More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟι ύποπτοι βιβλιοφάγοι, της Ρουθ Κουέιλ (Σειρά: Τα μυστήρια του Μάντλμουρ 2,...

    Οι ύποπτοι βιβλιοφάγοι, της Ρουθ Κουέιλ (Σειρά: Τα μυστήρια του Μάντλμουρ 2, εικ.: Μάρτα Κίσσι)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 7-11) – Λογοτεχνία για παιδιά

    Αυτοί που διαβάζουν έχουν τον κόσμο κι αυτοί που βλέπουν τηλεόραση τον χάνουν.
    Werner Herzog

    Δεύτερο βιβλίο της σειράς Τα μυστήρια του Μάντλμουρ από την Ρουθ Κουέιλ. Στο πρώτο βιβλίο Η εξαφάνιση της μυστικής συνταγής ο Τζο με τα δυο ξαδέρφια, τον Πιο και τον Τομ, πήγαν για διακοπές στο σπίτι της γιαγιάς στη μικρή πόλη του Μαντλμουρ, χωρίς τους γονείς τους, όπου έζησαν μια φοβερή περιπέτεια με έναν Μεγάλο Διαγωνισμό Ζαχαροπλαστικής και μια σπάνια συνταγή για κέικ που εξαφανίζεται!

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο εννιάχρονος Τζο Ρόμπινσον και τα ξαδέρφια του, ο Τομ και ο Πιπ, βρίσκονται πάλι για διακοπές στο σπίτι της γιαγιάς στο μικρό Μάντλμουρ. Παρότι η μεγάλη αδερφή του Τζο, η Μπέλα, λέει ότι το Μάντλμουρ είναι ένα βαρετό μέρος όπου δεν έχει να κάνει τίποτα κανείς, η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Στο Μάντλμουρ συμβαίνουν τρομερά πράγματα. Η γιαγιά έχει φτιάξει μια Λέσχη Ανάγνωσης όπου διοργανώνει κάθε δβομάδες συναντήσεις. Τα μέλη της Λέσχης καταβροχθίζουν τα βιβλία. Η Λέσχη είναι ένα “εβδομαδιαίο τονωτικό” λέει η γιαγιά. Τα μέλη τρώνε πολύ τύρί και πίνουν κόκκινο κρασί, ενώ συζητάνε για τα βιβλία που διαβάζουν, στα οποία συχνά διαφωνούν, αλλά δεν έχει και σημασία.

    Αυτή την Πέμπτη, ήταν η σειρά της γιαγιάς να φιλοξενήσει τη Λέσχη στο σπίτι της. Στην πόλη όμως οι εφημερίδες εκείνη τη μέρα έγραφαν: Μασκοφόροι ληστές απειλούν τους καταστηματάρχες του Στόνλι. Εισέβαλαν, λέει, σε ένα χρωματοπολείο της περιοχής και άρπαξαν εκατοντάδες λίρες, φορώντας κόκκινες κουκούλες και κρατώντας σακίδια. “Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι αυτή η συμμορία αποτελείται από ντόπιους” είπε η αστυνομία.

    Ο Τζο, ο Τομ και ο Πιο βρίσκουν την περιπέτεια που αναζητούσαν. Τα αίματα ανάβουν στο ήσυχο Μάντλμουρ. Αλλά όταν οι ληστές με τις κόκκινες κουκούλες θα φτάσουν ως τη Λέσχη της γιαγιάς, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο περίπλοκα και πιο επικίνδυνα. Οι ένοχοι βρίσκονται μέσα στους συμμετέχοντες στη Λέσχη; Και… πώς θα τους αποτρέψουν τα παιδιά από μια επόμενη ληστεία; Όπως ας πούμε… σε μια τράπεζα; Μήπως με ένα κομμάτι τυρί;

    Εστιάζοντας

    Πολύ όμορφη περιπέτεια ξανά από την Ruth Quayle, με ένταση, με ρυθμό, με σπιρτάδα, με πολύ χιούμορ, όπου διαβάζεις και κάμποση καλή λογοτεχνία, δηλαδή διαβάζεις μια ιστορία που δεν είναι γραμμένη διεκπεραιωτικά για τα παιδιά, μόνο για να δομήσει ένα καλό μυστήριο, αλλά έχει σωστά υλικά, ατμόσφαιρα, καλοδομημένους χαρακτήρες και μια ικανοποιητική πλοκή.

    Μια πλοκή που γυροφέρνει τη φιλαναγνωσία, δείχνει τα όμορφα πράγματα που μπορείς να οργανώσεις σε μια μικρή πόλη, όπου η ζωή ρέει σε ήπιους ρυθμούς και αναδεικνύει την αξία των βιβλίων στη ζωή των ανθρώπων.

    Σημαντική είναι η παράμετρος των παιδιών που διψούν για περιπέτεια, που αναζητούν την πρόκληση στη γραμμική ζωή του Μάντλμουρ, που συνεργάζονται. Η συγγραφέας, προφανώς όπως σε κάθε βιβλίο μυστηρίου και “ντεντεκτοβοσύνης”, μεταχειρίζεται και κάποια πιο ακραία μοτίβα για να εμπλέξει τα παιδιά στην περιπέτεια και να καταστήσει ήρωες, ωστόσο θα πω ότι δεν το παρακάνει με εντελώς “κουφά” πράγματα. Κι αυτό είναι ένα μπόνους που της πιστώνουμε.

    Ωραιότατη σειρά, λοιπόν, έχουμε, για το κοινό των 7-9 ετών που είναι κάπως δύσκολο αφού στέκεται στο τέλος των 4-7 και στην αρχή των 8-11, εκεί όπου τα παιδιά έχουν αρχίσει ήδη να εγκαταλείπουν το διάβασμα. Ε, αυτό το βιβλίο είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που βοηθούν να ανακτήσεις τη σχέση σου με τη λογοτεχνία.

    Ανακαλύψτε όλη τη σειρά Τα Μυστήρια του Μάντλμουρ

    Για αναγνώστες από 7 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Τα Μυστήρια του Μάντλμουρ – No 2- Οι ύποπτοι βιβλιοφάγοι
    Τίτλος πρωτοτύπου: The Muddlemoor Mysteries 2 – The Book Club Bank Heist
    Συγγραφέας: Ruth Quayle
    Εικονογράφος: Marta Kissi
    Εκδόσεις: Διόπτρα, Φεβρουάριος 2022
    Μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου
    Επιμέλεια: Αναστασία Αθηναίου
    Σελιδοποίηση: Νατάσσα Χαραλαμπίδη
    Σελίδες: 208
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-653-638-0

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular