More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο νησί του ελέφαντα, του Λίο Τίμμερς

    Το νησί του ελέφαντα, του Λίο Τίμμερς

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    “Θα μείνουμε εδώ για πάντα”, τραγουδούσαν χορεύοντας

    Ένα χαρούμενο βιβλίο του βραβευμένου συγγραφέα και εικονογράφου Leo Timmers.

    Περί τίνος πρόκειται

    Καταιγίδα. Ο Ελέφαντας, καθώς ταξιδεύει, παρασύρεται, η βάρκα του ανατρέπεται και τα κύματα, αφού κολύμπησε ώρες, τον παρασύρουν σε ένα ιδιαιτέρως μικροσκοπικό νησί, όπου μετά βίας χωρούσαν τα δυο του πισινά πόδια. Φώναξε δυνατά αλλά δεν εμφανίστηκε ούτε βάρκα, ούτε πλοίο. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ένα βαρκάκι με έναν Ποντικούλη. Πήδηξε μέσα ο Ελέφαντας, αλλά η βάρκα σακατεύτηκε. Με τα κομμάτια ξύλου φτιάχνει μια εξέδρα για να χωρέσουν κι οι δυο στο μικροσκοπικό νησάκι. Λίγο μετά καταφθάνει ένας σκυλάκος με ένα ιστιοφόρο. Πηδάει ο Ελέφαντας μαζί με τον Ποντικούλη μέσα∙ τα ίδια. Θρύψαλα. Με τα κομμάτια μεγαλώνουν την εξέδρα. Κι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μέχρι που αυτό το μικροσκοπικό βραχάκι που μετά βίας εξείχε από τη θάλασσα, έγινε γνωστό ως Το νησί του Ελέφαντα.

    Εστιάζοντας

    Από την αρχετυπική δεξαμενή του μεγάλου Γαντιού, ο πολυβραβευμένος μάστορας του εικονογραφημένου για παιδιά+ φτιάχνει μια εμπνευσμένη παραλλαγή που καταλήγει μια ολοκαίνουργια και εν τέλει πέρα από τη μητρική πηγή ιστορία. Ο Ελέφαντας ναυαγεί. Πρώτο χνάρι χιούμορ που σου αφήνει ο συγγραφέας/εικονογράφος, είναι το μικροσκοπικό νησί που δεν είναι κάτι περισσότερο από μια υποψία βράχου. Κάθε βάρκα, πλοίο και πλοιάριο που πλησιάζει γίνεται ρημάδι από τον Ελέφαντα που πηδάει μέσα για να σωθεί. Το αποτέλεσμα κάθε φορά είναι τα ξύλα και όλα τα παρελκόμενα των πλεούμενων να προσαρτώνται… ειρηνικά και με συνοπτικές, δημοκρατικές διαδικασίες στο νησί του Ελέφαντα που τελικά γίνεται τόσο μεγάλο που προσελκύει τουρίστες. Μια καταιγίδα γκρεμίζει το ασυνάρτητο, αλλοπρόσαλλο, αλλά πολυσυλλεκτικό, πολύχρωμο οικοδόμημα κι όταν ένα μεγάλο πλοίο, ικανό να τους σώσει όλους εμφανίζεται, ο Ελέφαντας και τα υπόλοιπα ζώα, επιλέγουν το απροσδόκητο: τοποθετούν το μεγάλο πλοίο πάνω στο βραχάκι και συνεχίζουν να γιορτάζουν τη συνύπαρξή τους.

    Μια ωδή στη συνύπαρξη, λοιπόν, την ελευθερία, τη φαντασία, το μαζί, που μετατρέπει κάθε ατυχή έμπνευση και φιλοδοξία σε μια λυτρωτική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υλικών προκειμένου να πάμε παρακάτω. Πάνω και πέρα απ’ όλα, όμως, ο Timmers φτιάχνει μια σαγηνευτική υπεράσπιση της συγκρότησης μιας κοινότητας όπου η συνεργασία, η χαρά και η ανεκτικότητα είναι οι βασικές αξίες. Μην ξεχνάμε ότι ο Ελέφαντας, πρώτος που στάθηκε πάνω σε ένα βραχάκι, κατόρθωνε πάντα με την επινοητικότητα, την ανθεκτικότητα στα δύσκολα και τη φαντασία του να μεγαλώνει τεχνηέντως το νησί όλο και περισσότερο προκειμένου να χωρέσει ο νέος συγκάτοικος, για τον οποίο ο ίδιος είχε φταίξει που τον άφηνε δίχως πλεούμενο.

    Όλες αυτές οι συναρπαστικές διακλαδώσεις δημιουργούν ένα ευφάνταστο βιβλίο με χιούμορ που σημαδεύει τη δημιουργική σκέψη των παιδιών, προάγοντας άρρητα σύγχρονες αξίες και νοητικές δεξιότητες, ενώ η όποια αξιοποίηση σε εικαστικά, θεατρικό παιχνίδι και κινητικά παιχνίδια είναι παραπάνω από προφανής.

    Απολαυστική, με ζωντάνια στην παλέτα και στην εκφραστικότητα, με καλπάζουσα φαντασία, με αισθητό χιούμορ, με έμφαση στη λεπτομέρεια που προσελκύει το βλέμμα και παράγει οπτική αφήγηση πέραν της κειμενικής, είναι και η εικονογράφηση του Timmers.

    Έχουμε ένα από τα πιο δυνατά βιβλία της χρονιάς. Στο top-10 των παιδικών βιβλίων της χρονιάς για το 2022 από τους New York Times.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Άγκυρα.

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Το νησί του ελέφαντα
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Het Eiland van Olifant

    Συγγραφέας:

    Leo Timmers

    Εικονογράφος:

    Leo Timmers

    Εκδόσεις:

    Άγκυρα, Μάιος 2024

    Μετάφραση:

    Άννα Δ. Αργυράκη

    Υπεύθυνη σειράς:

    Άννα Παπαδημητρίου

    Σελίδες:

    48

    Μέγεθος:
    21,5 Χ 28,5
    ISBN:

    978-960-547-660-1

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular