεανού. Απολαμβάνει τη ζωή του, αγαπάει το νησί του και δεν το αλλάζει με τίποτα. Ακόμα και όταν αρχίζουν οι φίλοι του να τον σκουντούν ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι η στάθμη του νερού ανεβαίνει. Ακόμα και όταν το νερό φτάνει στα πόδια του. Ακόμα και όταν βρίσκεται με το νερό ως τον λαιμό. Υπερβολές! Πάντα υπερβολές! Ακόμα κι όταν μπαίνει ολόκληρος κάτω από το νερό και αναπνέει με ένα πλαστικό καλαμάκι. Μα πώς θα σωθεί από αυτή τη βέβαια καταστροφή ο Ποτέ Ποτέ;

    Εστιάζοντας

    Ο αδρανής, νωθρός πνευματικά, αδιάφορος μπροστά σε αυτό που έρχεται, Ποτέ Ποτέ, ως αντι-ήρωας, αντιπρότυπο και αντίθετο του διαχρονικά προνοητικού, διορατικού, ετοιμοπόλεμου, αλληλέγγυου και ακτιβιστή Προμηθέα, ο οποίος εκπροσωπεί το βλέμμα στην πρόνοια και το μέλλον, την προσφορά και την φροντίδα. Ο Ποτέ Ποτέ χάνεται μέσα στην αδιαφορία και τη ραστώνη του και όχι μόνο δεν παίρνει κανένα προληπτικό μέτρο, αλλά δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία ακόμα και όταν τα πράγματα φτάνουν κυριολεκτικά στο απροχώρητο, πνιγμένος στις εμμονές του και οχυρωμένος πίσω από το πείσμα του.

    Φίλοι και γνωστοί, προσπάθησαν επανειλημμένως να τον ταρακουνήσουν, να τον ωθήσουν σε δράση, να τον βοηθήσουν να δει αυτό που έρχεται και να σωθεί, όμως εκείνος απέρριψε κάθε προσπάθεια, κάθε βοήθεια, κάθε νουθεσία.

    Μπορώ να δω την ιστορία της Μαρίνας Γιώτη, που υπογράφει και την εικονογράφηση όπως πάντα στα βιβλία της, ως μια αλληγορία για την κλιματική αλλαγή, όπου ο Ποτέ Ποτέ είναι η αδιάφορη ανθρωπότητα που δεν έχει απλώς ενδείξεις αλλά απτές αποδείξεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά εξακολουθεί να αδρανεί ή να πράττει με ημίμετρα και ίσως μόνο όταν πνιγεί και βάλει το πλαστικό καλαμάκι ως ύστατο μέσο λήψης αναπνοής, να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να κάνει κάτι.

    Η συγγραφέας αφήνει μια αχτίδα φωτός. Ακόμα και αυτή η ύστατη ώρα ίσως φτάσει, αν αφυπνιστείς, για να υπερβείς τον εαυτό σου, να ξεπεράσεις αδυναμίες, παραλείψεις και αγκυλώσεις και να περάσεις στην όχθη της πράξης και της προσπάθειας. Τότε, μπροστά στο προδιαγεγραμμένο τέλος, ακόμα και ένα πουλί που δεν πετάει, όπως η στρουθοκάμηλος, ίσως βρει το γενετικό ή ψυχικό απόθεμα να αναπτύξει δυνάμεις επιβίωσης. Στην επιστήμη, ψυχολογία, βιολογία, ευρύτερες νευροεπιστήμες, αυτό ονομάζεται προσαρμοστικότητα, ιδιαίτερη έννοια δαρβινικής καταγωγής και επιβίωσης των πιο προσαρμοστικών ως των πλέον ισχυρών όντων και όχι απαραίτητα των πιο μεγάλων ή δυνατών (βλέπε δεινόσαυροι). Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένα ον προσαρμόζεται ή αλλάζει προκειμένου να αντιμετωπίσει μια νέα, συνήθως απρόσμενη, συνθήκη, περιβαλλοντική ή άλλη. Αν δεν καταφέρεις να προσαρμοστείς, χαιρετάς, όπως ο Ποτέ Ποτέ που σχεδόν έχασε τη γη κάτω από τα πόδια.

    Και πού σχετίζεται αυτό με τα παιδιά; Όχι μόνο σχετίζεται αλλά αποτελεί σημαντική, σύγχρονη δεξιότητα ψυχικής και ηθικής ανθεκτικότητας, η οποία θα τα βοηθήσει να αντιμετωπίζουν κάθε αντιξοότητα. Η Μαρίνα Γιώτη το διαχειρίζεται έξυπνα το πράγμα, και κατά την εσχάτως αγαπημένη της συνήθεια, παίζει με τις λέξεις και την αλλαγή τονισμού στις συλλαβές, το Ποτέ Ποτέ γίνεται Πότε, η αδράνεια γίνεται θέμα χρόνου να αλλάξει και πέρα από μια γλωσσική πύλη, έχουμε και μία επιδραστική πρόταση αυτοβελτίωσης και αλλαγής νοοτροπίας.

    Πέντε σελίδες με συμβουλές και επεξηγήσεις για την προσαρμοστικότητα προς γονείς και όχι μόνο στο τέλος, επιμελημένα από την εκπαιδευτικό Γεωργία Σολωμού και την Πόλκα Χατζηιωάννου-Σταθοπούλου, διευθύντρια προγράμματος εκπαιδευτικού οργανισμού Πόλκα-Φροέλεν.

    Για αναγνώστες από 4-4,5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Το νησί του Ποτέ Ποτέ
    Συγγραφέας:

    Μαρίνα Γιώτη

    Εικονογράφος:

    Μαρίνα Γιώτη

    Εκδόσεις:

    Διόπτρα, Οκτώβριος 2023

    Επιμέλεια σελιδοποίησης:

    Μαίη Σταθοπούλου

    Επιμέλεια:

    Λύντη Γαλάτη

    Σελίδες:

    64

    Μέγεθος:

    18,0 X 29,5

    ISBN:

    978-618-220-405-4

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular