More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤα Φλαφ της ευτυχίας, της Μαρίνας Γιώτη

    Τα Φλαφ της ευτυχίας, της Μαρίνας Γιώτη

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο αυτοβελτίωσης για παιδιά

    «Δεν είναι η ευτυχία που μας κάνει ευγνώμονες, αλλά η ευγνωμοσύνη που μας κάνει ευτυχισμένους».
    David Steindl-Rast

    Η ευγνωμοσύνη, η αναγνώριση ότι η ζωή και τα αγαθά της σου έχουν δοθεί ως δώρο είναι μία συναισθηματική δεξιότητα. Ναι, θα την χαρακτήριζα δεξιότητα, αφού πρέπει να προσπαθούμε να την τοποθετήσουμε στις νοητικές λειτουργίες των παιδιών μας, ώστε να απολαύσουν στο έπακρο το θείο δώρο της ζωής, με όλες τις παραμέτρους του.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο ΟΧ-Ι ζούσε σε έναν μικρό πλανήτη στην άκρη του ηλιακού µας συστήματος, που είχε τον πιο όμορφο και παράξενο ουρανό! Ο ουρανός φωτιζόταν από χιλιάδες φωτεινά Φλαφ, μικρά χνουδωτά ουράνια σώματα που έλαμπαν από μακριά. Έλεγαν πως αν τα έπιανες ήταν πολύ μαλακά και έφερναν πραγματική ευτυχία. Ο ΟΧ-Ι αγαπούσε τα Φλαφ και ήθελε τόσο να αποκτήσει ένα. Μα ήταν τόσο μακριά.

    Αλλά μια μέρα, λίγο πιο πέρα από το σπίτι του, έπεσε ένα Φλαφ! Επιτέλους! Είχε ένα Φλαφ ολόδικό του! ‘Ηταν το πιο ευτυχισμένο ΟΧ-Ι του σύμπαντος. Το έδειχνε παντού. Το πήγε ακόμα και στο σχολείο, όπου όλοι έμειναν έκθαμβοι. Μα λίγες μέρες μετά κουράστηκε να το κρατάει. Άλλωστε το Φλαφ δεν έκανε κάτι. Στεκόταν απλώς λαμπερό και αμίλητο. Κοίταξε τα άλλα Φλαφ. Ήταν πιο λαμπερά από το δικό του. “Μάλλον το δικό μου είναι χαλασμένο, γι΄αυτό έπεσε”, σκέφτηκε. Και έτσι το παράτησε. Και έγινε ξανά στενοχωρημένος. Και τότε εμφανίστηκε ένα κορίτσι. Η ΝΑ-Ι. Και τα πράγματα άλλαξαν…

    Εστιάζοντας

    Η Μαρίνα Γιώτη μετά το Γέτι-Η δύναμη του ακόμη όπου με τον χρονικό προσδιορισμό “ακόμη” εξιχνίαζε τη δύναμη του στη συνεχή ανάπτυξη των παιδιών και του εγκεφάλου τους (και των ενηλίκων), επιστρέφει με ένα νέο βιβλίο αυτοβελτίωσης, θέτοντας την ευγνωμοσύνη στο κέντρο της ύπαρξής μας.

    Ποιος δεν έχει πιάσει τον εαυτό του, μια στο τόσο ή και πιο συχνά, να είναι μίζερη/-ος, να εκνευρίζεται με μικροπράγματα, να ξεφυσά, να χάνει την χαρά ή την ηρεμία του με μικροπρέπειες και ανοησίες της καθημερινότητας; Να γκρινιάζει για πράγματα που λίγη ώρα μετά της/του φαίνονται τουλάχιστον ασήμαντα; Ξεχνώντας ασφαλώς ότι κανείς δεν της/του χρωστά, αντιθέτως η ίδια/ο ίδιος χρωστά την ύπαρξή του και τη συμμετοχή του στο μεγάλο πανηγύρι της ζωής σε μια ευτυχή συγκυρία και συνωμοσία της τύχης που την/τον έφερε στη Γη.

    Εν προκειμένω ο ΟΧ-Ι, σύμβολο του αρνητισμού, τα βάζει με την τύχη του γιατί το Φλαφ που του ήρθε σαν μάννα εξ ουρανού, ναι, ουρανοκατέβατο, δεν είχε σταδιακά τόση λάμψη όση ήθελε ή δεν έκανε ταχυδαχτυλουργικά. Και έρχεται η ΝΑ-Ι, σύμβολο της θετικής σκέψης και της ευγνωμοσύνης και τον ταρακουνά και του δείχνει τον δρόμο της εσωτερικής γαλήνης και της αποδοχής της χαράς και όχι της συνεχούς διεκδίκησης, απληστίας και γκρίνιας.

    Ασφαλής δρόμος δυστυχίας το “να είχα ένα…”. Ασφαλής δρόμος γαλήνης το “είμαι καλά με όσα έχω…”. Και αυτές όλες τις παραμέτρους η ιστορία του ΟΧ-Ι και της ΝΑ-Ι τις φωτίζει όμορφα, ξεκάθαρα, δείχνοντας μια ιδιαίτερη δεξιότητα που οφείλουμε να ενσωματώσουμε στον οδικό χάρτη όλων των παιδιών. Πες “ευχαριστώ” που ζεις, που είσαι εδώ, που είσαι καλά, που έχεις τόσα όμορφα πράγματα. Είναι μια μαγική λέξη το “ευχαριστώ”. Μπορείς να μάθεις το παιδί σου να τη χρησιμοποιεί συχνά μέσα στην ημέρα για όλα όσα δεν είναι δεδομένα. Δηλαδή σχεδόν για όλα. Από το ότι πέρασε καλά στο σχολείο, από το ότι διαχειρίστηκε καλά ένα πρόβλημα, μέχρι το ότι είχε λίγο χρόνο με τους γονείς του, ότι έπαιξε, ότι χάρηκε.

    Η εικονογράφηση είναι σε λιτές γραμμές, αφαιρετική λογική και καρτουνίστικη ατμόσφαιρα, με το κίτρινο του Φλαφ, της ψυχικής θέρμης που αυτό φέρνει και της ΝΑ-Ι να κυριαρχεί έναντι του ασπρόμαυρου κόσμου του ΟΧ-Ι.

    Το βιβλίο περιλαμβάνει συμβουλές για γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και πέντε ασκήσεις Ευγνωμοσύνης από την εκπαιδευτικό Γεωργία Σολωμού.

    Για αναγνώστες από 4-4,5 ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Τα Φλαφ της ευτυχίας
    Συγγραφέας: Μαρίνα Γιώτη
    Εικονογράφος: Μαρίνα Γιώτη
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Μάρτιος 2022
    Επιμέλεια: Σταυρούλα Αλεξανδροπούλου
    Σελιδοποίηση: Νατάσσα Χαραλαμπίδη, Διόπτρα
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 25 Χ 25
    ISBN: 978-960-653-645-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular