More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20218-11 ετώνΣούπερ Γκρανόλα, της Νάντιας Δρακούλα

    Σούπερ Γκρανόλα, της Νάντιας Δρακούλα

    Για να φτιάξεις τη θρεπτική γκρανόλα που συνήθιζαν γιαγιάδες (εξού και granny, granola), χρειάζεσαι βρώμη, σταφίδες, πίτουρο, αμύγδαλα, φουντούκια και άλλα δεκατρία υλικά και να ψήσεις στους 160 βαθμούς. Αυτή τη συνταγή θέλησαν να εκτελέσουν η Ελισσώ, η Πέρσα, η Αλκυόνη και η Ουρανία, τέσσερις ηλικιωμένες κυρίως, συμμαθήτριες (πλην της Ουρανίας) στο δημοτικό σχολείο “Πευκάκια” τη δεκαετία του 1950, ενώ απέξω, στα Εξάρχεια, χιόνιζε. Αυτή; Εντάξει, όχι ακριβώς. Υπάρχουν και κάτι άλλα υλικά όπως γλίτσα βατράχου, σάλιο χελώνας, σπόροι Παυλωνίας Τομεντόζα και παπαρούνας που χρειάζονται. Η αλήθεια είναι ότι η δική τους γκρανόλα είναι μυστική και την ανακάλυψαν σε ένα ταξίδι τους στην Κόστα Ρίκα. Αυτή την Σούπερ Γκρανόλα όποιος τη φάει θα αποκτήσει δυνάμεις μαγικές! Και για τις τέσσερις γιαγιάδες ο μεγάλος στόχος είναι ένας: να διορθώσουν όλα τα στραβά κι ανάποδα της πόλης τους πολεμώντας όσους τις ταλαιπωρούν στην καθημερινότητά τους. Το πνεύμα τους ήταν πάντοτε μαχητικό αλλά περιοριζόταν σε προσωπικές τους υποθέσεις. Τώρα όμως, έχουν τη Σούπερ Γκρανόλα. Και κάπως έτσι θα έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με γκάγκστερ, με παράξενους γείτονες, τον Ευγένιο Ψαρρόπουλο, την πάμπλουτη κυρία Βρυκουλέσκου και την οικιακή της βοηθό Λολίτα, καθώς και άλλους παράξενους τύπους.

    Μια ολόκληρη φιλοσοφία και στάση ζωής αποκαλύπτεται μέσα από το πράγματι καλογραμμένο -δεύτερο- μυθιστόρημα για παιδιά της Νάντιας Δρακούλα. Γυναίκες που δεν εγκαταλείπουν ποτέ, που δεν συνταξιοδοτήθηκαν, που δεν λένε “δε βαριέσαι” γιατί δεν βαριούνται” ή “δεν πειράζει” γιατί πολύ απλά… πειράζει. Άνθρωποι που θέλουν να διορθώσουν, που δεν αποδέχονται το “έτσι τα βρήκαμε” ή έτσι είναι των πραγμάτων. Άνθρωποι με χιούμορ, με ανθρωπιά, με αλληλεγγύη, με ενσυναίσθηση, με δοτικότητα, με κουλτούρα, με ρίζες. Γυναίκες, σκιαγραφημένες αρκετά καλά, πέρα από στερεότυπα και μοίρες, πέρα από τετελεσμένα και μοιρολατρίες. Κι όλα αυτά, η συγγραφέας τα περνά μέσα από αρκετό -συχνά μαύρο- χιούμορ και παραμυθικά στοιχεία, από μυστήριο, από διακειμενικές παραπομπές σε πλήθος τραγουδιών, από μαγικό ρεαλισμό εγκιβωτισμένο μέσα στην πραγματικότητα της Αθήνας και των γειτονιών της, που δεν είναι μόνο κίνηση, καυσαέριο και ένταση.

    Γραφή στρωτή, καθαρή, γλώσσα ενδιαφέρουσα, με αρκετές παραπομπές, ρυθμός πολύ ικανοποιητικός.

    Εξώφυλλο από την πάντα έξοχη Ντανιέλα Σταματιάδη.

    Για παιδιά από 9 ετών με target 9-13.

    Εκδόσεις Ποταμός.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Σούπερ Γκρανόλα
    Συγγραφέας: Νάντια Δρακούλα
    Εξώφυλλο: Ντανιέλα Σταματιάδη
    Επιμέλεια: Αγγελική Ροβάτσου
    Μακέτα εξωφύλλου: Δάφνη Κουγέα
    Εκδόσεις: Ποταμός, Μάιος 2020
    Σελιδοποίηση: Βίβιαν Γιούρη
    Σελίδες: 280
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-545-145-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular