More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΠεριπέτειες στο μουσείο της Ακρόπολης, της Σοφίας Ζαραμπούκα

    Περιπέτειες στο μουσείο της Ακρόπολης, της Σοφίας Ζαραμπούκα

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-10) – Λογοτεχνία… γνώσεων για παιδιά

    Πώς δουλεύετε, πώς ζωγραφίζετε;
    Χειροποίητα αλλά με άλλους τρόπους. Έχω περάσει όλα τα είδη και όλα τα υλικά, από μολύβια, πλαστικά, από σκόνες όταν ήμασταν με τον Τσαρούχη, λάδια και πολλά ακόμη υλικά. Τώρα πια δουλεύω ηλεκτρονικά. Δηλαδή όλη αυτή η δουλειά που βλέπετε, έχει γίνει με ένα πρόγραμμα με το οποίο ζωγραφίζεις πάνω σε μία οθόνη.
    Τώρα σας θαυμάζω ακόμα περισσότερο. Λες εντάξει, ένας άνθρωπος που είναι στα ογδόντα του περίπου, προφανέστατα θα έχει βάλει μια άνω τελεία στα μέσα που εξελίσσονται“.
    Καμία άνω τελεία, σε τίποτα.
    (Σοφία Ζαραμπούκα, συνέντευξη στο ELNIPLEX)

    Ο Περικλής μένει στο Κουκάκι (συνοικία Αθήνας) με τη γάτα του, την Κούκα. Από μικρός παρακολουθεί στη γειτονιά μια σκιά να μεγαλώνει στη γειτονιά. Είναι το κτίριο του νέου μουσείου της Ακρόπολης. Ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς. “Παππού, την είδα, την ξεσκεπάσανε την ανασκαφή”, είπε ο Περικλής. Μετά από μια εβδομάδα βρέθηκαν οικογενειακώς εκεί. Το γυάλινο πάτωμα σε αφήνει να δεις την αρχαία γειτονιά κάτω από τα πόδια σου. Πρώτη αίθουσα, αγγεία. Δεύτερος όροφος, αρχαϊκή εποχή, αγάλματα. Σήμερα ο τελευταίος όροφος με τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλειστός.

    Ο Περικλής θέλει να πάρει και την Κούκα μαζί του. Μα τα ζώα απαγορεύονται στο μουσείο. Της δίνει έναν κεφτέ που σε κάνει αόρατο. Κάτι κατάφερε τελικά. Μαζί με τους φίλους του, μπαίνει και η Κούκα. Τα παιδιά περιηγούνται στο μουσείο. Κούκλες, παιχνίδια, τα τέσσερα άλογα, ύστερα μια θάλασσα από αγάλματα. Ο Μοσχοφόρος, ο αθλητής, ο σκύλος, η Αθηνά. Οι κόρες της Αθηνάς, τα ωραιότερα κορίτσια της Αθήνας. Η ζωφόρος, οι μετόπες, ο Άγγλος που βρήκε ευκαιρία και ξεγύμνωσε την ομορφιά των γλυπτών. Έτσι βρέθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο. Και στο τέλος Καρυάτιδες. Η τέταρτη μπροστά λείπει. Την πήρε κι αυτή ο Άγγλος λόρδος. Αλλά για μισό λεπτό… Πού είναι η Κούκα; Και ποιος φωνάζει;

    Η αιώνια έφηβη Σοφία Ζαραμπούκα φτιάχνει έναν γλαφυρό οδηγό περιήγησης για παιδιά και νέους μέσα στο μουσείο της Ακρόπολης. Έναν οδηγό που με την απλότητα, την ακρίβεια και την τάξη στη δομή που αρέσει στη δημιουργό, φωτίζει εκθέματα μικρά και μεγάλα, τον χώρο του μεγαλοπρεπούς μουσείου, την μεγάλη και τις μικρές ιστορίες που κρύβει πίσω του. Το σημαντικό που επιτυγχάνει αυτό το βιβλίο είναι το πλησίασμα του στα παιδιά, η ευθυγράμμισή του με την ψυχοσύνθεσή τους, η ευκρινής ανάδειξη του μουσείου ως πλήρους πρότασης ψυχαγωγίας και γνώσης, η χαρά που μπορεί να δώσει στα παιδιά. Η συγγραφέας μέσα από λογοτεχνία φέρνει στο φως ένα βιβλίο γνώσεων που προσπαθεί να καταστήσει το μουσείο ως έναν χώρο ελκυστικό, έναν χώρο που δεν λειτουργεί απλώς με δεκάδες απαγορεύσεις και “φάτε μάτια ψάρια”, αλλά ως ένα σημείο αναφοράς για τα παιδικά χρόνια των παιδιών, έναν χώρο όπου έχουν θέση και το παιχνίδι και τα χαμόγελα και η χαρά. Αυτό το ξεμυάλισμα που εμφανίζεται να συμβαίνει στην παρέα των παιδιών καθώς περιδιαβαίνουν τους χώρους του μουσείο, παρέα με τη γάτα του Περικλή, είναι ιδιαιτέρως γοητευτική αν σκεφθεί κανείς πόση δουλειά χρειάζεται να γίνει ακόμα πανελλαδικώς στο χτίσιμο μουσειακής κουλτούρας.

    Οι εικόνες της, λιτές ως επί το πλείστον, κρατούν στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά και τα εκθέματα, αναδεικνύοντας αυτήν την σταδιακή, καθαρή σχέση που χτίζεται μεταξύ τους, καθώς γνώσεις, ιδέες, παιχνιδίσματα, χαριτωμένες σκέψεις αναμειγνύονται υπό το βλέμμα των εκθεμάτων. Εντυπωσιακές είναι οι χρωματιστές πινελιές που στέκουν ως φόντο σε κάθε σελίδα δημιουργώντας μια αίσθηση αισιοδοξίας και χαράς μέσα από έναν στρόβιλο φωτός και χρωμάτων που στέκουν αντιθετικά σε σχέση με τη σοβαρότητα και την ακαμψία των εκθεμάτων. Η λεπτοδουλειά που έχει γίνει στην αποτύπωση των ζωφόρων αλλά και του συνόλου των αγαλμάτων και χώρων του μουσείου είναι αξιοθαύμαστη. Οι ταυτίσεις ενός παιδιού που θα επισκεφθεί το μουσείο κρατώντας το βιβλίο θα είναι αναπόφευκτες και εύκολες.

    Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από κάθε οικογένεια προτού επισκεφθεί το μουσείο της Ακρόπολης. Γιατί το μουσείο είναι τόπος δόμησης της αισθητικής, του ωραίου και του ευγενούς μέσα στον λογισμό των παιδιών.

    Για αναγνώστες από 4,5-5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Η αιώνια έφηβη Σοφία Ζαραμπούκα φτιάχνει έναν γλαφυρό οδηγό περιήγησης για παιδιά και νέους μέσα στο μουσείο της Ακρόπολης. Έναν οδηγό που με την απλότητα, την ακρίβεια και την τάξη στη δομή που αρέσει στη δημιουργό, φωτίζει εκθέματα μικρά και μεγάλα, τον χώρο του μεγαλοπρεπούς μουσείου, την μεγάλη και τις μικρές ιστορίες που κρύβει πίσω του.
    • Οι εικόνες της, λιτές ως επί το πλείστον, κρατούν στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά και τα εκθέματα, αναδεικνύοντας αυτήν την σταδιακή, καθαρή σχέση που χτίζεται μεταξύ τους, καθώς γνώσεις, ιδέες, παιχνιδίσματα, χαριτωμένες σκέψεις αναμειγνύονται υπό το βλέμμα των εκθεμάτων.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Σπύρος Σακκάς – Μες στο μουσείο | Official Audio Release

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Περιπέτειες στο μουσείο της Ακρόπολης
    Συγγραφέας: Σοφία Ζαραμπούκα
    Εικονογράφος: Σοφία Ζαραμπούκα
    Εκδόσεις: Πατάκη, Νοέμβριος 2021
    Επιστημονική επιμέλεια: Κατερίνα Σέρβη
    Διορθώσεις: Βασίλης Τζούβαλης
    Σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 60
    Μέγεθος: 22,5 Χ 22
    ISBN: 978-960-16-9738-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular