More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΠανικός - Η μεγάλη εξέγερση μέσα μας, του Κώστα Γκοτζαμάνη

    Πανικός – Η μεγάλη εξέγερση μέσα μας, του Κώστα Γκοτζαμάνη

    Διαβάζεται σε 4′- Περιέχει απόσπσσμα- Ηλικιακό κοινό: 18+  – Ψυχολογία

    πανικός: Η λέξη προέρχεται από τον Έλληνα θεό Πάνα και από τον φόβο πουπροκαλούσε η εμφάνισή του (μισός άνθρωπος, μισός τράγος) σε ανθρώπους και ζώα. Ο Παν ήταν για άλλους θεός, για άλλους ημίθεος και για άλλου; απλώς ένα τέρας και μισό.
    Κώστας Γκοτζαμάνης, Πανικός- Η μεγάλη εξέγερση μέσα μας

    Έχεις νιώσει ποτέ ότι πεθαίνεις; Ότι η καρδιά σου χτυπάει δυνατά ή -αντίθετα- νιώθεις ότι θα σταματήσει; Ότι δε μπορείς να κάνεις τίποτα αν δεν περάσουν αυτά τα δέκα δεκαπέντε λεπτά που σε αναταράσσουν και σου κλέβουν αυτοκυριαρχία, ηρεμία και γαλήνη; Έχεις νιώσει ότι η αναπνοή δε σου αρκεί, ότι η φλούδα της ντομάτας σε πνίγει, ότι ο λαιμός σου ξαφνικά είναι μικρός για να καταπιείς ακόμα και κόκκο ρυζιού ή ότι ένας νευρόπονος σε κάποιο μέλος του σώματός σου δεν είναι κάτι απλό αλλά κάτι πολύ πιο σοβαρό που κρύβει κάτι που θα σου συμβεί; Σου έχει συμβεί να τρέμεις σαν το ψάρι, το μάτι σου να είναι σκιαγμένο και να μη θες με τίποτα να μείνεις μόνος; Σου έχει συμβεί να περιμένεις πότε θα σου συμβεί το επόμενο επεισόδιο και να μη ζεις τίποτε κανονικό; Σου έχει συμβεί να επιβαρύνεις τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σου και να κουβαλάς αυτό το φορτίο μαζί με όλα τα δικά σου;

    Κάτι από τα παραπάνω έχει συμβεί και σε μένα. Κάποια από τα παραπάνω έχουν συμβεί σε δικούς μου ανθρώπους. Το πρώτο που αναζητάς είναι συνταγές διαδικτυακές. Δέκα τρόποι να νικήσεις την κρίση πανικού. Είκοσι τρικ να μην σε ξαναπιάσει. Όταν καταλάβεις ότι όλα αυτά είναι κατά το ήμισυ click-bait μπούρδες και κατά το λοιπό ήμισυ επιπόλαιες διατυπώσεις, τότε αρχίζεις να ψάχνεις πραγματικά. Προηγουμένως έχεις αδειάσει από αγάπη. Δεν έχεις βλέμμα να σε κοιτά και να σε νιώθει. Είσαι μόνο χρηστικός για κάποιους που ζουν κοντά σου. Έτσι ξυπνά το μπαρούτι της κρίσης πανικού, από το περιβάλλον που έχεις χτίσει γύρω σου, εκείνο που δε νιώθεις και δε σε νιώθει. Αργά ή γρήγορα, το κενό θα ορμήξει πάνω σου και θα ζητήσει να το αλλάξεις. Μόνο έτσι νικιέται η κρίση πανικού ή η διαταραχή πανικού που ασφαλώς είναι μια πιο γενικευμένη κατάσταση.

    Ο γράφων εντόπισε ότι, παρότι αγαπούσε το κάπνισμα, η νικοτίνη πυροδοτούσε κρίσεις πανικού. Όταν έκοψε το κάπνισμα, απομάκρυνε αίφνης τις κρίσεις αυτές και μαζί με άλλες μικρές διορθωτικές κινήσεις, μπόρεσε και έστησε έναν κόσμο που δεν ήταν τόσο φιλικός στις κρίσεις πανικού. Κι αυτό ήταν μια πρώτη νίκη. Μόνο που…

    Όταν είδα ότι κυκλοφόρησε το παρόν βιβλίο του Κώστα Γκοτζαμάνη ενδιαφέρθηκα αμέσως να το διαβάσω. Και αισθάνομαι ότι η αυτοαναφορικότητα με την οποία σας φλόμωσα παραπάνω βρήκε ένα ιδανικό βιβλίο να γνωρίσει, να εξηγήσει, να ψάξει ακόμα πιο μέσα την υπόθεση “πανικός”. Γιατί ο συγγραφέας και ψυχίατρος, εξετάζει το θέμα σφαιρικά και σε οδηγεί βήμα βήμα και κατανοητά σε ορισμένα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και όχι σε μαγικές μανιέρες.

    Το βασικό χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ καλογραμμένο, τακτοποιημένο βιβλίο, που δεν ανακατεύει την τράπουλα της γνώσης συνεχώς μπροστά σου, αλλά πηγαίνει περιεκτικά και βήμα βήμα. Το τονίζω γιατί πολλά βιβλία ψυχολογίας, αυτοβελτίωσης κτλ έχουν τέτοιο χάος μέσα τους που δυσκολεύεσαι πολύ να τα διαβάσεις, πόσω μάλλον να καταλάβεις και τι λένε.

    Ο συγγραφέας από τον πρόλογο ήδη εντάσσει την διαταραχή του πανικού στον “πολιτισμό” των ανεπτυγμένων κοινωνιών και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων σε αυτές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε αυτές τις κοινωνίες εμφανίζονται τα μακράν υψηλότερα ποσοστά της διαταραχής. Γνωρίζουμε τα κριτήρια και τα γνωρίσματα της προσβολής και της διαταραχής πανικού, την σχετικά άγνωστη αιτιολογία του (μην κοιτάτε που ο παντογνώστης γράφων ήξερε τάχα μου και τι και γιατί του συνέβη) όπως και τις υπάρχουσες θεραπείες.

    Στο δεύτερο κεφάλαιο ο συγγραφέας διαχωρίζει τους φόβους από τις φοβίες, το άγχος και τον πανικό, ενώ στο τρίτο (Η βιολογία της ψυχής) προσεγγίζει την ψυχή, τις σκέψεις που εισάγουμε σε όλο μας το σώμα αλλά και τα μπλοκαρίσματα που βρίσκει το υλικό μας στο ασυνείδητο για να εξωτερικευθεί και να εκφραστεί ως πηγή πολλών ψυχικών διαταραχών και ψυχοσωματικών νευρώσεων.

    Στο τέταρτο κεφάλαιο, που αγάπησα πολύ, ταξιδεύουμε στην απενοχοποιημένη χαρά των αρχαίων Ελλήνων, την αντίληψή τους ότι όλα άρχιζαν και τελείωναν επί γης, την υποτίμηση της χαράς και του παιχνιδιού των συγχρόνων Ελλήνων (και όχι μόνο), ενώ ο συγγραφέας περιδιαβαίνει σε βασικά σχήματα συναισθημάτων όπως ασφάλεια-χαρά, ανάγκη-επιθυμία και την ανάληψη προσωπικής ευθύνης που τόσο λείπει από τις ζωές μας καθώς συχνά μεταθέτουμε την ευθύνη της δικής μας χαρά αλλού.

    “Είναι βολικό να μην έχω την ευθύνη του εαυτού μου. Είναι βολικό να βρίσκομαι σε ένα ίδρυμα και να περιμένω από τους άλλους να μου δώσουν την τροφή της ζωής. Είναι βολικό να απαλλάσσω τον εαυτό μου από την ευθύνη των επιλογών του, να καταλογίζω στους άλλους αυτά που δεν κατάφερα ή δεν καταφέρνω να κάνω στη ζωή μου. Όμως το τίμημα είναι βαρύ. Μαζί με την ευθύνη χάνω και το δικαίωμά μου να είμαι εγώ ο πρωταγωνιστής της ζωής μου”.

    Στο πέμπτο κεφάλαιο μυούμαστε στον εαυτό μας, αυτό το κατακερματισμένο, ανομοιογενές σύνολο που πιστεύουμε ότι είναι ένα αλλά δεν είναι (κεντρικός εαυτός-υποεαυτοί μας). Στο έκτο κεφάλαιο έχουμε την παράθεση πολλών πραγματικών ιστοριών πανικού όπου αντιλαμβάνεσαι σε πόσο πολλούς και με πόσες διαφορετικές αιτίες, αφορμές και εκκινήσεις πυροδοτείται ο πανικός, ενώ ασφαλώς βλέπεις ομοιότητες με τη δική σου ζωή, ειδικά αν έχεις εμφανίσει κάποτε κρίσεις πανικού.

    Όλη αυτή η θητεία στα έξι πρώτα κεφάλαια είναι εντυπωσιακά επωφελής αλλά και απαραίτητη για να φτάσεις στο έβδομο κεφάλαιο, εκεί όπου ο συγγραφέας φτάνει σε κάποια δυνατά συμπεράσματα συνδέοντας τις κρίσεις πανικού με την επιλογή, την ελευθερία, τα διλήμματα, το παρελθόν και τα βαρίδιά του, τη δημοκρατία του εαυτού μας (ανοιχτός, ειλικρινής, εσωτερικός διάλογος), τον συγκερασμό των πολλών διαφορετικών απόψεων που παίζονται μέσα και έξω μου και προτείνει ορισμένες βασικές αλλά πολύ ουσιαστικές αναπλαισιώσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και δεν το κρύβουν παιδιάστικα κάτω από το χαλί.

    Ο ψυχίατρος Κώστας Γκοτζαμάνης μας παραδίδει ένα έξοχο εργαλείο εσωτερικής αναζήτησης και επανακαθορισμού είτε έχουμε αντιμετωπίσει τον πανικό είτε όχι, είτε μας έχει επισκεφθεί είτε όχι. Η ανάγνωση του βιβλίου αυτού πραγματικά σε βάζει σε μια ουσιαστική συνομιλία με τον εαυτό σου και σε εξοπλίζει με γνώση για να κάνεις αυτόν τον διάλογο με ειλικρίνεια και ουσία.

    Το προτείνουμε ανεξαρτήτως… πανικού.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Περιεχόμενα

    1. Πανικός – Γενική επισκόπηση: Εισαγωγή / Διάγνωση. Κριτήρια του πανικού. Προσβολή Πανικού. Διαταραχή Πανικού / Επιδημιολογία του πανικού / Αιτιολογία του πανικού / Θεραπεία του πανικού
    2. Φόβος– Φοβία– Άγχος– Πανικός / Φοβίες και πανικός: Διαφορές και oμοιότητες
    3. Η βιολογία της ψυχής: Ψυχή και σώμα / Ο εγκέφαλος / Συνείδηση και ασυνείδητο
    4. Χαρά – Ανάγκη – Χρόνος – Επιθυμία – Προσωπική ευθύνη: Η ελληνική αντίληψη για τη χαρά / Ανακούφιση και χαρά / Όπου υπάρχει ασφάλεια δεν υπάρχει χαρά / Ανάγκη και επιθυμία / Ο χρόνος χωρίς χαρά / Η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης: Για να είμαι ο πρωταγωνιστής της ζωής μου
    5. Εαυτός – Κεντρικός εαυτός – Υποεαυτοί
    6. Ιστορίες πανικού: Ετοιμάζομαι για το μεγάλο επαγγελματικό βήμα / Επιτέλους θα ζήσω στο νησί μου / Να μείνω ή να φύγω; Όταν ο πανικός δίνει τη λύση / Πανικός με αγοραφοβία στο κλαμπ / Η εξέγερση των ονείρων / Ένας ψυχαναγκασμός και μια σχέση / Στην εθνική οδό / Γιατί δεν έγινα πλαστικός χειρουργός / Πανικός στην καραντίνα / Η πρώτη μου συνάντηση με τον πανικό και τη φοβία
    7. Αιτιολογία και θεραπεία του πανικού: Αιτιολογία του πανικού: Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία / Θεραπεία του πανικού: Από τον διάλογο ως την απόφαση / Η δημοκρατία στον εσωτερικό διάλογο / Αναπλαισίωση 1: Ανταγωνισμός και συνεργασία / Αναπλαισίωση 2: Εσωτερικός διάλογος. Η συζήτηση των αιτημάτων / Αναπλαισίωση 3: Η απαλλαγή από τα βαρίδια του παρελθόντος μας / Δέσμευση έναντι ελευθερίας / Αναπλαισίωση 4: Δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς δέσμευση / Αναπλαισίωση 5: Δεν υπάρχει επιθυμία χωρίς στέρηση / Σύνθεση

    Απόσπασμα

    Διαβάστε ένα μεγάλο απόσπασμα εδώ.

    Με μια ματιά

    • Μεστό βιβλίο εσωτερικής αναπλασίωσης για την αντιμετώπιση της προσβολής και διαταραχής πανικού από τον ψυχίατρο Κώστα Κοτζαμάνη
    • Το βιβλίο είναι μια ουσιαστική, περιεκτική ιχνηλασία των εσωτερικών μας συγκρούσεων που οδηγούν σε ψυχικές διαταραχές όπως η κρίση/διαταραχή πανικού.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Silent Passion ~ Το Τανγκό των Χριστουγέννων

    Landscape In The Mist

    Panic Soundtrack – Main Theme

    Parathiro Sti Thalassa (Samiotissa)

    Από στιγμή σε στιγμή- Ευανθία Ρεμπούτσικα

    Minos Matsas – Main Time

    Αλλη Μια Καρδια – Hero In Rome

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Πανικός – Η μεγάλη εξέγερση μέσα μας
    Συγγραφέας: Κώστας Γκοτζαμάνης
    Εκδόσεις: Πατάκη, Νοέμβριος 2020
    Υπεύθυνη έκδοσης: Φαίη Κολοκυθά
    Σελιδοποίηση: Γιώργος Χατζησπύρος
    Σελίδες: 192
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8934-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular