More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο αυγό που μισούσε το κόκκινο χρώμα, της Χρυσάνθης Καραϊσκου (εικ.: Νέστορας...

    Το αυγό που μισούσε το κόκκινο χρώμα, της Χρυσάνθης Καραϊσκου (εικ.: Νέστορας Ξουρής)

    avgopoumisouse

    Σ’ ένα σπίτι, πάνω σ’ ένα τραπέζι, κάμποσα φρέσκα αβγά περιμένουν λίγο πριν το Πάσχα το όμορφο όνειρό τους: να βαφτούν κόκκινα! Μα…όχι όλα. Ένα αβγό απ’ όλα δε θέλει να βαφτεί κόκκινο. Μισεί το κόκκινο χρώμα παθιασμένα. Όλα τα υπόλοιπα απορούν που δε θέλει να ζήσει αυτή τη μεταμόρφωση η οποία δίνει χρώμα και χαρά στα παιδιά. “Μα εγώ δεν είμαι ένα κοινό αβγό και δε γεννήθηκα για να με βάψουν μ’ αυτό το απαίσιο χρώμα”, είπε εκείνο γεμάτο έπαρση και κάπου εκεί άρχισε ένας δεύτερος γύρος ανάμεσα στο μάλλον αλαζονικό αβγό που θεωρούσε τον εαυτό του ξεχωριστό και ανώτερο από τα υπόλοιπα και σε εκείνα που προσπαθούσαν να το συνετίσουν λέγοντάς του πως όλα τα αβγά είναι όμορφα και ο προορισμός τους το κάθε Πάσχα είναι να βάφονται κόκκινα και να δίνουν χαρά στα γιορτινά τραπέζια των ανθρώπων.

    Ώσπου ήρθε η ώρα για την οικογένεια να βάψει τα αβγά της. Το “γκρινιάρικο” αβγό φώναζε πως προτιμούσε να γίνει ομελέτα παρά κόκκινο. Η κατσαρόλα ζεστάθηκε και τα παιδικά χέρια του σπιτιού πήραν ένα σωρό αβγά για να τα βάψει η μαμά. Αλλά όχι εκείνο το αβγό που τη γλίτωσε και χάρηκε! Όμως για μια στιγμή. Κανείς δεν το έβλεπε; Κανείς δεν το ζητούσε; Μήπως ήταν αόρατο τελικά; Γιατί δεν του έδιναν σημασία; Το αναπάντεχο φινάλε θα βρει το αβγό μας με ένα καλό μάθημα που μάλλον θα θυμάται σε όλη του τη ζωή.

    Το κείμενο ανήκει στη Χρυσάνθη Καραϊσκου και η εικονογράφηση στο Νέστορα Ξουρή. Η αλαζονεία, η εμμονή στην ανωτερότητα και όχι στη διαφορετικότητα στο επίκεντρο της συγγραφέως. Από τις εκδόσεις Διάπλαση.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το αυγό που μισούσε το κόκκινο χρώμα
    Συγγραφέας: Χρυσάνθη Καραίσκου
    Εικονογράφηση: Νέστορας Ξουρής
    Εκδόσεις: Διάπλαση
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN:
    978-960-6638-34-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular