More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2024Ο φούρναρης πλάι στη θάλασσα, της Πόλα Γουάιτ

    Ο φούρναρης πλάι στη θάλασσα, της Πόλα Γουάιτ

    o fournarhs plai sth thalassa cover

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 5-9) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από τον παππού της δημιουργού, Πέρσι, ο οποίος κόντρα στον κανόνα του τόπου του, αποφάσισε να γίνει φούρναρης σε έναν κόσμο που χτίστηκε γύρω από το ψάρεμα, τονίζοντας «τη σημασία της συνεργασίας και του να νιώθεις αξία και μέλος μιας κοινότητας».

    Η Paula White φτιάχνει ένα θλιμμένο διαμάντι που εν τέλει λάμπει με την αισιοδοξία και τη δύναμή του: όλοι είναι σημαντικοί, αλλά το πιο σημαντικό είναι να έχεις τη δύναμη να κάνεις αυτό που σε κάνει να νιώθεις σημαντικός ο ίδιος.

    Περί τίνος πρόκειται

    Πέρα από τους λόφους, εκεί όπου η στεριά συναντά τη θάλασσα, υπάρχει ένα χωριό. Σ’ αυτό το χωριό υπάρχουν ιχθυοπώλες, σιδεράδες, καλαθοπλέχτες, κρεπώλες και φουρνάρηδες. Όλοι τους δουλεύουν σκληρά πλάι στη θάλασσα. Κάποιοι φτιάχνουν πανιά, κάποιοι επισκευάζουν καΐκια, κάποιοι φτιάχνουν βαρέλια. Η θάλασσα είναι στην καρδιά όλων όσων γίνονται εδώ.

    Ένα αγόρι ονειρεύεται να γίνει ψαράς όταν μεγαλώσει. Να ρίχνει δίχτυα, να πιάνει ψάρια, να αψηφά τα κύματα και τους αέρηδες, να αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία. Ο πατέρας του είναι φούρναρης. Ασφαλής και ζεστός, μέσα στην καθησυχαστική μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού.Φτιάχνει κέικ, γαλέτες, σάντουιτς, ψωμί. Τον βοηθάει κι αυτό κάποιες φορές. Αλλά αναρωτιέται: γιατί ο πατέρας του κατέληξε ένας απλός φούρναρης; “Κατάλαβα ότι δεν ήταν για μένα” του απαντάει ο πατέρας του όταν τον ρώτησε. “Έγινα φούρναρης, γιε μου. Αυτό ήθελα να κάνω”.

    Εστιάζοντας

    Η Paula White στήνει ένα ατμοσφαιρικό, κινηματογραφικό σκηνικό, σαν ταμπλό βιβάν από ταινία του 60′, σε ένα ψαροχώρι όπου απλοί, εργατικοί άνθρωποι διεκδικούν τη ζωή τους, μέσα από ταπεινές εργασίες της περιοχής: ψαράδες, βαρελάδες, σιδηρουργοί, καπνιστές ψαριών, καλαθοπλέχτες, διχτάδες, παντοπώλες, λίγοι καφενέδες. Όλα αυτά που ανθούν σε μια κοινότητα λίγων ανθρώπων, που παλεύει να αποτυπώσει τη δική της υπόσταση και ζωή.

    Το αγόρι χτίζει τον μύθο των σημαντικών θαλασσανθρώπων, των ναυτικών και των ψαράδων. Η θάλασσα δίνει αξία στους ανθρώπους του τόπου του. Ένα αξίωμα ισχυρό μέσα του τον οδηγεί σε μια απογοήτευση για την επαγγελματική μοίρα του πατέρα του. Την αλυσιδωτή συσχέτιση μεταξύ των ανθρώπων μιας κοινωνίας, κρίκοι όλοι μιας αλυσίδας, δεν τη βλέπει ακόμα. Θα χρειαστεί να ακούσει τον πατέρα του, να δει τη λάμψη στο βλέμμα του, για να αναπτύξει μέσα του έναν άλλο αξιακό κώδικα που αναγνωρίζει τη θέληση, τη σημασία του καθενός, τη συνεισφορά του στο σύνολο, την προσωπική ικανοποίηση από την εργασία του. Αλλά θα δει, τώρα ή λίγο αργότερα, και τη δύναμη της διαφοροποίησης, της επιλογής μιας επαγγελματικής ενασχόλησης πέρα από τα κυρίαρχα μοτίβα ή τα οικογενειακά προστάγματα.

    Πέρα από την οπτική του παιδιού, έχουμε και ένα μεγαλοπρεπές zoom out για να δούμε έναν τόπο όπου φαίνεται να είναι εγκαθιδρυμένοι ισχυροί δεσμοί μιας αλιευτικής κοινότητας. Εκεί όπου όλοι μοιάζουν σημαντικοί, απαραίτητοι και βρίσκουν τη θέση τους. Η ιστορία, άλλωστε, βασίζεται στην πλούσια ναυτική ιστορία της οικογένειάς της συγγραφέα. Η White περιέγραψε την υποβολή της ως «μια ιστορία της καθημερινής ζωής στο ψαροχώρι που κάποτε βρισκόταν στην πατρίδα μου στην ακτή του Σάφολκ. Αναδημιουργεί έναν εξαφανισμένο τρόπο ζωής, περιγράφοντας την καθημερινή ζωή μιας σκληρά εργαζόμενης, δεμένης αλιευτικής κοινότητας».

    Οι ιστορίες με μοναχικά παιδιά σε απομονωμένα, απομακρυσμένα μέρη που δεν νέμονται την κυρίαρχη κουλτούρα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού είναι λίγες, αλλά παρόλα αυτά δεν σπανίζουν. Συχνά υποστηρίζονται από κάποιον μυστηριώδη ή ιδιόρρυθμο ήρωα, π.χ. κάποιον παππού ή γιαγιά και σπανιότερα, όπως εδώ, αναπτύσσεται μια προβληματική πάνω σε κάποιο ζήτημα. Μάλιστα, τίποτα δεν δίνεται έτοιμο, ως θέσφατο ή ως ανακάλυψη της Αμερικής, αλλά αναπτύσσεται με τρόπο που να μπορεί κάθε αναγνώστης να λάβει το απόσταγμα που μπορεί.

    Στην εικονογράφηση δεσπόζει η ατμόσφαιρα γκρι τόνων και χειροποίητων σχεδίων τα οποία προσδίδουν ένα μοτίβο σιωπής, συνεργασίας και αρμονίας. Ο ιταλικός κινηματογραφικός νεορεαλισμός που κατά βάση έθετε σε πρώτο πλάνο ανθρώπους απλούς, της εργατικής τάξης και περιείχε πλάνα από πραγματικές τοποθεσίες μοιάζει να τρύπωσε ως σκηνογραφικό και σκηνοθετικό πλαίσιο στην ιστορία της Paula White.

    Για αναγνώστες από 4 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μάρτης.

    Διακρίσεις

    Νικήτρια στον διαγωνισμό εικονογράφησης Templar Illustration Award από το Nomad Books που διεξήχθη στο Φούλαμ της Αγγλίας για το βιβλίο της Bread, Buns and Biscuits με θέμα «Where I Come From» που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας έως 12 ετών.

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Ο φούρναρης πλάι στη θάλασσα
    Τίτλος πρωτοτύπου:

    The Baker by the Sea

    Συγγραφέας:

    Paula White

    Εικονογράφος:

    Paula White

    Εκδόσεις:

    Μάρτης, Οκτώβριος 2023

    Μετάφραση:

    Φίλιππος Μανδηλαράς

    Σελίδες:

    40

    Μέγεθος:
    24 Χ 30,7
    ISBN:
    978-618-5533-19-9
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular