More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΠες μας, παππού... Πώς πήγαμε στο φεγγάρι, του Διονύση Π. Σιμόπουλου (η...

    Πες μας, παππού… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι, του Διονύση Π. Σιμόπουλου (η ιστορία της διαστημικής περιπέτειας)

    Ο γνωστός Έλληνας αστροφυσικός κι Επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου Διονύσης Π. Σιμόπουλος δημιούργησε ένα πολυτροπικό βιβλίο για παιδιά με θέμα την εξερεύνηση του διαστήματος.

    Σε εβδομήντα περίπου σελίδες ο Πέτρος και η Χαρά, και μαζί τους όλοι εμείς οι αναγνώστες γινόμαστε συνοδοιπόροι του παππού Διονύση ο οποίος μας αφηγείται με γλαφυρό τρόπο τις προσπάθειες του ανθρώπου να φτάσει στη σελήνη. Ο παππούς αρχίζει την αφήγησή του ανασύροντας την ανάμνηση της ημέρας κατά την οποία πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σ’ ολόκληρο τον κόσμο έγιναν μάρτυρες ενός κατορθώματος που ως τότε θεωρούνταν αδύνατο. Είδαν με τα ίδια τους τα μάτια δύο συνανθρώπους τους να περπατούν στην επιφάνεια της σελήνης.

    Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην εξέλιξη των πτητικών μηχανών σε μια πορεία από τις φανταστικές αφηγήσεις ως την πραγματικότητα: από τα ιστορικά βιβλία φαντασίας ως το περιστέρι του Αρχύτα τον 4ο αιώνα π.Χ. και την αιολόσφαιρα του Ήρωνα τον 1ο αιώνα μ.Χ. ως τους πρωτοπόρους της αστροναυτικής, το Σπόυτνικ και το Εξπλόρερ. Ακολουθούν εκτενείς κι άκρως ενδιαφέρουσες περιγραφές των διαστημικών αποστολών. Διάφορες πληροφορίες για τον φυσικό δορυφόρο της γης, αναφορές στον ανταγωνισμό μεταξύ Αμερικής και Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και τα  μελλοντικά αποικιστικά σχέδια των ανθρώπων είναι μερικά μόνο από τα θέματα τα οποία καλύπτει το βιβλίο.

    Η εικονογράφηση της Ουρανίας Λυμπεροπούλου είναι ευχάριστη κι ενδιαφέρουσα καθώς στις εικόνες που δημιουργεί ενσωματώνει φωτογραφικό υλικό. Εκτός από τα κυρίως κείμενα στο βιβλίο υπάρχουν τα περιεχόμενα, το παράρτημα και γλωσσάρι, στοιχεία απαραίτητα δεδομένου ότι πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσεων. Το βιβλίο εξάλλου συνοδεύεται από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κουίζ, λαβύρινθους και ιδέες για ζωγραφική σχεδιασμένες από τη Μαρία Γονιδάκη. Το ενδιαφέρον των αναγνωστών σίγουρα θα ενισχυθεί από τις φωτογραφίες και τα βίντεο που μπορούν να δουν σκανάροντας  τους σχετικούς κωδικούς με την εφαρμογή QR code reader με τη χρήση smartphone ή tablet.

    Ο Διονύσης Σιμόπουλος μοιράστηκε με το ELNIPLEX πρόθυμα τις σκέψεις του σχετικά με το βιβλίο:

    “Θα επαναλάβω αυτό που απάντησα και σε μια συνάδελφό σας, όταν με ρώτησε κάποτε για το πόσο χρόνο χρειάζομαι για να γράψω ένα βιβλίο και η απάντηση που της έδωσα ήταν «50 χρόνια»! Και το εννοούσα, γιατί το είδος των βιβλίων που γράφω εγώ δεν γράφονται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά είναι αποτέλεσμα όλων των γνώσεων και των εμπειριών που έχουν αποκτηθεί στη διάρκεια μιας ολάκερης επαγγελματικής καριέρας, έστω κι αν η χρονική διάρκεια της διαμόρφωσης και καταγραφής του μου παίρνει συνολικά δύο τρεις μήνες.

    Ο τρόπος πάντως της συγγραφής έχει όντως αλλάξει. Γιατί όταν χρειάζεται να περιγράψω τα πιο πρόσφατα δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια από τις χιλιάδες παρατηρήσεις των αστεροσκοπείων μας, επίγειων και διαστημικών, και τα αποτελέσματα των πειραματικών δραστηριοτήτων της επιστημονικής κοινότητας στους επιταχυντές, όπως είναι το CERN, είναι φυσικό να προσφεύγω σε διάφορες πηγές, κυρίως εκείνες που δημοσιεύονται στα ειδικά περιοδικά και στις ανακοινώσεις των διάφορων ερευνητικών κέντρων. Σ’ αυτή, λοιπόν, την προσπάθεια η ύπαρξη του Διαδικτύου αποδεικνύεται συνεχώς μια μεγάλη βοήθεια από πλευράς χρόνου. Ιδιαίτερα στη δική μου περίπτωση που προτιμώ να γράφω τη νύχτα χωρίς να υποχρεώνομαι, όπως στο παρελθόν, να έχω στη διάθεσή μου βιβλία και περιοδικά σε έντυπη μορφή, το διαδίκτυο είναι αναντικατάστατο, αρκεί κάποιος να προσέχει τις πηγές. Πολλές φορές μάλιστα αναρωτιέμαι τι θα κάναμε χωρίς αυτό!”

    Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τους λάτρεις της αστρονομίας και όχι μόνο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Στα προτεινόμενα!

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Πες μας, παππού – πως πήγαμε στο φεγγάρι
    Συγγραφέας: Διονύσης Π. Σιμόπουλος
    Εικονογράφηση-γραφιστική επιμέλεια: Ουρανία Λυμπεροπούλου
    Σειρά : Γνώσεις και δραστηριότητες
    Μακέτα εξωφύλλου: Ελένη Κυριακίδου
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Μάιος 2020
    Προσαρμογή κειμένου – εκπαιδευτικές δραστηριότητες-διόρθωση τυπογραφικών δοκιμίων: Μαρία Γονιδάκη
    Σελίδες: 80
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-618-03-2247-7

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular