More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΟ Έλμερ και ο χαμένος θησαυρός, του Ντέιβιντ Μακ Κι (ωδή στον...

    Ο Έλμερ και ο χαμένος θησαυρός, του Ντέιβιντ Μακ Κι (ωδή στον Ν. Μακ Κι)

    Το 1968 ο 33χρονος τότε Βρετανός συγγραφέας και εικονογράφος Ντέιβιντ Μακ Κι είπε Elmer: The Story of a Patchwork Elephant το οποίο έτυχε αναθεωρημένης έκδοσης το 1989 από τις εκδόσεις Andersen (Λονδίνο). Η επιτυχία δεν ήταν πολύ μεγάλη. Ο Έλμερ δεν έκανε αμέσως κρότο. Ήταν μια εποχή που η διαφορετικότητα δεν έπαιζε ούτε κατά διάνοια στα παιδικά βιβλία αλλά και σε κάθε κοινωνική και πολιτιστική πτυχή. Ο πολύχρωμος ελέφαντας είχε κάνει το πρώτο χτύπημα ωστόσο έπρεπε να περιμένει τη δεκαετία του 1990′ για να ταρακούνησει για τα καλά αναγνώστες, μελετητές και λοιπούς ενδιαφερόμενους. Τώρα η διαφορετικότητα παίζει δυνατά. Τείχη έπεσαν, χώρες διαιρέθηκαν, το σιδηρούν παραπέτασμα εξανεμιζόταν, ο κόσμος ήθελε, λέει, να ενωθεί εις έναν παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό, οπότε η διαφορετικότητα άρχισε να κουμπώνει καλά στις ολοένα και πιο αναμειγνυόμενες κοινωνίες. Και ορθώς έκανε η διαφορετικότητα.

    Τότε ήταν που ο Έλμερ έδειχνε περισσότερο από ποτέ επίκαιρος και ο Ντέιβιντ Μακ Κι του έδωσε νέα πνοή με πολλά βιβλία και ιστορίες που κάθε φορά αναδείκνυαν και μια νέα πτυχή της διαφορετικότητας και του αλλιώτικου νου του χρωματιστού ελέφαντα. Έχει δημιουργήσει και άλλα πετυχημένα πρότζεκτ ο 85χρονος σήμερα (Ντέβο, 1935) Μακ Κι με αρκετά βιβλία το καθένα (ο τραπεζίτης “Mr Benn”, ο μάγος “Merlic”, ο παιχνιδιάρης βασιλιάς “King Rollo” κ.α.), έχει εικονογραφήσει διάσημους ήρωες όπως ο περίφημος Πάντινγκτον, καθώς και βιβλία γνωστών συγγραφέων όπως οι Michael Bond, Hazel Townson, David Tinkler, L. Frank Baum, Christine Nöstlinger, αλλά ο Έλμερ είναι εκείνος που του χάρισε στα σίγουρα το credit του «σύγχρονου δάσκαλου της παιδικής παραβολής» όπως τον χαρακτήρισε ο γνωστός κριτικός William Henry Holmes. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο χαρακτηρισμός φανερώνει το είδος των έργων του Μακ Κι: δεν είναι απλώς πρωτότυπα, διασκεδαστικά, ευθέως ηθικοδιδακτικά, ενίοτε και υπερβολικά σατιρικά ή προκλητικά, όπως πότε πότε χαρακτηρίζονται τα βιβλία του. Είναι ένας πραγματικός ιχνηλάτης της ανθρώπινης ψυχής που ξέρει να την αποτυπώνει σε βιβλία για παιδιά, αναπτύσσοντας ενδιαφέρουσες για τον νου τους αξίες και προτεραιότητες.

    Ο Μακ Κι συνδυάζει την πραγματικότητα και τη φαντασία, το χιούμορ με τη σοβαρότητα, τη σάτιρα με την ειρωνεία, δίχως να φοβάται κανένα θέμα. Έχει καταπιαστεί με θέματα όπως η διαφορετικότητα, η επικοινωνία, η ισότητα, η αυτάρκεια και αυτονομία, η ανεκτικότητα, η χαρά της ζωής και η ματαιότητα του πολέμου, ο σεβασμός στην ατομικότητα και την ατομική επιλογή. Χρησιμοποιεί συχνά ανατροπές, ειδικά στο τέλος των βιβλίων του για να τελειώσει μια ιστορία σχεδόν αναποδογυρίζοντάς την, ενώ δεν είναι από εκείνους που αγκαλιάζουν τις κλασικές μορφές του happy end. Του αρέσει το Κίνημα του παραλόγου (Ζενέ, Ιονέσκο, Μπέκετ) στις ιστορίες του, η φλεγματική ειρωνεία, η εναλλαγή απόλυτων και σχετικών διατυπώσεων, η απλότητα των λέξεων και της αφήγησης, ενώ αποφεύγει καταφανώς τον άμεσο λυρισμό και τις έντονα ποιητικές εκφράσεις. Εικονογραφικά χρησιμοποιεί έντονα χρώματα και αντιθέσεις, παίζει πολλαπλά με την προοπτική και τα μεγέθη και διατηρεί μια επιδέξια ισορροπία μεταξύ σύγχρονου, μοντέρνου και πιο παραδοσιακών γραμμών, δημιουργώντας ένα φανερό αναγνωρίσιμο στυλ που δεν δυσκολεύεσαι να αναγνωρίσεις.

    Ο Μακ Κι το 2006 ήταν υποψήφιος για το μεγάλο βραβείο Άντερσεν ενώ πριν λίγες μέρες τιμήθηκε με το Βραβείο της Βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης ανάγνωσης BookTrust για το σύνολο του έργου του, κάτι που τον εξέπληξε ιδιαίτερα αφού δεν είχε λάβει ποτέ κάποιο βραβείο. «Για να είμαι ειλικρινής νομίζω πως είχαν κάνει λάθος. Είναι εκπληκτικό όλο αυτό, δεν μπορώ ακόμα να το πιστέψω. Σε κάθε περίπτωση, δέχομαι τη βράβευση αυτή με μεγάλη χαρά. Πάντα αναρωτιόμουν αν ένα βραβείο για το σύνολο του έργου κάποιου σήμαινε αυτόματα ότι αυτό ήταν, όλα είχαν τελειώσει. Αλλά, υποθέτω, πως τουλάχιστον πρέπει να τελειώσω πρώτα το βιβλίο που δουλεύω τώρα για να πω κάτι τέτοιο».

    Στο παρακάτω βίντεο ο ίδιος ο δημιουργός διαβάζει τον Έλμερ:

    Είναι ο Ντέιβιντ Μακ Κι και αυτό είναι το νέο βιβλίο του διάσημου ελέφαντα Έλμερ

    Ο Έλμερ και ο Χαμένος Θησαυρός…

    …το οποίο οι εκδόσεις Πατάκη έφεραν άμεσα, λίγο μετά την έκδοσή του στη Μεγάλη Βρετανία (Andersen). Σε μετάφραση της Μαρίας Παπαγιάννη.

    Ο Έλμερ, μαζί με τον ξάδερφό του τον Γουίλλυ και τρία φιλαράκια τους κινούν για μια μεγάλη εξερεύνηση. Λίγη ώρα μετά βρέθηκαν σε ένα άγνωστό τους μέρος της ζούγκλας. Κι αφού κουτρουβάλησαν παιχνιδιάρικα, ανακάλυψαν ένα παλάτι με σκαλισμένους ελέφαντες στους τοίχους και την πόρτα. Οι τρεις φίλοι τους ξεγλιστρούν πιστεύοντας ότι ο διάσημος χαμένος θησαυρός της ζούγκλας πρέπει να βρίσκεται μέσα σε κάποια αίθουσα του παλατιού και αποφασίζουν να τον ψάξουν. Μόνο ο Έλμερ και ο Γουίλλυ έχουν καταλάβει ποιος είναι ο πραγματικός χαμένος θησαυρός…

    Αποθέωση της Ιθάκης και του ταξιδιού, της εξερεύνησης και της συντροφικότητας και όχι του προορισμού, της πορείας, της φιλίας και όχι του αντιτίμου. “Δεν είναι η δόξα,
    δεν είναι τα λεφτά, είναι του δρόμου η χαρά”, όπως παράφρασε κάμποσα χρόνια αργότερα ο Ν. Πορτοκάλογλου τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή. Να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος κι η εξερεύνηση, γιατί τόσο ο θησαυρός θα μεγαλώνει και τα κέρματα θα πέφτουν μέσα στο δικό σου σεντούκι.

    Ο Μακ Κι έχει αυτό το μεγάλο ταλέντο, μέσα από μια σχετικά απλή και συνηθισμένη ιστορία να σου σερβίρει στο τελευταίο δισέλιδο μια ανατροπή ίσαμε με το μπόι του Έλμερ και να ψάχνεσαι από πού σου ήρθε τόση σκέψη και νόημα. Τον απολαμβάνεις.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    ΥΓ: Για δείτε κι αυτή την αξιοποίηση στην τάξη ή το σπίτι.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Elmer The Elephant song (hokey pokey)

    Elmer The Patchwork Elephant song lyrics

    Henry Mancini – Baby Elephant Walk

    Baby Elephant Walk (Remix Version)

    Χωρίς Αμορτισέρ-Νίκος Πορτοκάλογλου

    Glenn Miller & The Modernaires – Elmer’s Tune

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Έλμερ και ο χαμένος θησαυρός
    Συγγραφέας: Ντέιβιντ Μακ Κι
    Εικονογράφηση: Ντέιβιντ Μακ Κι
    Τίτλος πρωτοτύπου: Elmer and the Lost Treasure
    Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη
    Εκδόσεις: Πατάκη, Σεπτέμβριος 2020
    Διόρθωση: Βασίλης Τζούβαλης
    DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 24 Χ 27,5
    ISBN: 978-960-16-8861-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular