More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΠόσα μέτρα είναι ο κόσμος μας; Η ζωή, το έργο και ο...

    Πόσα μέτρα είναι ο κόσμος μας; Η ζωή, το έργο και ο κόσμος του Αδαμάντιου Διαμαντή, της Σάντης Αντωνίου (εικ.: Έλενα Τσιγαρίδου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 11-12+  — Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά και ενήλικες

    “… θα μείνω πιστός στον κόσμου μου όσο υπάρχει, όσο θα μείνει αληθινός και ζωντανός, όσο θα εξακολουθεί να εμπνέει τον σεβασμό μου. Ο κόσμος αυτός μπορεί να είναι ένα πολυμεταμορφωμένο υπόλειμμα του παρελθόντος, για να μένα όμως εστάθηκε μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης”
    Αδαμάντιος Διαμαντής

    Η Σάντη Αντωνίου και η Έλενα Τσιγαρίδου

    Περί τίνος πρόκειται

    Περιπλανώμενος στα χωριά της Κύπρου για πάνω από είκοσι πέντε χρόνια (1931-1959), ο ζωγράφος Αδαμάντιος Διαμαντής (1900-1994) είδε και γνώρισε ανθρώπους του νησιού, χαμένους στον ακυρίευτο από τον χρόνο μικρόκοσμο αυτών των χωριών, σε καφενέδες και χωράφια, σε σκαλοπάτια και αυλές, εκεί όπου ο νέος κόσμος ξεχαρβαλώνεται ταχειά και ξεθωριάζει κάθε πρωί που τούτοι οι άνθρωποι ξυπνούν και θέτουν σε λειτουργία τις τελετουργικές ρουτίνες τους. Ανθρώπους που τους αποτύπωσε, τους σκάλισε μέσα του, τους κράτησε σαν φυλακτό ενός κόσμου που μάζευε ψηφίδα ψηφίδα. Ήταν ένα κόσμος που τον έβλεπε να χάνεται και το 1957 έκανε μια έκθεση τούτων των σχεδίων. Και κάπου εκεί του γεννήθηκε η ιδέα να ενώσει όλους αυτούς τους ανθρώπους σε μια ενιαία σύνθεση που θα ήταν Ο κόσμος της Κύπρου, όπως και τελικά ονόμασε τον μνημειώδη πίνακα των 17,5 Χ 1,75 μέτρων με τα 11 συναπτά τελάρα και τους εξήντα έναν πραγματικούς ανθρώπους που είχε συναντήσει και ζωγραφίσει. Πρόσθεσε άλλους έξι φανταστικούς ανθρώπους για λόγους εικαστικής και συνθετικής ισορροπίας και το σύνολο έδωσε ένα μεγαλειώδες έργο από τριάντα διαφορετικά μέρη της Κύπρου που όμως αποτυπώνονται σαν ένας τόπος, ένας χρόνος. Αυτή η ενιαιοποίηση του χωροχρόνου τριάντα τόπων, εξήντα επτά ανθρώπων και είκοσι οκτώ χρόνων περιπλάνησης έγινε ένας μοναδικός διάδρομος στους ανθρώπους της Κύπρου.

    Η Σάντη Αντωνίου παίρνει ένα κορίτσι, από τις ασβεστωμένες πεζούλες και τα δέντρα που σκαρφαλώνει και την κάνει την οδηγό μας στο ταξίδι αναζήτησης όλων αυτών των ανθρώπων του πίνακα. Χωριανοί, άνθρωποι του καφενείου, βιολιτζήδες και μουσικοί, αμαξάρηδες και ιερείς, αγροφύλακες και καλλιτέχνες, άνθρωποι της πλατείας, παρατηρητές, εισοδηματίες ελεύθερου χρόνου για να τον ξοδεύουν εκεί, μαυροντυμένοι που αγωνιούν και το παλεύουν να φύγουν από το μαύρο του ραγιά.

    “Το τοπίο που έβαλα στο βάθος είναι συναρμολογημένο από 25 περίπου σχέδια τοπίων. Μερικά από αυτά μεταφέρθηκαν αυτούσια, σε άλλες περιπτώσεις κομμάτια συναρμολογήθηκαν και ενώθηκαν με άλλα εδώ και κει και πολλές λεπτομέρειες εμαζεύτηκαν από παντού”. Το παντού σημαίνει από Λύση, Άλωνα, Άσσια, Μύρτου, Λυθροδόντα, Άγιο Επίκτητο, Λυρθάγκωμη, Κερύνεια, Δίκωμο, Γέρι, Θέλετρα, Πέρα Χωριό , Περιστερωνοπηγή, Άη Γιάννη Αγρού, Μελάναρκα, Νικητάρι, Καλογραία, Δαυλό, Λαουδερά, Διόριος, Κτήμα Πάφου, Λύμπια, Εργάτες, Αστρομερίτη, Τρυπημένη, Βυζατζιά, Κακοπετριά, Κισσόνεργα.

    Η Κυπριακή Κιβωτός του “Νώε” Διαμαντή σώζει από την επιδρομή εποχές κι ανθρώπους που έδειχναν να τελειώνουν. Εθνικισμοί, αστικοποίηση, ανάπτυξη ολοταχώς, “ο κόσμος ξεμακραίνει, είναι βράδυ μη μιλάς”. Και μαζί, μέσα, η καθοριστική φιλία του με τον Γιώργο Σεφέρη και η συνάντησή του με άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες του νησιού, όπως ο ζωγράφος, πρώτος χαράκτης της Κύπρου και επί πενήντα χρόνια φίλος του, Τηλέμαχος Κάνθος (19101-1993), ο πρωτοπόρος αρχαιολόγος με τα σημαντικά ανασκαφικά ευρήματα Πορφύριος Δίκαιος, ο αυτοδίδακτος λαϊκός ζωγράφος Μιχαήλ Κκάσιαλος που ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε ηλικία 72 ετών.

    Η ιστορία της Σάντη Αντωνίου γίνεται ο μίτος της Αριάδνης, ο συνδετικός ιστός, το νήμα του παραμυθιού που ξετυλίγεται για να ξεναγηθούμε σε έναν σπουδαίο ζωγράφο, σε έναν πίνακα-σημείο αναφοράς, σε έναν τόπο που ορίζεται και δεν ορίζεται, σε ανθρώπους που διακλαδώθηκαν με τη ζωή του Διαμαντή, στην ομορφιά του λαϊκού πολιτισμού, της λαϊκής παράδοσης της Μεγαλονήσου, όχι πένθιμο μοιρολόγι, όχι θρήνος για την εισβολή και παράνομη κατοχή. Με τη μορφή ενός λευκώματος, το κορίτσι, μίτος και νήμα το ίδιο, ενώνει ανθρώπους του πίνακα, τόπους, υλικά, γωνιές από τη ζωή του ζωγράφου και με παρένθετα πληροφοριακά κείμενα και αποσπάσματα συνεντεύξεων και μαρτυριών του Διαμαντή, δημιουργείται ένα πολυσύνθετο οδοιπορικό σ’ όλάκερο το νησί και τις ιστορίες του που έχτισαν τη μεγάλη.

    Πρέπει οπωσδήποτε να σταθούμε και να αποδώσουμε το ήμισυ της ποιότητας στην εικονογράφηση της Έλενας Τσιγαρίδου, στην επιμέλεια του Δημήτρη Παπακώστα και στον σχεδιασμό της έκδοσης από την Εριφύλη Αράπογλου. Είναι μια καλαίσθητη διάταξη όλων των εικονογραφικών στοιχείων, των φωτογραφιών και των ντουκουμέντων, των πληροφοριακών πλαισιών και κάθε γνωστικής παραμέτρου του βιβλίου, η οποία συναντιέται με τα σχέδια της Κύπριας εικαστικού, η οποία δίνει με τα χειροποίητα ανθρακί σκίτσα της την εκφραστικότητα μιας γκραβούρας, το ξεθώριασμα του χρόνου και τον κόσμο που πράγματι χάνεται αλλά με κάποιον τρόπο αντέχει, στέκεται και σε κοιτάζει.

    Το απόλαυσα. Ύστερα αναρωτήθηκα για ποιες ηλικίες αναγνωστών είναι. Νομίζω ότι θα το τοποθετούσα πάνω από τα 11 έτη, δίχως ασφαλώς ηλικιακό περιορισμό. Αλλά και πάλι τι σημασία έχει; Έχουμε ένα άρτιο βιβλίο γνώσεων, με πλούσια βιβλιογραφία, με επίμετρο της επιμελήτριας της Κυπριακής συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκης Δρ. Ελένης Σ. Νικήτα.

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Για κάθε αναγνώστη.

    Απόσπασμα

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Πόσα μέτρα είναι ο κόσμος μας;
    Συγγραφέας:

    Σάντη Αντωνίου

    Εικονογράφος:

    Έλενα Τσιγαρίδου

    Εκδόσεις:

    Καλειδοσκόπιο, 7 Ιουνίου 2024

    Επίμετρο:

    Δρ. Ελένη Σ. Νικήτα

    Σελίδες:

    60

    Μέγεθος:
    24 Χ 22
    ISBN:

    978-960-471-168-0

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular