More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ τόπος των τεράτων, του Κόρι Μέριτ

    Ο τόπος των τεράτων, του Κόρι Μέριτ

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 10-13) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Τόσο εντυπωσιακό, που μένει χαραγμένο στο μυαλό. Οι εικόνες σε ακολουθούν ακόμα και αφού κλείσεις τα μάτια να κοιμηθείς. Τρομακτικό και αλησμόνητο.
    Μαξ Μπράλιερ, συγγραφέας της σειράς Τα τελευταία παιδιά στη Γη

    Παράξενα πράγματα συμβαίνουν στο Κάουσλιπ Γκόουβ, μια κωμοπόλη όπου το πιο συναρπαστικό πράγμα που συνέβη τα τελευταία δέκα χρόνια είναι όταν κάποιος έβαλε δυνατά τη μουσική παραβαίνοντας τον σχετικό νόμο. Βαρετές πρασιές με κουρεμένο γρασίδι και καθαρά πεζοδρόμια συμπληρώνουν την εικόνα αυτής της… ενδιαφέρουσας περιοχής.

    Τα πράγματα αλλάζουν όταν αρχίζουν να εξαφανίζονται παιδιά και το χειρότερο είναι ότι δεν τα θυμάται κανένας, σβήνονται εντελώς από τη μνήμη όλων.

    “Όχι, όχι. Για τον αδελφό του. Λέει πως δεν έχει αδελφό. Κι ύστερα λέει κι ο διευθυντής πως δεν έχει. Και οι γονείς του το ίδιο. Κανείς τους δε θυμόταν τον Μικρό Σπαστικό Έντουαρντ”.
    “Άρα δεν έχει αδερφό”.
    “Μα έχει αδελφό. Δε θυμάσαι; Τον είδες κι εσύ εκείνη τη μέρα που σε πρωτοέφερα εδώ, στο αυτοκίνητο!”

    Κανείς δεν θυμάται κάθε παιδί που εξαφανίζεται, εξαφανίζεται κάθε απόδειξη, σα να μην υπήρξε ποτέ. Ούτε η οικογένειά τους, ούτε οι φίλοι τους, ούτε οι δάσκαλοί τους στο σχολείο.

    Ο Λέβι και η Κατ δεν τα πάνε και πολύ καλά, είναι άλλωστε αρκετά διαφορετικοί. Ο Λέβι είναι ενδοτικός και κάπως συνεσταλμένος, η Κατ είναι εγωίστρια, δυναμική και συχνά με επιτακτική συμπεριφορά. Αλλά φαίνεται ότι είναι οι μόνοι που θυμούνται. Καταλαβαίνουν ότι απειλούνται όλοι. Πρέπει να συνεργαστούν για να ανακαλύψουν τι συμβαίνει σε αυτήν την μυστήρια υπόθεσης εξαφάνισης.

    Μα το πράγμα γίνεται όλο και χειρότερο. Εξαφανίζεται και η Τουίλα, η αδερφή του Λέβι και ούτε η ίδια της η μάνα δεν τη θυμάται.

    “Δεν καταλαβαίνεις; Εμείς είμαστε οι ξεκάρφωτοι! Κι αν μπορεί αυτό το πράγματα να σβήσει χίλιες μνήμες ή ακόμα και να αλλάξει την ίδια την πραγματικότητα μέσα σε ένα μόνο βράδυ, τότε είναι αρκετά έξυπνο για να ξέρει πως με κάποιον τρόπο αντισταθήκαμε στη δύναμή του… Και να είσαι σίγουρος πως δεν του αρέσει καθόλου αυτό”.

    Η νύχτα πλησιάζει. Όλα γίνονται πιο απειλητικά. Το “τέρας” απειλεί να πάρει τον Λέβι, σώζεται στο παρά ένα από την Κατ. “Πρόβατα της Φάρμας Γκάρμαν νεκρά από άγνωστο αρπακτικό”. Τι συμβαίνει τελικά; Θα τα καταφέρουν τα δυο παιδιά προτού ολόκληρη η πόλη χαθεί;

    Με επιρροές από Τόλκιν, από Dark, από την Πόλη των Χαμένων Παιδιών (La Cité des enfants perdus) του Ζαν-Πιέρ Ζενέ, από την παιδική λογοτεχνία των τεράτων, ο Κόρι Μέριτ στήνει μια περιπέτεια μυστηρίου με κλασικά υλικά και μοτίβα της σύγχρονης λογοτεχνίας 8-11, προσπαθώντας μέσα από την σχέση των δύο διαφορετικών παιδιών και κάποια έξυπνα ευρήματα να συνθέσει ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο με θετικό πρόσημο. Σε μεγάλο βαθμό τα καταφέρνει, αν και καταφεύγει συχνά στην υπερβολή και τον σουρεαλισμό, γεγονός που ίσως φανεί κάπως σε ορισμένους αναγνώστες. Ωστόσο, η σπινταριστή γραφή του που δεν σε αφήνει ήσυχο ούτε σελίδα, η πλούσια γκριζόμαυρη εικονογράφηση, η έμφαση μέσω γραμματοσειρών και διαφορετικών διατάξεων και οι κόμικ αναφορές σηκώνουν το τελικό αποτέλεσμα ψηλότερα.

    Μεγάλη ένταση στην περιπέτεια, αγωνία, όχι εύκολα προβλέψιμη εξέλιξη, καλοφτιαγμένοι οι δυο βασικοί χαρακτήρες, αρκετό χιούμορ, πετυχημένο ως επί το πλείστον.

    Τα παιδιά που αρέσκονται στις περιπέτειες μυστηρίου, ανατριχίλας και λίγου τρόμου θα το βρουν ό,τι πρέπει.

    Για αναγνώστες από 9 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Με μια ματιά

    • Με επιρροές από Τόλκιν, από Dark, από την Πόλη των Χαμένων Παιδιών (La Cité des enfants perdus) του Ζαν-Πιέρ Ζενέ, από την παιδική λογοτεχνία των τεράτων, ο Κόρι Μέριτ στήνει μια περιπέτεια μυστηρίου με κλασικά υλικά και μοτίβα της σύγχρονης λογοτεχνίας 8-11, προσπαθώντας μέσα από την σχέση των δύο διαφορετικών παιδιών και κάποια έξυπνα ευρήματα να συνθέσει ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο με θετικό πρόσημο. Η σπινταριστή γραφή του που δεν σε αφήνει ήσυχο ούτε σελίδα, η πλούσια γκριζόμαυρη εικονογράφηση, η έμφαση μέσω γραμματοσειρών και διαφορετικών διατάξεων και οι κόμικ αναφορές σηκώνουν το τελικό αποτέλεσμα ψηλότερα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    The Munsters – Theme- Jack Marshall

    School – Monsters, Inc OST

    07. The Scare Floor – Monsters, Inc OST

    Dean Hardscrabble (From “Monsters University”/Score)

    Stinging Glow Urchin (From “Monsters University”/Score)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο τόπος των τεράτων
    Τίτλος πρωτοτύπου: No place for monsters
    Συγγραφέας: Kory Merritt
    Εικονογράφος: Kory Merritt
    Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2021
    Μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Θοδωρής Τσώλης
    Σελιδοποίηση: Ουρανία Λυμπεροπούλου
    Σελίδες: 392
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-618-03-2727-4

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular