More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_o psullos banner_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_o psullos banner_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_o psullos banner_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_o psullos banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοParenting (Βιβλία για γονείς)Πώς να μιλάμε στα παιδιά για τα πάντα, της Ρόμπιν Σίλβερμαν

    Πώς να μιλάμε στα παιδιά για τα πάντα, της Ρόμπιν Σίλβερμαν

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 18+   – Βιβλίο για γονείς και παιδαγωγούς

    Ξέρω ότι δεν θέλεις να κάνεις αυτή τη συζήτηση μαζί μου. Το καταλαβαίνω. Ξέρεις ήδη πολλά… Όμως εγώ θέλω να κάνω πραγματικά μαζί σου αυτή τη συζήτηση, περισσότερο για μένα παρά για σένα.

    Η γνωστή ως «γιατρός της συνομιλίας» («Conversation Doc»), Dr. Robyn Silverman, αναπτύσσει προσεγγίσεις και τακτικές για να μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα με τα παιδιά μας.

    Περί τίνος πρόκειται

    “Καθόμουν σ’ ένα παγκάκι στο πάρκο συντροφιά με τη μητέρα μιας φίλης της κόρης μου, όταν ξαφνικά εκείνη στράφηκε προς το μέρος μου και μου είπε: “Το μικρότερο παιδί μου με ρώτησε πρόσφατα για τον θάνατο. “Θα πεθάνεις κι εσύ; Εγώ θα πεθάνω;” Τουλάχιστον τις μισές φορές δεν έχω ιδέα πώς να απαντήσω σε τέτοιου είδους ερωτήσεις των παιδιών, κι έτσι ψέλλισα κάποια ασυναρτησία και έσπευσα να αλλάξω εντελώς το θέμα της συζήτησης, ξέρεις, “Ποιος θέλει παγωτό;”.

    Και πείτε μου τώρα εσείς ότι δεν έχετε ταυτιστεί μερικές δεκάδες φορές με κάτι σαν το παραπάνω. Αν δεν έχετε βρεθεί σε αδιέξοδο και δεν ξέρετε τι να πείτε και έχετε πέσει σε τοίχο από ένα πεντάχρονο, δεκάχρονο κ.ο.κ.

    Ωστόσο, η Dr. Robyn Silverman, ειδική στην ανάπτυξη των παιδιών και μαμά και η ίδια, αποκαλούμενη ως «γιατρός της συνομιλίας» («Conversation Doc»), μας δίνει ένα πραγματικό οπλοστάσιο ιδεών για να ανταπεξέλθουμε στις πιο απαιτητικές συζητήσεις στις οποίες θέλουμε δεν θέλουμε θα μπούμε όταν ζούμε με ένα τουλάχιστον παιδί.

    Επειδή, οι αναλύσεις πάνω σε βιβλία parenting είναι κάπως ένας εξίσου αδιέξοδος τοίχος, ας δούμε ένα παράδειγμα: όταν τα παιδιά σας αισθάνονται θυμό.

    “Ο θυμός εκφράζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μςρικές φορές εκδηλώνεται με μια ήρεμη κατήφεια και μελαγχολία, κι άλλες πάλι φορές είναι θορυβώδης, έκδηλος κι ίσως συνδυάζεται με επισφαλείς ή αγενείς συμπεριφορές. Όταν ο θυμός συνοδεύεται από εν δυνάμει επικίνδυνες ή επιβλαβείς ενέργειες, ακολουθήστε την παρακάτω μέθοδο φροντίδας.

    ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΗΓΟΡΗΣΤΕ.
    Τι να κάνετε.
    Τι να πείτε.

    ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΤΕ
    Τι να κάνετε.
    Τι να πείτε.

    ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΤΕ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΤΕ
    Τι να κάνετε.
    Τι να πείτε.

    ΕΞΗΓΗΣΤΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΡΙΣΤΕΙΤΕ
    Τι να κάνετε.
    Τι να πείτε.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ
    Τι να κάνετε.
    Τι να πείτε.

    ΣΥΝΤΟΜΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

    Και μετά από αυτές τις πολύ πρακτικές και χωρισμένες μεθοδικά προτάσεις διαλόγου και χειρισμού μιας κρίσης θυμού, ακολουθούν επεξηγήσεις και τεχνικές με τις οποίες μπορεί κάθε γονιός ή παιδαγωγός να χειριστεί τον θυμό των παιδιών.

    Ομολογώ ότι μου έδωσε πολλές ιδέες, μου άνοιξε τον ορίζοντα, τόσο ως μαμά, όσο και ως παιδαγωγό και παρά την εμπειρία μου που έχει περάσει τις δυόμιση δεκαετίες, εμβάθυνα και εμπλούτισα τις τεχνικές και τους τρόπους διαχείρισης των παιδιών μου, στο σπίτι και την τάξη. Και το διάβαζα πολύ καιρό αυτό το βιβλίο, μελετώντας το και στην πράξη.

    Η Silverman είναι απλή, κατανοητή, μεθοδική, δίχως να χάνει την επιστημονικότητά της. Μαμά κι η ίδια, έχει δει από μέσα το έργο και όχι μόνο σε έναν ιδεατό χάρτη. Έτσι, θέματα και καταστάσεις όπως ο θυμός, ο θάνατος, το σεξ, το διαζύγιο, τα φύλα, οι μη παραδοσιακές οικογένειες, τα χρήματα, το άγχος, ο φόβος, η ταυτότητα, η αυτοπεποίθηση, η διαφορετικότητα, η αποδοχή, τα λάθη, η αποτυχία, η φιλία, αποκτούν μια σοβαρή υπόσταση διαλόγου και χειρισμού μέσα στο βιβλία της Silverman και ενδυναμώνουν τον γονέα που αναζητεί, πνιγμένος και πνιγμένη, χώρο να διαχειριστεί το βουνό που πέφτει πάνω του.

    Το ότι δίνει λόγια, ολόκληρες προτάσεις για να επιχειρηματολογούμε με τα παιδιά, το κάνει τόσο μα τόσο πρακτικό.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Είπαν για το βιβλίο

    Ετοιμαστείτε να κρατήσετε πολλές σημειώσεις στο Πώς να μιλάμε στα παιδιά για τα πάντα, ένα στοχαστικό και πρακτικό βιβλίο που δίνει τις βάσεις στους γονείς για σημεία συζήτησης όταν τα παιδιά βιώνουν έντονα συναισθήματα, κάνουν δύσκολες ερωτήσεις ή άβολα σχόλια.

    Nefertiti Austin, συγγραφέας του Motherhood So White: A Memoir of Race

    Το Πώς να μιλάμε στα παιδιά για τα πάντα είναι ένας θησαυρός συμβουλών, ενθάρρυνσης και κατατοπιστικών προτάσεων που βοηθά τους γονείς να ξέρουν τι να πουν όταν τα παιδιά τους τις χρειάζονται περισσότερο. Οι προτάσεις της Dr. Robyn αντικατοπτρίζουν την ενσυναίσθηση, τις εμπειρίες από πρώτο χέρι και τις γνώσεις της στην ψυχολογία και την ανάπτυξη του παιδιού, ώστε να δημιουργήσει ένα εγχειρίδιο που θα βοηθήσει τους γονείς να κάνουν τις πιο δύσκολες συζητήσεις ευκολότερες.

    Mona Delahooke, συγγραφέας

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Πώς να μιλάμε στα παιδιά για τα πάντα: Πώς να κάνετε εύκολη ακόμα και την πιο άβολη συζήτηση
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    How to talk to kids about anything: Tips, Scripts, Stories, and Steps to Make Even the Toughest Conversations Easier

    Συγγραφέας:

    Robyn Silverman

    Εκδόσεις:

    Διόπτρα, Σεπτέμβριος 2024

    Επιμέλεια:

    Ντόση Ιορδανίδου

    Μετάφραση:

    Ουρανία Τουτουντζή

    Σελίδες:

    600

    Μέγεθος:

    14,0 Χ 20,5

    ISBN:

    978-618-220-754-3

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular