Διαβάζεται σε 3- Ηλικιακό κοινό: 12+ (target 12-17) – Εφηβική Λογοτεχνία
«Σε κοίταζα με όλο το φως και το σκοτάδι που έχω μέσα μου».
Γιώργος Σεφέρης, Νόμπελ 1963 -Θερινό Ηλιοστάσι»
Κάπου στα μέσα του 20ου αιώνα, λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη μέση του σιωπηλού Ψυχρού Πολέμου, ένας Άγγλος δάσκαλος που αγαπούσε τα μυθιστορήματα περιπέτειας και ιδιαίτερα το Κοραλλένιο νησί του Ρ.Μ. Μπάλαντάιν, προικισμένος με αχαλίνωτη φαντασία, θα γράψει ένα μυθιστόρημα που όμοιό του δεν έχει γραφτεί μέχρι σήμερα.
«Μια μέρα καθόμουν στη μία μεριά του τζακιού και η γυναίκα μου καθόταν στην άλλη, και ξαφνικά της είπα: «Δεν θα ήταν καλή ιδέα να γράψω μια ιστορία για μερικά αγόρια σε ένα νησί, δείχνοντας πως θα φέρονταν στ’ αλήθεια, όπως τα πραγματικά αγόρια δηλαδή, κι όχι όπως οι άγιοι που συνήθως είναι στα παιδικά βιβλία;» Κι εκείνη είπε: «Πρώτης τάξεως ιδέα. Γράψ’ την!» Οπότε κι εγώ την έγραψα».
Γουίλιαμ Γκόλντινγκ
Την αυγή του ψυχρού πολέμου, ένα αεροπλάνο συντρίβεται σε ένα άγνωστο ερημικό νησί, κάπου στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού. Οι μοναδικοί επιζήσαντες είναι μια ομάδα Άγγλων μαθητών. Στο νησί δεν υπάρχει κανένας ενήλικας, είναι μόνοι τους. Το όνειρο των νεαρών αγοριών μοιάζει να γίνεται πραγματικότητα. Είχαν την ελευθερία τους, μπορούσαν να κάνουν ότι ήθελαν, χωρίς κανόνες, εντολές, υποδείξεις από τους ενήλικες. Παιχνίδια, τραγούδια, κολύμπι, όλα φαίνονταν υπέροχα. Όμως τα παιχνίδια της ημέρας διαδέχονται οι σκιές της νύχτας. Τα αγόρια θα καταλάβουν πως εκτός από το να παίζουν, πρέπει πρώτα να επιβιώσουν και για να το πετύχουν αυτό χρειάζονται έναν αρχηγό που θα τους καθοδηγήσει, μέχρι να έρθουν οι ενήλικες να τους σώσουν. Έτσι ο Ραλφ- με τα ξανθά μαλλιά και τα γαλανά μάτια- θα εκλεγεί αρχηγός και με τη βοήθεια του Πίγκι- ενός παχουλού αγοριού με γυαλιά- θα προσπαθήσουν να βάλουν κανόνες και να δημιουργήσουν μια ουτοπική μικρο-κοινωνία που ο καθένας είχε το ρόλο του, τις ευθύνες του και το πρόγραμμά του. Γρήγορα όμως αυτή η ευχάριστη απόδραση από τον κόσμο των ενηλίκων θα εξελιχθεί σε κάτι απαίσιο και ανησυχητικό και η τάξη θα καταρρεύσει καθώς περίεργες σκιές και ουρλιαχτά θα αναστατώσουν τη μικρή ομάδα. Χάος και αναρχία επικρατήσουν και ο τρόμος θα ξεκινήσει τη βασιλεία του. Τότε ένα κοκκινομάλλικο αγόρι, διψασμένο για εξουσία, ως άλλος σφετεριστής δικτάτορας θα αναλάβει την εξουσία και θα οδηγήσει την ομάδα στο τέλος της αθωότητας.
«Κάναμε ό, τι θα έκαναν οι ενήλικες. Τι πήγε στραβά;»
Το μυθιστόρημα θα χαρακτηριστεί ως βλακώδες, ανιαρό και ανούσιο. Οι απορριπτικές επιστολές από εκδοτικούς οίκους και λογοτεχνικούς πράκτορες θα διαδέχονται η μία την άλλη. Οκτώ συνολικά. Μέχρι που ένας νεαρός επιμελητής- ο Τσαρλς Μοντίθ- θα βρει το βιβλίο συναρπαστικό. Ο Άρχοντας των Μυγών θα εκδοθεί τελικά το 1954 και από τότε θα ακολουθήσει μια ξέφρενη πορεία που θα οδηγήσει τον συγγραφέα του- Γουίλιαμ Γκόλντινγκ- στη βράβευσή με το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1983. Από τότε θα μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες, θα πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο αλλά και στη μικρή οθόνη, θα ανάβει σε αμέτρητες θεατρικές σκηνές ανά τον κόσμο, θα διασκευαστεί για το ραδιόφωνο, θα γίνει τραγούδι από τους Iron Maiden, θα διδαχθεί σε σχολεία και πανεπιστήμια, θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και θα επηρεάσει συγγραφείς, μουσικούς, σκηνοθέτες- όπως τον Στιβεν Κινγκ- αλλά και εκατομμύρια αναγνώστες.
«Τα έργα του, με τη σαφήνεια της τέχνης της ρεαλιστικής αφήγησης και την ποικιλομορφία και την οικουμενικότητα του μύθου, φωτίζουν την ανθρώπινη κατάσταση στον σημερινό κόσμο».
Από το σκεπτικό της Σουηδικής Ακαδημίας για τη βράβευση του William Golding με το Νόμπελ το 1983.
Ο Άρχοντας των Μυγών είναι ένα βιβλίο που ενώ εκδόθηκε σχεδόν εβδομήντα χρόνια πριν, αποτελεί ένα διαχρονικό βιβλίο, ένα αριστούργημα της σύγχρονης λογοτεχνίας, ένα αλληγορικό μυθιστόρημα που δίνει τροφή για σκέψη, που ανασύρει τις σκοτεινές πτυχές της παιδικής ψυχής και του τέλους της αθωότητας, που καταρρίπτει τα όρια μεταξύ συγγραφέα και αναγνώστη, που σε κάνει να αναρωτηθείς τι πραγματικά είναι ανήθικο και κοινωνικά αποδεκτό, ποια είναι η σημασία του πολιτισμού και ποιες θυσίες πραγματοποιούνται στο βωμό του, ποια η έννοια της κοινωνίας- της δημοκρατίας, ποια ανάγκη του ανθρώπου τον οδηγεί στην κοινωνική και πολιτική τάξη μέσω κυβερνήσεων – νόμων- θρησκειών και ηθικοπλαστικών κανόνων, ποια η φυσική του τάση προς τη βία -την αγριότητα και την ανάγκη για άμυνα, πόσο κοντά είμαστε στο σκοτάδι, στη βία και στα πρωτόγονα ένστιχτα επιβίωσης και αυτοσυντήρησης που παραμονεύουν πάντα πίσω από τον πολιτισμένο μας εαυτό και τελικά τι είμαστε ικανοί να κάνουμε.
Ένα μυθιστόρημα που διαβάζεις με κομμένη την ανάσα, που σε τρομάζει, σε σοκάρει, ίσως και να σε αηδιάζει κάποιες στιγμές, που σε κάνει να θέλεις να φωνάξεις και να εναντιωθείς στις αποφάσεις των ηρώων σαν να επρόκειτο να σε ακούσουν, που σε κάνει να αμφισβητείς τις ηθικές σου αξίες, που σε αναγκάζει να αντιληφθείς την αδικία- τον ρατσισμό και την απαξίωση της κοινωνίας, που αποδεικνύει περίτρανα την υποκρισία του πολέμου, που σε παρασύρει σε μια καταβύθιση στην ανθρώπινή ψυχή, που σε αναγκάζει να αντιμετωπίσεις και να αναγνωρίσεις τα θηρία που σε καταδιώκουν μεταξύ των γραμμών, που σε κάνει πρώτα να το νιώσεις τον ζόφο της ανθρώπινης καρδιάς και μετά να σκεφτείς και να προσπαθήσεις να το καταλάβεις. Κι αν αυτό που θα βρεις, θα σε τρομάξει….να θυμάσαι πως ίσως ο ίδιος σου ο εαυτός είναι πιο τρομακτικός.
Ο Γουίλιαμ Γκόλντινγκ είχε μια πραγματικά καλή ιδέα. Κατάφερε να δημιουργήσει ανθρώπινους, καθημερινούς χαρακτήρες τους οποίους φέρνει αντιμέτωπους με μία τρομερή κατάσταση που απαιτεί τη «σοφία» των ενηλίκων. Μια σοφία που οι έφηβοι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να κατακτήσουν και μοιάζουν να προπονούνται ακολουθώντας όσα έχουν δει να εφαρμόζονται από τους ενήλικες, κάνοντας τα λάθη των αρχαρίων αγνοώντας τον τρόπο και τις επιπτώσεις. Τι θα συμβεί άραγε όταν θα βγουν από τα όρια που έχει τοποθετήσει η ίδια η κοινωνία και ο πολιτισμός;
Μήπως αυτό που θέλει να μας κάνει να κατανοήσουμε ο συγγραφέας είναι ότι δεν απέχουμε τόσο πολύ από την πρωταρχική ζωώδη φύση μας και το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή αφορμή που θα μας κάνει να αναζητήσουμε τη σκοτεινή πλευρά μας;
«Τι είμαστε; Άνθρωποι; Ζώα; Ή άγριοι;»
I don’t care for this world anymore
I just want to live my own fantasy
Fate has brought us to these shores
What was meant to be is now happening
I’ve found that I like this living in danger
Living on edge it feels… it makes me feel as one
Who cares now what’s right or wrong it’s reality
Killing so we survive wherever we may roam
Wherever we may hide we’ve got to get away
I don’t want existence to end
We must prepare ourselves for the elements
I just want to feel like we’re strong
We don’t need a code of morality
I like all the mixed emotion and anger
It brings out the animal the power you can feel
And feeling so high with this much adrenalin
Excited but scary to believe what we’ve become
Saints and sinners
Something within us
We are lord of the flies
Saints and sinners
Something willing us
To be lord of the flies
Iron Maiden – Lord Of The Flies
Ένα εκπληκτικό βιβλίο. Για εκείνους, εφήβους και όχι μόνο, που αγαπούν την περιπέτεια αλλά παράλληλα είναι διατεθειμένοι να βυθιστούν στο σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής.
Για αναγνώστες από 12 ετών.
Εκδόσεις Διόπτρα
Απόσπασμα
Διαβάστε απόσπασμα εδώ
Διακρίσεις
Ανάμεσα σε άλλες:
1983: Νόμπελ λογοτεχνίας για τον συγγραφέα William Golding.
Στη λίστα με τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα: Modern Library 100 Best Novels (Νο41 στη λίστα των εκδοτών, 25 στη λίστα των αναγνωστών)
2003: Νο70 στη Μεγάλη Λίστα του BBC μέσω ψηφοφορίας: The Big Read poll
2005: Ένα από τα 100 καλύτερα αγγλόφωνα μυθιστορήματα μεταξύ 1923 και 2005 από το περιοδικό Time, το οποίο το συμπεριέλαβε και στη λίστα των 100 καλύτερων Young-Adult βιβλίων όλων των εποχών.
Με μια ματιά
- Θα συμπληρωθεί με την παρουσίαση του βιβλίου
Το Soundtrack του βιβλίου
Lord of the Flies (feat. London Symphony Orchestra)
The Island (feat. London Symphony Orchestra)
Last Hope (feat. London Symphony Orchestra)
Iron Maiden – Lord Of The Flies (Official Video)
Δείτε
https://www.youtube.com/watch?v=PDgMVk7Broc
TAYTOTHTA | |
---|---|
Τίτλος: | Ο Άρχοντας των Μυγών |
Τίτλος πρωτοτύπου: | Lord of the flies |
Συγγραφέας: | William Golding |
Εκδόσεις: | Διόπτρα, Απρίλιος 2021 |
Μετάφραση: | Έφη Τσιρώνη |
Επιμέλεια: | Χρήστος Κυθρεώτης |
Σχεδιασμός Εξωφύλλου: | Ελένη Οικονόμου |
Σελίδες: | 376 |
Μέγεθος: | 14 Χ 20,5 |
ISBN: | 978-960-653-274-0 |