More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_o psullos banner_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_o psullos banner_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_o psullos banner_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_o psullos banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤα δώρα, του Μάνου Κοντολέων (εικ.: Ιφιγένεια Καμπέρη)

    Τα δώρα, του Μάνου Κοντολέων (εικ.: Ιφιγένεια Καμπέρη)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Μα μια μέρα στον κήπο ο Μάρκος βρήκε ένα νιογέννητο γατί- ίδιο τιγράκι έμοιαζε. Τα μάτια του -όταν μετά από λίγο καιρό θα τα άνοιγε… “θυμίζουν νεφρίτη” είπε η μητέρα, κι όπως ήταν θηλυκό ο Μάρκος το βάφτισε Νεφερτίτη.

    Μάνος Κοντολέων και Ιφιγένεια Καμπέρη σε μια άρτια συνεργασία και ένα υποδειγματικό βιβλίο για παιδιά για το “πώς έγινα συγγραφέας“.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο Μάρκος ήταν -τότε- έντεκα περίπου χρονών. Μοναχοπαίδι. Μια μέρα βρήκε ένα νεογέννητο γατί, σωστό τιγράκι. Το βάφτισε Νεφερτίτη. Έπαιζε συνεχώς μαζί της. Πάντα ήθελε να έχει ένα δικό του ζωάκι. Και τώρα ήρθε αυτό το γατάκι και πάει η μοναξιά, χάθηκε. Το αγόρι ακολουθούσε το γατί παντού, πέρα από την αυλή, πέρα από τη γειτονιά, πάνω στα δέντρα. Το σπίτι πάντα τους περίμενε. Μοιράζονταν τον χρόνο τους, το σπίτι, τα όνειρά τους ακόμα στο κρεβάτι. Μέχρι που το γατάκι αρρώστησε. Και τότε, μέσα από την οδύνη, η ζωή έφερε τα δώρα που ξέρει στο μικρό αγόρι.

    Εστιάζοντας

    Είχε λείψει από το εικονογραφημένο ο Μάνος Κοντολέων, ο κορυφαίος συγγραφέας που ξέρει τόσο υποδειγματικά να διαχειρίζεται τις διαφορετικές φόρμες και εκδοχές των ιστοριών, καθώς και το ηλικιακό κοινό στο οποίο βρίσκεται το κέντρο τους.

    Εν προκειμένω, Τα δώρα είναι το βάπτισμα πυρός ενός συγγραφέα που έμελε να γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στην ελληνική λογοτεχνία για παιδιά, εφήβους και νέους (και ενήλικες, μην το ξεχνάμε)∙ η πραγματική ιστορία του μικρού τότε Μάνου, που έσμιξε για λίγους μήνες με ένα γατάκι, το οποίο διέλυσε τη μοναξιά του, αλλά και πυροδότησε τον ψυχισμό ενός συγγραφέα που ετοιμαζόταν από καιρό. Η απώλεια, η συντριβή και η οδύνη, γενεσιουργοί αιτίες που διεγείρουν την ανάγκη των ανθρώπων για έκφραση, εδώ αποτυπώνεται τόσο εμφατικά και παραστατικά, που δεν μπορείς παρά να συνοδοιπορήσεις με τις δικές σου οδύνες ή έγνοιες. Πώς ένα ζώο, πώς λίγοι μήνες, πώς μια απώλεια, γίνονται γένεση και δημιουργία; Πώς η μοναξιά καθρεφτίζεται και διασπάται από τη γραφή και φτάνει η πρώτη ιστορία στο περιοδικό Διάπλαση το 1960, με το ψευδώνυμο Αρχιδούξ (αρχιδούκας), κάπου στα 14 παρά κάτι χρόνια του αγοριού, του μικρού τότε Μάνου Κοντολέων (πολύτιμο το επιλογικό σημείωμα της έκδοσης);

    Πέρα όμως από το ρεαλιστικό υπόβαθρο και την πραγματική βάση, έχουμε μια ιστορία, όπως προανέφερα, υποδειγματική. Μετρημένη στις λέξεις – δεν περισσεύει καμιά- καλοζυγισμένη, με φωνή που απευθύνεται σε παιδιά, που λέει μια ολόκληρη, νοηματοδοτημένη ιστορία συμπόρευσης, φιλίας, απώλειας, αποχαιρετισμού, οδύνης και ανταπόδοσης. Παράλληλα, ένας πιο μυημένος αναγνώστης, θα δει τα αληθινά προσανάμματα της τέχνης, τις ρωγμές στις ζωές των ανθρώπων που γεννούν τους καλλιτέχνες, τις συντεταγμένες που γεωμετρούν το ξεκίνημα του δημιουργού. Γιατί ο πραγματικός δημιουργός είναι ένας περιστρεφόμενος γύρω από τον πόνο και τη χαρά, από την ηδονή και την οδύνη, δερβίσης, που δεν χαριεντίζεται αφελώς δω κι εκεί, σκορπώντας Καβαφικά τον εαυτό του, αλλά μετατρέπει του κόσμου τη χαοτικότητα σε ομορφιά. Και με Τα δώρα θα βρείτε πολλή ομορφιά για τα παιδιά, αλλά και με τον τρόπο που το κάνουν τα καλά βιβλία, και για μεγαλύτερο κοινό.

    Πρέπει να σημειώσω ότι η Ιφιγένεια Καμπέρη έχει κάνει μια έξοχη δουλειά, βάζοντας άριστα υλικά και όμορφες ματιέρες για να εικονογραφήσει μια τέτοια ιστορία. Η παλέτα της εικονογράφου κινείται σε μια χρωματική ισορροπία η οποία παρέχει τη συναισθηματική ένταση που απαιτεί η εξέλιξη της ιστορίας, δημιουργώντας καλαίσθητες αντιθέσεις. Η κομίστικη αθωότητα και η αυθεντική παιδικότητα της Ι. Καμπέρη διαχειρίζονται εξαίρετα το κείμενο, την ώρα που η επιλογή των λέξεων-εννοιών που δεσπόζουν στην ιστορία, με κεφαλαία γράμματα, προσδίδουν ευκαιρίες αποκωδικοποίησης και ανάγνωσης, συμπύκνωσης της οπτικής και κειμενικής αφήγησης, αλλά και μια ιδιαίτερη αλληλουχία που δένει κάθε σελίδα με τις επόμενες, μα και σημειώνει εμφατικά το εννοιολογικό περιεχόμενο της ιστορίας.

    Έχουμε μια πολύ ιδιαίτερη έκδοση και συνεργασία, μια ιστορία που θα βρεθεί στα ψηλά σκαλοπάτια των προτιμήσεων∙ και δικαίως.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Τα δώρα
    Συγγραφέας:

    Μάνος Κοντολέων

    Εικονογράφος:

    Ιφιγένεια Καμπέρη

    Εκδόσεις:

    Πατάκη, Σεπτέμβριος 2024

    Υπεύθυνη έκδοσης:

    Φαίη Κολοκυθά

    Διορθώσεις:

    Θανάσης Κοκολόγος

    Σελίδες:

    48

    Μέγεθος:
    20,5 Χ 20,5
    ISBN:

    978-618-07-0026-8

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular