More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕγώ & Οι ΆλλοιΣυναισθήματαΟ Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα, της Ελένης Γερουλάνου

    Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα, της Ελένης Γερουλάνου

    geroulanou

     

    Με οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια, ο Νικηφόρος προσπαθεί να ανακαλύψει τα συναισθήματά του. Ποιος είναι ο Νικηφόρος; Την απάντηση μας την δίνει η ίδια η συγγραφέας Ελένη Γερουλάνου: “Ένας γλάρος που τρυπώνει στο Κυκλαδικό Μουσείο και μας μιλάει για χαρά, για θαυμασμό, για ευτυχία, για υποστήριξη, για ασφάλεια, για περιέργεια, για στοργή, αλλά και για θυμό, για αμηχανία, φόβο, στεναχώρια, ζήλια και πάνω από όλα, για αγάπη! Στην ερώτηση γιατί επέλεξε έναν γλάρο και τα κυκλαδίτικα ειδώλια σε ένα βιβλίο για τα συναισθήματα, μας απαντά: ” Με τον αγαπημένο φίλο, Φίλιππο Φωτιάδη, αρχιτέκτονα και ζωγράφο, ο οποίος έδωσε ζωή στα ειδώλια, σκεφτήκαμε τον γλάρο, μιας και είναι το κατ’ εξοχήν κυκλαδίτικο πουλί. Όσο για τα  ειδώλια, όταν γύρισα από τη Βοστόνη, όπου σπούδασα, το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ετοίμασα για τα παιδιά του σχολείου όπου εργάζομαι ήταν τα κυκλαδικά ειδώλια. Από τότε μου μπήκε η ιδέα να κάνω ένα βιβλίο γι αυτά. Επειδή τα ειδώλια δεν έχουν χαρακτηριστικά στο πρόσωπό τους, είναι πιο εύκολο να φανταστείς πως αισθάνονται. Το κάθε ειδώλιο μπορεί να διηγηθεί μια ιστορία. Αυτή η ιστορία μπορεί να είναι η αρχή για μια συζήτηση ανάμεσα στο παιδί και σε έναν ενήλικα. Τα ειδώλια που βρίσκονται όμηροι σε φιλόξενες προθήκες, ακινητοποιημένα και βουβά, παίρνουν ζωή μέσα από τις ιστορίες αυτές.”
    Διαβάσαμε το βιβλίο και πράγματι λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, σαν απαρχή σε ένα παιχνίδι εξερεύνησης, αναγνώρισης και έκφρασης των συναισθημάτων. Μας άρεσε που προχωράει πέρα από τα βασικά συναισθήματα της χαράς, της λύπης του θυμού και αγγίζει και τις έννοιες της ασφάλειας, της αποδοχής, της στοργής. Το κείμενο είναι λακωνικό, γιατί τα συναισθήματα τα βιώνεις και δεν χρειάζονται υπεραναλύσεις. Η μόνη σελίδα που είναι γεμάτη λέξεις είναι αυτή του φόβου. Απτά αντικείμενα, αλλά και φανταστικά, καταστάσεις και γεγονότα στριμώχνονται εκεί για να απενοχοποιήσουν το συναίσθημα. “Δεν φοβόμαστε τίποτα” είπαν στην αρχή τα παιδιά, ειδικά τα αγόρια. Με έβαλαν όμως να διαβάσω άπειρες φορές για τους θορύβους, τα τέρατα, τα φίδια, το σκοτάδι, το θάνατο, τον πόνο, τις μάγισσες, τις σκιές που προκαλούν φόβο. Τα είπαμε δυνατά, με μια ανάσα και τα ξαναείπαμε ώσπου ήμασταν σε θέση να εκφράσει ο καθένας εκείνο τον μικρό ή μεγάλο φόβο που κάποιες στιγμές τον τυραννάει.
    Ως ενήλικας και εκπαιδευτικός που τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι με την αναπηρία, ξεχώρισα τη σελίδα που η Ελένη Γερουλάνου αφιερώνει στο συναίσθημα της αμηχανίας. “Όταν δεν ξέρω τι να πω για να νιώσεις καλά, νιώθω αμηχανία” λέει ο Νικηφόρος και το κείμενο συνοδεύεται από ένα ειδώλιο με σπασμένο το ένα του πόδι. Η γοητεία του να μπορείς να υπονοείς σημαντικά πράγματα σε λίγες μόνο λέξεις είναι μεγάλη και απαιτεί ταλέντο. Εξαιρετική λοιπόν κατά τη γνώμη μου η επιλογή της σύνδεσης της αμηχανίας με την αναπηρία. Η ίδια η συγγραφέας για το συγκεκριμένο σημείο του βιβλίου της σχολιάζει: ” Όσο πιο μικρά εξοικειωθούν τα παιδιά με την ιδέα και την εικόνα της αναπηρίας, τόσο περισσότερο ευαισθητοποιημένα θα είναι ως ενήλικες. Ο μόνος τρόπος καταπολέμησης της αμηχανίας είναι η εξοικείωσ. Το “ανάπηρο” ειδώλιο δημιουργεί εύλογα ερωτήματα στα παιδιά για τη διαφορετικότητα. Επειδή φοβόμαστε ό,τι δεν ξέρουμε, πρέπει από μικρή ηλικία να εξοικειωνόμαστε με πολύ δύσκολα πράγματα, όπως είναι η αναπηρία, χαρακτηριστικά αναφέρει η φίλη Λίλα Πατρόκλου
    Ο Νικηφόρος είναι ένα βιβλίο που αγαπήσαμε, η ίδια η συγγραφέας το αφιερώνει στον πατέρα της “ο οποίος είχε περίσσευμα συναισθημάτων που το μοίραζε απλόχερα γύρω του. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που είχα γονείς που με έκαναν να εκτιμώ τα μικρά, να χαίρομαι ένα ζεστό χαμόγελο, να αγαπώ μια αγκαλιά που όλα τα διορθώνει και από τις δυσκολίες να γίνομαι πιο δυνατή”

    geroulanou-sliderΤο Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, Ο Νικηφόρος και η Ελένη θα βρίσκονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
    ” Το Σάββατο σε ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι βασισμένο στα εκθέματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης μαζί με τους παιδαγωγούς του Παιχνιδαγωγείου και με τα παιδιά θα ξυπνήσουμε τα συναισθήματα στα κυκλαδικά ειδώλια μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες για ηλικίες 6-9 ετών. Ο Νικηφόρος θα γίνει ο οδηγός μας, θα μας συντροφεύσει και θα αισθανθεί μαζί με τους φίλους του, τα ειδώλια.

    Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014 στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου μου στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης και η Σοφία Βγενοπούλου, Παιδοψυχίατρος-σκηνοθέτρια” Ελένη Γερουλάνου

    Ελένη, το elniplex σε ευχαριστεί θερμά και εύχεται σε σένα και τον Νικηφόρο κάθε επιτυχία!

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: O Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματά του με οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια
    Συγγραφέας: Ελένη Γερουλάνου

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular