More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ κόκκινος μανδύας-Συνωμοσίες στην κοιλάδα του Ευρώτα, της Εύης Πίνη

    Ο κόκκινος μανδύας-Συνωμοσίες στην κοιλάδα του Ευρώτα, της Εύης Πίνη

    Διαβάζεται σε 2′- Ηλικιακό κοινό: 9+ (target 9-12) – Λογοτεχνία… γνώσεων

    Info: Η στη δωρική διάλεκτο Σπάρτα, χτίστηκε στις όχθες του ποταμού Ευρώτα στη Λακωνική Γη και φέρεται ως αποικία Βοιωτών που εγκατέλειψαν τη γη τους για την νοτιοανατολική Πελοπόννησο λόγω υπερπληθυσμού στα μέρη τους.

    Διοτίμα < Δίας + τιμώ (δηλ. αυτή που τιμά τον Δία)

    Κόρη μου, που είσαι; Γιατί δεν απαντάς όταν σε φωνάζω;

    Η Διοτίμα στριφογύριζε ανήσυχα στον ύπνο της. Πάλι αυτή η φωνή… Τον τελευταίο καιρό έβλεπε συνέχεια το ίδιο όνειρο. Βρισκόταν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και άκουγε μια γυναίκα να την καλεί… Ήξερε πως είχε κάτι σημαντικό να της πει, γι’ αυτό αγωνιούσε να την πλησιάσει. Όμως τα πόδια της δεν την υπάκουαν, θαρρείς και ήταν καρφωμένα στο έδαφος.

    Κάπου στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ, λίγα χρόνια πριν τη Μάχη των Θερμοπυλών, σε μια περιοχή νότια της Σπάρτης μέσα στην κοιλάδα του Ευρώτα – το Έλος και συγκεκριμένα στο κτήμα του Σπαρτιάτη κυρίου της, ζούσε η δωδεκάχρονη Διοτίμα. Όπως η μητέρα της, ο πατέρας και η γιαγιά της, το μικρό κορίτσι ήταν είλωτας, δηλαδή αιχμάλωτη – δούλος των Σπαρτιατών.

    Η Εριφύλη, η μητέρα της Διοτίμας, αντιπαθούσε τόσο πολύ τον Σπαρτιάτη κύριό τους, που δεν άντεχε ούτε το όνομά του να ακούει. Όποτε έβλεπε το λευκό άλογο με τον ιππέα με τον κόκκινο μανδύα να πλησιάζει στο κτήμα, την έπιανε ένας ανεξήγητος εκνευρισμός. «Τι θέλει πάλι αυτός; Πήγαινε να δεις!» έλεγε με απότομο ύφος στην κόρη της και εξαφανιζόταν για να κλειστεί στον αχυρώνα ή στην αποθήκη, τάχα ότι ήταν πολύ απασχολημένη και δεν εμφανιζόταν μέχρι να βεβαιωθεί πως ο κύριός τους είχε φύγει.

    Οι μέρες της Διοτίμας κυλούσαν ήρεμα, κάνοντας δουλειές στο σπίτι, ταΐζοντας τις κότες και παίζοντας με το κουτάβι της, τη Χιών. Τα βράδια της όμως ήταν ανήσυχα καθώς η γυναίκα στα όνειρά της συνέχιζε να την καλεί. Τι να σημαίνει άραγε; Μήπως ήταν μήνυμα από τους θεούς;

    Την απάντηση δεν θα αργήσει να την πάρει καθώς μια γριά δούλη, η Φιλύρα – απεσταλμένη της γριάς Τιμάνδρας, μάνας του άνδρα με τον κόκκινο μανδύα- θα κάνει την εμφάνισή της στο Έλος, φέρνοντας μαζί της μυστικά δεκαετιών που θέριευαν σε ένα παρελθόν σκοτεινό, και ένα μέλλον που ποτέ δεν θα μπορούσε να φανταστεί, η Διοτίμα.

    Ό,τι έγινε, έγινε, και δεν μπορείς να το αλλάξεις ούτε να το σβήσεις. Μπορείς, όμως να κάνεις καλύτερο το μέλλον για σένα και την οικογένειά σου. Σκέψου το, κόρη μου.

    Σε μια περίοδο που η Σπάρτη αλλά και ολόκληρη η περιοχή κλυδωνίζεται από συνωμοσίες, δολοφονίες, μυστικά, δολοπλοκίες, σε μια πόλη διαφορετική από όλες της υπόλοιπες, σε μια οικογένεια που παράκουσε τις προσταγές των Γερόντων, σε μια παράξενη χρονική συγκυρία όπου κάποιοι θα βάλουν σκοπό της ζωής τους να αποκαλύψουν την αλήθεια για να τιμωρηθούν οι ένοχοι, η μικρή Διοτίμα θα μάθει ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και τότε η αλήθεια θα αποκαλυφθεί, η αδικία θα αποκατασταθεί και η ζωή της θα αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη.

    Ε, ναι! Είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους Έλληνες, αλλά όχι γι’ αυτά που μας κατηγορούν. Είμαστε διαφορετικοί επειδή, ενώ όλοι οι άλλοι Έλληνες ζουν για τον εαυτό τους, εμείς ζούμε για την πόλη μας. Και ξέρεις γιατί, φίλε Αθηναίε; Επειδή εμείς είμαστε η Σπάρτη!

    Η Εύη Πίνη συνδυάζοντας την αρχαιολογία με τη λογοτεχνία, δημιουργεί ένα αφήγημα φαντασίας το οποίο πατά γερά στα θεμέλια της ιστορίας του τόπου μας και συγκεκριμένα στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ, όπου η Ελλάδα προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση και την ισχύ της, στον παγκόσμιο χάρτη της ιστορίας. Στο μικροσκόπιο της συγγραφέα βρίσκεται μια πόλη αλλιώτικη απ’ όλες, η Σπάρτη. Η νομοθεσία, η πολιτική, οι άνθρωποι, τα γεγονότα, οι γιορτές, η θρησκευτική ζωή, η εκπαίδευση, η θέση των γυναικών, η εμφάνιση και η ένδυση, ολόκληρος η μικρόκοσμος της πόλης, παρουσιάζονται με λόγο απλό, καθόλου φλύαρο και κουραστικό μέσα από μια ατμόσφαιρα μυστηρίου που περιβάλλει τη μικρή ηρωίδα αλλά και τον άνδρα με τον κόκκινο μανδύα.

    Το μυθιστόρημα της Εύης Πίνη, Ο Κόκκινος μανδύας είναι μια καλοδουλεμένη λογοτεχνική μηχανή του χρόνου που μας μεταφέρει στην αρχαία Σπάρτη των αρχών του 5ου αιώνα π.Χ., μέσα από ενδελεχή ιστορική έρευνα.

    Αν σας αρέσουν οι ιστορίες από την αρχαία Ελλάδα και τα μυστικά- ιδιαίτερα αυτά που έχουν τις ρίζες τους πίσω στον χρόνο, νομίζω πως το συγκεκριμένο βιβλίο θα σας κρατήσει καλή συντροφιά.

    Για αναγνώστες από 9 ετών περίπου.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε εδώ απόσπασμα

    Με μια ματιά

    • Το μυθιστόρημα της Εύης Πίνη, Ο Κόκκινος μανδύας είναι μια καλοδουλεμένη λογοτεχνική μηχανή του χρόνου που μας μεταφέρει στην αρχαία Σπάρτη των αρχών του 5ου αιώνα π.Χ., μέσα από ενδελεχή ιστορική έρευνα. Συνδυάζοντας την αρχαιολογία με τη λογοτεχνία, δημιουργεί ένα αφήγημα φαντασίας το οποίο πατά γερά στα θεμέλια της ιστορίας του τόπου μας, την εποχή που η Ελλάδα προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση και την ισχύ της, στον παγκόσμιο χάρτη της ιστορίας.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    300 OST #5 – Submission

    Ελευσίνια Μυστήρια

    Αρχαία Ελληνική Μουσική – Απολλώνιος

    300 OST #9 – Goodbye My Love

    Briseis And Achilles – James Horner – Troy

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Ο κόκκινος μανδύας-Συνωμοσίες στην κοιλάδα του Ευρώτα
    Συγγραφέας: Εύη Πίνη
    Εικονογράφηση εξωφ.: Θανάσης Πέτρου
    Εκδόσεις: Πατάκη, Μάρτιος 2021 (Α’ έκδοση 2013 Εκδόσεις Ερευνητές)
    Σχεδιασμός εξωφ. σειράς: polka dot design
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Μαρία Σεβαστιάδου
    Σελιδοποίηση Κωνσταντίνος Καπένης
    Σελίδες: 320
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8922-7

     

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular