More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠώς ακούμε το σύμπαν- Τι συμβαίνει στο σύμπαν όταν συγκρούονται δύο μαύρες...

    Πώς ακούμε το σύμπαν- Τι συμβαίνει στο σύμπαν όταν συγκρούονται δύο μαύρες τρύπες; της Πατσίτσια Βαλντέζ (εικ.: Σάρα Παλάσιος)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6,5+ (target 7-9) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Οι εξισώσεις είναι περισσότερο ενδιαφέρουσες για εμένα. Η πολιτική είναι για το παρόν, ενώ οι εξισώσεις είναι για την αιωνιότητα.
    Άλμπερτ Αινστάιν

    Ένα βιβλίο γνώσεων που κάνει πολύ περισσότερα από όσα υπόσχεται ο τίτλος και ο υπότιτλός του. Αφηγείται ένα σύγχρονο επιστημονικό ταξίδι και εν τέλει υπαρκτό θαύμα.

    Περί τίνος πρόκειται

    Πριν από εκατό περίπου χρόνια, στο Βερολίνο, ένας επιστήμονας, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν αναζητούσε τα μυστικά του σύμπαντος. Την κίνηση, τον χρόνο, τον χώρο. Κοιτούσε μια λιβελούλα που φτερούγιζε για να καταλάβει το πώς ο χρόνος συνδέεται με τον χώρο. Μετά αναρωτήθηκε για την βαρύτητα. Γι’ αυτό η λιβελούλα δεν χάνεται στο διάστημα αλλά παραμένει στη γη. Μια δύναμη την έλκει. Άρχισε να σκέφτεται γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Την βρήκε την απάντηση: από την καμπυλότητα του χωροχρόνου γύρω από μεγάλα αντικείμενα. Αλλά το ανήσυχο πνεύμα του εξακολούθησε να αναζητά απαντήσεις. Υπάρχουν κυματισμοί στον χωροχρόνο; Και πώς μπορούμε να τους ακούσουμε;

    Πενήντα χρόνια μετά, η Αργεντινή Γκάμπι (Γκαμπριέλα Γκονζάλες), περίεργη και φιλομαθής από μικρή, για τα αστέρια και τα μυστικά τους, μετά την αποφοίτησή της από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, άρχισε να βλέπει φως στο τούνελ του χωροχρόνου. Με τη βοήθειά της, οι επιστήμονες έφτιαξαν δύο μηχανήματα που ονομάστηκαν LIGO και κατάφεραν να ανιχνεύσουν τους κυματισμούς στον χωροχρόνο. Το πώς έγινε αυτό, είναι ένα μικρό θαύμα που μας το εξηγεί αυτή η ιστορία που ξεκινά από τον Αϊνστάιν και καταλήγει στην ομάδα της Γκάμπι Γκονζάλες.

    Εστιάζοντας

    Η 57χρονη σήμερα (2022) Gabriela Ines González, (24 Φεβρουαρίου 1965), από τον Κόρδοβα της Αργεντινής, κόρη μιας καθηγήτριας μαθηματικών και ενός καθηγητή οικονομικών επιστημών, κατόρθωσε από ένα περίεργο παιδί που αναρωτιόταν για τα πάντα, να επιλύσει τον γρίφο της θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν και να αποφανθεί: ναι, ήταν σωστή η θεωρία του!

    Μεταπτυχιακά, διδακτορικά, έρευνες επί ερευνών, η σημερινή καθηγήτρια φυσικής και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα ασχολήθηκε με αυτό το άπειρο σύμπαν γιατί ήθελε να δώσει τις απαντήσεις που αναζητούσε η ανθρωπότητα. Η συγγραφέας Πατρίτσια Βαλντέζ συνδέει τις ιστορίες δύο ανθρώπων που ενώθηκαν μέσα στον χωροχρόνο με την επιστήμη και τις νοητικές τους συνενώσεις και φτιάχνει ένα παραμύθι γνώσεων σύγχρονης επιστήμης, εκκινώντας από τον μεγάλο Άλμπερτ που πήγε την επιστήμη δέκα βήματα μπροστά, καθιστώντας εαυτόν συνώνυμο του ευφυούς ανθρώπου και δένοντας τη θεωρία του με μια σύγχρονη ηγέτιδα της επιστήμης, την Γκαμπριέλα Γκονζάλεζ, η οποία κατόρθωσε να αποδείξει την ορθότητα των συλλογισμών του μεγάλου μύστη της θεωρίας της σχετικότητας (1915), εκατό χρόνια μετά από εκείνο το επίτευγμα. Η αφήγηση της Βαλντέζ, περιέχει όλα τα επιστημονικά δεδομένα που απασχόλησαν τον λογισμό των δύο επιστημόνων, καθώς και την εξέλιξη των ανακαλύψεών τους, όμως δεν αποβαίνει ποτέ κουραστική, διατηρώντας τη φρεσκάδα μιας ωραίας ιστορίας που ξέρεις μάλιστα ότι συνέβη στ’ αλήθεια.

    Η φύση της ιστορίας, αλλά και το εκτενές παράρτημα με στοιχεία για τους δύο επιστήμονες και τις ανακαλύψεις τους, καθώς και γλωσσάρι, χρονολόγιο, πηγές και ιστοσελίδες, το σπρώχνουν προς την κατηγορία των βιβλίων γνώσεων. Είναι, ωστόσο, μια διαφοροποιημένη εκδοχή, με στοιχεία κλασικού εικονογραφημένου και την στιγμές στιγμές πολύ ενδιαφέρουσα και εκφραστική εικονογράφηση της Σάρα Παλάσιος.

    Τα βιβλία που ενισχύουν την επιστημονική υπόσταση των μικρών παιδιών και αναπτύσσουν την περιέργεια, τη φιλομάθεια και τη σχέση τους με την επιστήμη μας αρέσουν πολύ όταν είναι καλογραμμένα κι αυτό είναι ένα τέτοιο βιβλίο. Η απομάκρυνση από δεισιδαιμονίες, στερεοτυπικές προλήψεις, κοινοτοπίες, παραδοξολογίες, θρησκευτικές καθηλώσεις άνευ λογικής και λοιπά κατάλοιπα είναι πρωτεύον μέλημα και μην το συνδέετε με την όποια θρησκευτική ή μη πίστη του καθενός. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Για αρκετούς τουλάχιστον ανθρώπους.

    Η Γκονζάλες έγινε το 2008 η πρώτη γυναίκα που έγινε τακτική καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας στο State University της Λουιζιάνα. Κέρδισε το Βραβείο Bouchet το 2007, το Βραβείο Bruno Rossi το 2017, το Βραβείο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών για την Επιστημονική Ανακάλυψη το 2017 και το Βραβείο Petrie Lecture το 2019.

    Από το 2011 ως το 2017 υπήρξε η ανταποκρίτρια της επιστημονικής κοινότητας LIGO, το οποίο στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 ανίχνευσε για πρώτη φορά ένα βαρυτικό κύμα από τη σύγκρουση δύο μαύρων τρυπών πριν από… 1,3 δισεκατομμύρια χρόνια!

    Η Γκονζάλες εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών το 2017.

    Για αναγνώστες από 6,5-7 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Πώς ακούμε το σύμπαν- Τι συμβαίνει στο σύμπαν όταν συγκρούονται δύο μαύρες τρύπες;
    Τίτλος πρωτοτύπου: How to hear the universe
    Συγγραφέας: Patricia Valdez
    Εικονογράφος: Sara Palacios
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Οκτώβριος 2022
    Μετάφραση: Αλεξάνδρα Σικινιώτη-Λοκ
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Αναστασία Αθηναίου
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 21 X 27
    ISBN: 978-960-653-892-6

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular