More
    patakis_Amalia_listes_ 1068x150
    patakis_Amalia_listes_ 1068x150
    patakis_Amalia_listes_ 1068x150
    patakis_Amalia_listes_ 1068x150
    patakis_Amalia_listes_ 1068x150
    patakis_Amalia_listes_ 1068x150
    patakis_Amalia_listes_ 405x150
    patakis_Amalia_listes_ 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤα μυστικά της Αθήνας – Τι λες κι εσύ, κυρ Σωκράτη; του...

    Τα μυστικά της Αθήνας – Τι λες κι εσύ, κυρ Σωκράτη; του Σάκη Σερέφα (εικ. Π. Χριστούλιας)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 9-15) – Βιβλίο γνώσεων για παιδιά+

    Βρε συ, είσαι μεγάλος μπαγάσας τελικά, μέγα μούτρο, κολοσσιαία πονηράντζα, δε σε είχα κόψει για τέτοιον, βρε μόρτη, είσαι ταλεντάκι περιωπής! Ε, λοιπόν, από εδώ και στο εξής, σε ορίζω ως υπεύθυνο πωλήσεων του υποδηματοποιείου μου όταν θα απουσιάζω εγώ, είπε κι έριξε μια χαδιάρικη καρπαζιά στον Γάστρωνα.

    Όταν έχεις πραγματικό, απενοχοποιημένο χιούμορ φτιάχνεις ελκυστικό για τους αναγνώστες βιβλίο γνώσεων.

    Περί τίνος πρόκειται

    Πολλές φορές με ρωτούν τι κάνει ένα βιβλίο καλό. Πολλά πράγματα, αναμφίβολα, παίζουν ρόλο για έναν τέτοιο χαρακτηρισμό. Αλλά διαβάζοντας τα βιβλία του Σάκη Σερέφα, όπως το Ο ψεύταρος βοσκός Μητς Μπόι και άλλες ιστορίες και Ο Καραγκιόζης Πρόεδρος, μου έρχονται στο μυαλό δύο συγκεκριμένοι δρόμοι: η απενοχοποιημένη γραφή και η προσωπική ευχαρίστηση του συγγραφέα.

    Αυτό το δεύτερο σημαίνει ότι ένα κείμενο ξεβράζει ανεμπόδιστα το κατά πόσο το έχει ευχαριστηθεί, το έχει απολαύσει ο ίδιος ο δημιουργός του και δεν έχει επιστρατεύσει συνταγές δίχως ψυχή. Η απενοχοποιημένη γραφή, από την άλλη, φανερώνει την τόλμη, την αφοβία του συγγραφέα να μιλήσει τη γλώσσα του σήμερα, τη γλώσσα που δεν είναι γεμάτη δήθεν και καθωσπρεπισμούς, αλλά λειτουργεί ως μια γέφυρα εμπιστοσύνης και απόλαυσης της ιστορίας, του περιεχομένου εν γένει. Αν προσθέσει κανείς και το αυθεντικό, πολύ, εξαιρετικό χιούμορ, τότε έχει φτιάξει το προφίλ του σημαντικού δημιουργού Σ. Σερέφα, ο οποίος και εδώ καταθέτει ένα πολύ ξεχωριστό βιβλίο.

    Τα μυστικά της Αθήνας – Τι λες κι εσύ, κυρ Σωκράτη;” είναι ο τίτλος του και αποτελεί έναν έντυπο περίπατο στην αρχαία Αθήνα, παρέα με δύο δούλους, τον Γάστρωνα και τον Ατώτα (Ατωτάκη), με τους οποίους και μέσω των οποίων μαθαίνουμε πολλά και θαυμαστά για τα δύο κύρια ονόματα του τίτλου, την Αθήνα και τον Σωκράτη ως κεντρική φυσιογνωμία μιας ολόκληρης εποχής.

    Μαγαζιά, τεχνίτες και μαστόρια, ταχυδακτυλουργοί και διασκεδαστές ποικίλης ύλης, μνημεία και ιεροί χώροι, καθημερινές συνήθειες και έθιμα, γαστρονομικές επιδόσεις, αφεντικά και δούλοι, μια περαντζάδα στα χοτ-σποτ της τότε Αθήνας, κυρίως στους ανθρώπους της και τις συνήθειές τους που ως γνώση έχει λησμονηθεί από την υμνογραφία της κλασικής Αθήνας.

    Ο συγγραφέας ανακατεύει τον χρόνο, φέρνει τις εποχές σε συνομιλία, δημιουργώντας έναν υπερχρονικό διάλογο του τότε με το τώρα και φανερώνοντας ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν πάρα πολύ ακόμα και αν έχουν περάσει δυόμιση χιλιάδες χρόνια, διατηρώντας σταθερούς τους βασικούς τους προσανατολισμούς: φιλία, σεργιάνι, κουσκούσι/κουτσομπολιά/κοινωνικό σχόλιο, διασκέδαση, συζήτηση/αναζήτηση, ταξικότητα και τοξικότητα, αδικία και εκμετάλλευση, λαϊκές εκφράσεις στο φουλ κ.ο.κ.

    Σάκης Σερέφας: “Δεν αποζητούμε όλοι μας μια πλοκή στη ζωή μας; Ε, το ίδιο ισχύει και με τα βιβλία”

    Αν βάλεις δυο απλούς ανθρώπους να περπατήσουν την Αγορά της σημερινής Αθήνας, θα δουν αρκετά παρόμοια πράγματα, στην αναγωγή τους ασφαλώς. Και έτσι, με τη φρέσκια, ολοζώντανη, σπιρτόζικη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, έχουμε ένα απολαυστικό βιβλίο γνώσεων που επιτελεί τον κεντρικό στόχο όλων των βιβλίων: να το αγαπήσει ο αναγνώστης, να τρυπώσει μέσα του και αν πάρει παράπλευρη γνώση, τότε έχουμε επιπλέον όφελος. Αλλά το πρώτο είναι να αγαπηθεί το βιβλίο, όχι να σου γεμίσει το μυαλό με πράγματα που σε λίγους μήνες θα έχουν πάει περίπατο πίσω από κάποιο χειριστήριο.

    Προσωπικά δεν εισέπραξα την αίσθηση εναλλακτικού τουριστικού οδηγού. Αλλά αυτή η περιήγηση των δύο στην Αθήνα, μαζί με τις συναντήσεις τους, έγινε και δική μου. Ο συγγραφέας κατόρθωσε αυτό που είχε ως πρόθεση, ένα βιβλίο γνώσεων που δεν πλασάρεται ως τέτοιο και περνάει τις πληροφορίες, τις γνώσεις που έχει συλλέξει μέσα από μια ευχάριστη, ρέουσα ιστορία. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ σημαντική παράμετρος έναντι όλης αυτής της εμπορικής μεθοδολογίας που διακρίνουμε στα βιβλία γνώσεων.

    Το προτείνω οπωσδήποτε σε παιδιά που είναι δύσπιστα με την υπόθεση βιβλίο. Θα τα κερδίσει. Για τους δε λάτρεις της ιστορίας κτλ, δεν το συζητώ. Η άλλη ιστορία της Αθήνας ή η ιστορία της άλλης Αθήνας, είναι εδώ.

    Έκδοση σε πολύ ποιοτικό χαρτί (δεν είναι καθόλου αυτονόητο) και εικονογράφηση από τον κομίστα Πέτρο Χριστούλια που προσθέτει και τη δική του σπιρτάδα και εκφραστικότητα σε αυτές του κειμένου, με τα ασπρόμαυρα αλλά σπαρταριστά του σκίτσα που ντύνουν τη ροή του κειμένου.

    Για αναγνώστες από 9-10 περίπου ετών και δεν θεωρώ ότι υπάρχει ηλικιακό όριο. Θα το απολαύσουν κι οι ενήλικες.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Τα μυστικά της Αθήνας – Τι λες κι εσύ, κυρ Σωκράτη;
    Συγγραφέας:

    Σάκης Σερέφας

    Εικονογράφος:

    Πέτρος Χριστούλιας

    Εκδόσεις:

    Πατάκη, Νοέμβριος 2024

    Υπεύθυνη Έκδοσης:

    Φαίη Κολοκυθά

    Διορθώσεις:

    Νικόλας Αλκίνοος Νταουλτζής Ταμπακάκης

    Σελίδες:

    152

    Μέγεθος:

    17 Χ 24

    ISBN:

    978-618-07-0045-9

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular