More
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 1068x150
    patakis_mikros Nikolas banner_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 1068x150
    patakis_mikros Nikolas banner_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 1068x150
    patakis_mikros Nikolas banner_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 405x150
    patakis_mikros Nikolas banner_405x150
    patakis_markos banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΠφ! Με δρόμους, πανιά και φτερά, της Μαρίας Λοϊζίδου (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Πφ! Με δρόμους, πανιά και φτερά, της Μαρίας Λοϊζίδου (εικ.: Ναταλία Καπατσούλια)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-9) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η συμφωνία ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ.
    Βρήκα καλύτερη προσφορά σε άλλο βιβλίο.
    Με ρημαδιό
    Το τέρας

    Η Μαρία Λοϊζίδου σε μια ευρηματική ιστορία αμφισβήτησης στερεοτύπων και προδιαγεγραμμένης μοίρας, εντός και εκτός παραμυθιών.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ένα τέρας αποχαιρετά την ιστορία του και ο συγγραφέας της απελπίζεται. Και αφού μαθεύεται το νέο, τον αποχαιρετά και ο πρίγκιπας, για να προστατεύσει τη φήμη του. Και τώρα θα πρέπει να σβηστεί το παραμύθι. Όχι! Η πριγκίπισσα εξεγείρεται. Δεν μπορεί πάλι να μείνει κλεισμένη μόνη σ’ ένα κάστρο περιμένοντας κάποιον να τη σώσει και ξανά απ’ την αρχή. Και πείθει τον συγγραφέα ότι αυτό είναι ένα ωραιότατο παραμύθι και πρέπει να το συνεχίσει. Τέρατα παρακαλώ, για περάστε, να διαλέξουμε. Λύκος, μάγισσα, δράκος, συστατικές επιστολές, χαμός κανονικός. Ίντριγκες, συνωμοσίες λυκίσιες και μια συγγραφική απογοήτευση δίνουν την ευκαιρία στην πριγκίπισσα να γράψει ένα τέλος όπως το θέλει πραγματικά.

    Εστιάζοντας

    Μια εξαιρετικά πνευματώδης, αντιστερεοτυπική, θεατρικής δομής ιστορία που σφυροκοπά τις υπεργενικευμένες πεποιθήσεις και τα ταμπού οχυρά για τα παραμύθια, για τη ζωή την ίδια, για τους ήρωες, τους καλούς και τους κακούς, τους πρίγκιπες και κυρίως την τύχη των πριγκιπισσών, ήτοι γυναικών εν γένει, που μοιρολατρικά περιμένουν πάντα κάποιον άλλον να τις σώσει οδηγώντας τες σε έναν γάμο απαραιτήτως για είναι το end happy. Μα τι end είναι αυτό και πού είναι το happy; Αυτό είναι χάπι συνταγής! Έτσι, η φέρελπις Κύπρια συγγραφέας, Μαρία Λοϊζίδου, εκκινώντας από την αιφνιδιαστική παραίτηση του τέρατος και ακολούθως τη φυγή του πρωταγωνιστή πρίγκιπα, ξετυλίγει μία έξυπνη ιστορία συγγραφικής απογοήτευσης και εξουθένωσης, όπου οι ήρωες συνδιαλέγονται μαζί του, όπου οι αποχωρήσεις και οι υποψηφιότητες διαδέχονται η μία την άλλη και η ροή της ιστορίας αλλάζει συνεχώς, όπως και τα συναισθήματα του συγγραφέα.

    Ανάμεσα στα ευρήματα, θεωρώ ότι σημαντική θέση κατέχει η παραίτηση του συγγραφέα να συνεχίσει την ιστορία, πετώντας την πένα του η οποία από σπόντα βρίσκεται εκεί που πρέπει: στα χέρια της πριγκίπισσας που επιτέλους έχει τη δυνατότητα να γράψει ένα τέλος αντάξιο των δικών της προσδοκιών και όχι της εικόνας που έχουν φτιάξει επί αιώνες εκατοντάδες συγγραφείς και ιστορίες για εκείνες. Η μοίρα περνά στα δικά της χέρια και με αυτό το χιουμοριστικό εύρημα αποτυπώνεται μια ισχυρή πεποίθηση ότι τη μοίρα τους οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να την ορίζουν μόνες τους, δίχως να υπακούν σε νόρμες και υπαγορευμένα κοινωνικά προαπαιτούμενα.

    Η θεατρική δομή δίνει σπιρτάδα σε έναν πολύ μεγάλο διάλογο που συνήθως είναι λάθος και δύσπεπτος στα παιδικά βιβλία, εδώ ωστόσο διατηρεί τη θεατρική του λειτουργία και στέκεται σε γενικές γραμμές αλώβητος.

    Μεγάλο πλεονέκτημα της ιστορίας, πέραν των σημαινόμενων και των αντιστερεοτυπικών σχολιασμών και μηνυμάτων, είναι το χιούμορ, το οποίο είναι διάχυτο, έξυπνο, αυθεντικό, πετυχημένο και με έναν τρόπο διηλικιακό.

    Τα κόμικ σύννεφα λόγου, η διαφορετική γραμματοσειρά στις εικόνες, η αλλαγή στυλ από σελίδα σε σελίδα, η ένταση στις αντιθέσεις, οι εκφραστικές γκριμάτσες δίνουν στην εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια ποιοτικά στοιχεία.

    Για αναγνώστες περίπου 6-10 ετών.

    Εκδόσεις Ψυχογιός.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Πφ! Με δρόμους, πανιά και φτερά
    Συγγραφέας:

    Μαρία Λοϊζίδου

    Εικονογράφος:

    Ναταλία Καπατσούλια

    Εκδόσεις:

    Ψυχογιός, Απρίλιος 2024

    Επιμέλεια:

    Αναστασία Σακελλαρίου

    Ηλεκτρονική σελιδοποίηση:

    Ελένη Σταυροπούλου

    Σελίδες:

    56

    Μέγεθος:
    16,6 Χ 24
    ISBN:

    978-618-01-5570-9

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular