More
    8vris 2024_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    8vris 2024_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    8vris 2024_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    8vris 2024_elniplex 405x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ χρόνος κυλά σαν ποτάμι, της Έμμα Καρλάιλ

    Ο χρόνος κυλά σαν ποτάμι, της Έμμα Καρλάιλ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-11) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Μία στις τόσες ο χρόνος πάει πιο αργά.
    Σέρνει το βήμα του μέσα στη μέρα.
    Ίσως έχεις εμπόδια να παλέψεις ή δυσκολίες να αντέξεις, αλλά, σαν το νερό κι εσύ, θα βρεις τον τρόπο να πας πιο πέρα.

    Η Emma Carlisle γράφει και εικονογραφεί ένα φιλοσοφικό, τρυφερό βιβλίο για τον χρόνο, τη ζωή μας που κυλά και την ένωσή μας με τη φύση, καθώς ο δυνάστης χρόνος κυλά σαν ποτάμι.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο χρόνος σαν ποτάμι κυλά. Πρώτα τα δευτερόλεπτα κι ύστερα τα λεπτά φτιάχνουν ρυάκια από ώρες που φεύγουν γοργά. Δε φρενάρει όμως ο χρόνος, ποτέ δε σταματά. Η κάθε μέρα σαν τον εράκι περνά κι οι μήνες ρέουν όλοι σε μια χρονιά. Φουσκώνουν, παφλάζουν, κινούνται ορμητικά μέχρι που είναι πλέον πιο μακριά, παρά κοντά.

    Η ομορφιά της ζωής, ο ρυθμός που αυτή κυλά, σαν ποτάμι, σαν νερό, τα πλάσματα που γύρω μας, στις όχθες και στα νερά των ποταμών φτιάχνουν φωλιές, οικογένειες, κοινωνίες, τα φυτά που λικνίζονται, που χορεύουν από τον αγέρα, η φύση που καλπάζει γύρω μας, πλάι μας, μαζί μας.

    Εστιάζοντας

    Κομψή έκδοση για ένα φιλόδοξο κείμενο της διακεκριμένης καλλιτέχνιδας Emma Carlisle (δείτε Τι βλέπεις όταν κοιτάζεις ένα δέντρο;, εκδ. Μάρτης) που επιχειρεί να κοιτάξει μέσα από ένα φιλοσοφικό καλειδοσκόπιο τον χρόνο συσχετίζοντάς τον με τους ποταμούς και τη μνήμη του νερού. Μέσα από αυτόν τον συσχετισμό, η δημιουργός προσεγγίζει την έννοια του χρόνου ως έννοια που κατασκεύασε ο άνθρωπος και δεσπόζει σε κάθε πτυχή της ζωής του, ως διαδρομή που βρίσκει διεξόδους και διαφυγές για να κυλάει αέναα.

    Συναισθήματα, σκέψεις, μνήμες, εικόνες, αποτυπώματα της ζωής μας καθώς περνάμε μέσα από τον χρόνο ή έστω περνάει αυτός από μέσα μας, όλα αποτυπώνονται στο κείμενο της Carlisle.

    Ως έννοια ο χρόνος δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμος από τα παιδιά και η δημιουργός δείχνει να το γνωρίζει, καθώς προσπαθεί να τους τον εξηγήσει μέσα από τις δοκούς που περνά και στηρίζει τη ζωή τους, μέσα από τα βιώματά τους. Σ’ αυτό συντελεί και η εικονογράφηση, η οποία, δημιουργεί μια παραμυθένια, ονειρική ατμόσφαιρα με την αίσθηση χειροποίητου σχεδιασμού να δίνει τον τόνο.

    Το κείμενο εμφορείται από ιδέες όπως να ζεις τη στιγμή, να ευγνωμονείς την ύπαρξη, να συμφιλιώνεσαι με τη φύση και τα πλάσματά της, να ζεις με ενσυνειδητότητα. Η δε συνάρτηση με τους ποταμούς που αναδιαμορφώνουν διαρκώς την πορεία τους προκειμένου να βρουν θάλασσα και να εκτονώσουν την πίεση του νερού τους είναι μια έξυπνη σκέψη που αναβάθμισε το αρχικά μπερδεμένο κείμενο.

    Η απόδοση της επίσης διακεκριμένης μεταφράστριας και ποιήτριας Μυρσίνης Γκανά είναι παραπάνω από αξιοπρεπής. Είναι δύσκολο να μεταφράζεις κείμενα με ρίμες σε αντίστοιχες ελληνικές. Είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε αυτή τη βάσανο, αφήνοντας τη δύναμη του πρωτοτύπου να μιλήσει.

    Για αναγνώστες από 5 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μάρτης.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

    Δείτε το βιβλίο στις Εκδόσεις Μάρτης.

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Ο χρόνος κυλά σαν ποτάμι
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    Time runs like a river

    Συγγραφέας:

    Emma Carlisle

    Εικονογράφος:

    Emma Carlisle

    Εκδόσεις:

    Μάρτης, Σεπτέμβριος 2024

    Μετάφραση:

    Μυρσίνη Γκανά

    Επιμέλεια-Διορθώσεις:

    Χρυσούλα Τσιρούκη

    Σελίδες:

    39

    Μέγεθος:

    24 Χ 30,6

    ISBN:

    978-618-553-329-8

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular