Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 14-15+ – Λογοτεχνία για εφήβους και νέους
Να θυμάσαι ότι κάθε άνθρωπος που συναντάς κάτι φοβάται, κάτι αγαπά και κάτι έχει χάσει.
H. Jackson Brown, Jr.
Ένα πλοίο στο λιμάνι είναι ασφαλές, αλλά τα πλοία δεν φτιάχτηκαν για να μένουν στα λιμάνια.
John A. Shedd
Ο Άνταμ Σιλβέρα υπογράφει ένα αιχμηρό, καταιγιστικό YA μυθιστόρημα που έγινε No1 New York Times Bestseller και Bestselling YA Novel 2022. Ειδική έκδοση με σημειώσεις του συγγραφέα.
Περί τίνος πρόκειται
Στις 5 Σεπτεμβρίου 2017, στις 12:22 μετά τα μεσάνυχτα, τηλεφωνούν από το Δελτίο Θανάτου στον 18χρονο Πορτορικανό Ματέο Τόρεζ και του ανακοινώνουν…
“Ματέο, μετά λύπης σε ενημερώνω πως κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες είκοσι τέσσερις ώρες θα επέλθει ο οριστικός θάνατός σου. Και παρόλο που δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το αποτρέψουμε, έχεις ακόμα μια ευκαιρία να ζήσεις… […] Μπορείς να συνδεθείς στο death-cast.com και να συμπληρώσεις τυχόν επιθυμίες που μπορεί να έχεις για την κηδεία σου και το επίγραμμα που θα ήθελες να έχει η ταφόπλακά σου. Μπορεί βέβαια να θες να αποτεφρωθείς και σε αυτή την περίπτωση…”
Στη 1:05, λίγα μετά αργότερα δηλαδή, το ίδιο συμβαίνει και στον Ρούφους Εμετέριο.
Ο Ματέο και ο Ρούφους είναι άγνωστοι μεταξύ τους, αλλά, για διαφορετικούς λόγους, και οι δύο θέλουν να κάνουν έναν νέο φίλο.
Ο Ματέο:
Έχω ανάγκη από έναν εμψυχωτή που θα είναι ταυτόχρονα και φίλος μου ή έναν φίλο που θα γίνει ταυτόχρονα και εμψυχωτής. Αυτό ακριβώς προσφέρει και μια εφαρμογή που συχνά πυκνά διαφημίζεται στην Αντίστροφη Μέτρηση.
Η εφαρμογή Τελευταίος Φίλος είναι σχεδιασμένη για μοναχικούς Μελλοθάνατους ή και για καλούς Σαμαρείτες που θέλουν να κρατήσουν παρέα σ’ έναν Μελλοθάνατο τις τελευταίες του ώρες. Μην την μπερδέψετε με το Νεκρό, το οποίο είναι σχεδιασμένο για όποιον θέλει μια τελευταία ξεπέτα με έναν Μελλοθάνατο.
[..] Πιστεύω πως θα μου κάνει καλό να βρω έναν Τελευταίο Φίλο. Αλλά και πάλι, δεν ξέρω τι είναι πιο θλιβερό, να πεθάνω μόνος ή με παρέα κάποιον που όχι μόνο δεν σημαίνει κάτι για μένα, αλλά και πιθανότατα δεν νοιάζεται πραγματικά για μένα.
Μέσα από την εφαρμογή βρίσκει τον απογοητευμένο με τη ζωή του και μελλοθάνατο Ρούφους, έναν 17χρονο Κουβανοαμερικανό που δηλώνει επαγγελματίας χασομέρης και ότι “επέζησα από κάτι που δεν θα έπρεπε να βγω ζωντανός”.
Οι δυο τους έρχονται κοντά μέσα από αυτήν την εφαρμογή. Έχουν μπροστά τους κάτι λιγότερο από είκοσι τρεις ώρες. Να ζήσουν, να αναθεωρήσουν, να κοιτάξουν πίσω που είναι το πολύ και το δύσκολο, να κοιτάξουν μπροστά που είναι ο θάνατος. Η τελευταία μεγάλη περιπέτεια είναι μπροστά τους. Αφού… “ό,τι και να κάνουμε, στο τέλος θα πεθάνουμε και οι δύο“.
Μέσα από την εφαρμογή Ο Τελευταίος Φίλος, ο Ρούφους και ο Ματέο πρόκειται να συναντηθούν για την τελευταία μεγάλη περιπέτεια· να ζήσουν μια ολόκληρη ζωή μέσα σε μια μέρα…
Εστιάζοντας
Ο Σιλβέρα γράφει ένα πολύ αξιόλογο YA μυθιστόρημα το οποίο αρνείται τους κανόνες της σύγχρονης λογοτεχνίας∙ ούτε ανατροπές, ούτε εκστατικά γεγονότα και ανατριχίλα, ούτε πολλή μοντέρνα εφηβεία. Ο Σιλβέρα γράφει για δύο παιδιά στο τέλος της εφηβείας τους και τον επικείμενο θάνατό τους. Και γράφοντας για τον θάνατο, μιλά για τη ζωή, για την αξία της, για τον φόβο να ζήσεις, για τις μικροπρέπειες και τους φόβους που μας κυκλώνουν, για την θνητότητα και την κατάρα του ανθρώπου να είναι το μόνο ζώο που γνωρίζει ότι θα πεθάνει. Ε, αυτοί οι δύο γνωρίζουν και το πότε και μάλιστα αυτό το πότε είναι σήμερα, οπότε η τραγικότητα που κουβαλά αυτή η επίγνωση πολλαπλασιάζεται όχι επί δύο αλλά ανάγεται εις την νιοστή. Τελειώνεις σήμερα. Πώς θα ζήσεις τις ώρες που σου έμειναν; Ο Σιλβέρα γράφει ουσιαστικά για τον φόβο θανάτου που διαπερνά εκατομμύρια ανθρώπους, ακόμα και νέους, σε όλο τον κόσμο. Φοβάσαι. Είναι λογικό. Ξέρεις ότι θα συμβεί κάποτε, από το φως, θα περάσεις στο αιώνιο σκοτάδι. Αν αυτό συμβεί στα ενενήντα σου, ίσως να αισθανθείς και πλήρης ημερών. Αλλά στα δεκαοκτώ σου, εκεί που ετοιμάζεσαι να απογειωθείς, να το να σου κόβουν τα φτερά μοιάζει με κατάρα και ο συγγραφέας παίζει συνεχώς με αυτές τις σκέψεις και τα ένστικτα.
Το εύρημα των εφαρμογών περί θανάτου, τελευταίου φίλου κτλ συνάδει με την εποχή και τις αναδυόμενες τεχνολογίες και εφαρμογές επί παντός επιστητού ενώ προσφέρει την ίντριγκα που χρειάζεται ο αναγνώστης ήδη από τις πρώτες σελίδες. Ξεκινώντας από εκεί, ο Σιλβέρα φτιάχνει δύο εκ πρώτης όψης αντίθετους χαρακτήρες, οι οποίοι πλησιάζουν από τις δικές τους γωνίες τη μοναξιά, το παρελθόν, το λάθος, την αγάπη, τη φιλία, και ασφαλώς τη ζωή και τον θάνατο.
Οι δύο ήρωές του είναι έφηβοι και μιλούν ως έφηβοι. Ο Ματέο και ο Ρούφους σκιαγραφούνται εξαιρετικά. Ο Ματέο είναι αγχώδης και φοβισμένος, διστακτικός και ζαρωμένος στους φόβους του αλλά μέσα σε αυτό το βασανιστικό εικοσιτετράωρο αρχίζει να ελέγχει τις σκέψεις και να πολεμά τους φόβους του πιο αποτελεσματικά από ποτέ. Ο δε Ρούφους είναι ένα κλασικό αντιθετικό σχήμα τραχειάς όψης και βασανιστικής παιδικής ηλικίας από τη μια και ενός άντρα, εν τέλει ανιδιοτελή, που προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό του και είναι πρόθυμος να θυσιάσει τον εαυτό του για να προστατεύσει όσους αγαπά. Αυτοί
Τι θέλεις να πεις πριν φύγεις; Τι θα διόρθωνες; Τι θα έκανες; Έζησες τελικά πριν πεθάνεις; Πώς έζησες; Άξιζε τον κόσμο, τώρα που ξέρεις ότι δεν έχει άλλο, τόση ανοησία που ξόδεψες; Διαβάζοντας το μυθιστόρημα του Ρούφους και του Ματέο, θέλεις να ρουφήξεις τη ζωή, να αδράξεις τη στιγμή κατά το διάσημο μότο του μίστερ Κίτινγκ, να βγεις έξω και να απαρνηθείς φόβους και δισταγμούς. Κι αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του βιβλίου.
Για αναγνώστες από 14-15 περίπου ετών.
Κοπιάστε.
Εκδόσεις Διόπτρα.
Απόσπασμα
Διαβάστε απόσπασμα εδώ
Διακρίσεις
No1 New York Times bestseller
Bestselling YA novel 2021
TAYTOTHTA | |
---|---|
Τίτλος: | Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο |
Τίτλος πρωτοτύπου: | They both die at the end |
Συγγραφέας: | Adam Silvera |
Εκδόσεις: | Διόπτρα, Φεβρουάριος 2022 |
Μετάφραση: |
Βαγγέλης Γιαννίσης
|
Επιμέλεια: | Μαρία Οικονομίδου |
Σελίδες: | 392 |
Μέγεθος: | 14 Χ 20,5 |
ISBN: |
978-960-653-632-8
|