More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_dora_1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_dora_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα, της Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού (εικ.: Κατερίνα...

    Οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα, της Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού (εικ.: Κατερίνα Σισκοπούλου)

    Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει coloring pages- Ηλικιακό κοινό: 7+ (target 7-12) –

    δάκρυ< πιθανόν εκ του δάκνω= ερεθίζω. Υγρό που εκκρίνεται από τους δακρυϊκούς αδένες και λιπαίνει το μάτι σε περίπτωση ερεθισμού.

    Ρεγγίνα Μαγισσοπούλου, η ατρόμητη, αποφασιστική, δυναμική, Ρόζα Μιχαηλίδη, η ευαίσθητη και ανασφαλής και Νόρα Μιχαηλίδη, η πανέξυπνη, άτακτη, μπελάς κανονικός. Κόρη η πρώτη του Δημήτριου Μαγισσόπουλου και της Ισαβέλλας Φράγκου, του Άγγελου Μιχαηλίδη η δεύτερη, της Ισαβέλλας και του Άγγελου Μιχαηλίδη η τρίτη.

    Τρεις αδερφές σε μια αγαπημένη οικογένεια, από την οποία όμως λείπει ο πατέρας της πρώτης ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και πέπλο μυστηρίου σκεπάζει αυτήν την απουσία. Όλα τα πληροφορούμαστε από τα ημερολόγιά των τριών αδερφών τα οποία εναλλάσσονται. Μέσα από τον σπιρτόζικο λόγο τους, παρακολουθούμε την προσπάθειά τους να λύσουν το μεγάλο μυστήριο γύρω από τον θάνατο του Δημήτριου Μαγισσόπουλου. Οι τρεις μικρές μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα. Και θα αναζητήσουν την αλήθεια με όλες τους τις δυνάμεις.

    Με φόντο τη γη της Μεσσηνίας, την Καλαμάτα, τον Ταύγετο, την Καρδαμύλη, τα λαλάγγια, τις δίπλες, τους καλικάντζαρους, τα ντόπια κάλαντα (Πελοποννήσου) και άλλες μεσσηνιακές αξίες, η Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού στήνει μια Χαρρυποτερική, αγγλοσαξονικού πρόσημου περιπέτεια φαντασίας, με τρεις χαριτωμένες, διαφορετικές μάγισσες που δίνουν τη δική τους μάχη στο διαχρονικό κάδρο της πάλης με το κακό, ενσωματώνοντας επιδέξια στη ροή του κειμένου μικρές νοθείες, δηλαδή γνώση και έναν αξιοσημείωτο ηθικό και αξιακό κώδικα. Έναν κώδικα που διεισδύει αποτελεσματικά στον λογισμό του μικρού αναγνώστη καθώς δεν παρατίθεται ούτε ως ανοιχτή έκθεση, ούτε ως παραβολική διδαχή, αλλά με πολύ χιούμορ, είτε με ευθείες διατυπώσεις, είτε με υπαινιγμούς.

    Έτσι, απλά, φυσικά, μέσα στην καταιγίδα σκέψεων, συναισθημάτων, αναμνήσεων, επιθυμιών και γεγονότων, η συγγραφέας υψώνει σημαντικές νύξεις για τον εκφοβισμό (το μπούλινγκ αν δεν καταλάβατε), την απώλεια (πατέρα) αλλά και τον τόπο της Μεσσηνίας. Κυρίως όμως αναδεικνύει την προσπάθεια, τη διαφορετικότητα, τις επιθυμίες που χάνονται, τη μαγεία στο μυαλό και την καθημερινότητα και την πραγματική μαγεία που είναι η αγάπη, η αναζήτηση της αλήθειας και το να περπατάς τα δικά σου βήματα, τα δικά σου όνειρα, με τον δικό σου τρόπο. Παράλληλα, είναι ορατή η μεγάλη δύναμη της επιλογής στρατοπέδου στη ζωή: με το καλό ή με το κακό και αν δεν πιστεύεις στα άκρα (όπως εγώ) σε κάτι ενδιάμεσο που θα μοιάζει αξιοπρεπές στον νου σου.

    Θα ήθελα να κλείσω με δύο ακόμα σημειώσεις. Η μία έχει να κάνει με το γιατί οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα. Να κλαις, να πενθήσεις. Ναι. Μα κάποτε αυτό πρέπει να τελειώσει. Για να αρχίσει ξανά η ζωή. Η οποία έχει εμπόδια, έχει καραμάγους που σε κυνηγούν, έχει ανεμοθύελλες. Και πρέπει να σταθείς όρθιος, με πίστη και να δώσεις τη δική σου μάχη, δίχως δάκρυα και τη σκέψη σου στον αρνητισμό, την απώλεια και την ήττα. Τα μάτια κάποτε σταματούν να κλαίνε και ατενίζουν με θάρρος τη ζωή μπροστά. Έτσι θα έπρεπε να είναι.

    Τέλος, η αναφορά στην Πριγκίπισσα Ιζαμπώ του Άγγελου Τερζάκη, τον Χάρρυ Πότερ, τον Τρελαντώνη της Πηνελόπης Δέλτα, καθώς και η δομή του βιβλίου, μέσα από χρονικές και αφηγηματικές μετατοπίσεις, είναι δύο επιπρόσθετα χαρακτηριστικά που δείχνουν πόσο η συγγραφέας δούλεψε και ασκήθηκε πάνω στο κείμενό της.

    Η κομίστικη, αφαιρετική συχνά, εκφραστική, παιχνιδιάρικη, ατμοσφαιρική εικονογράφηση της Κατερίνας Σισκοπούλου μας άρεσε πολύ, μας ταίριαζε πολύ πάνω στον χαρακτήρα του κειμένου, το οποίο αφουγκράστηκε και ισορρόπησε πάνω στον διττό, χιουμοριστικό και μελαγχολικό, του χαρακτήρα.

    Καιρό είχαμε να δούμε κάτι πρωτότυπο, που να μην πατάει σε γνωστές συνταγές και να τολμάει κάτι διαφορετικό.

    Για αναγνώστες από 7 ετών.

    Εκδόσεις Μάρτης.

    Coloring Pages

    Κατεβάστε εδώ το coloring kit των εκδόσεων Μάρτης για το βιβλίο

    Με μια ματιά

    • Πρωτότυπη, καλογραμμένη, σπιρτόζικη, χαρρυποτερική ιστορία με τρεις μάγισσες αδερφές που αναζητούν την αλήθεια ενός οικογενειακού μυστικού, με φόντο τη Μεσσηνία.
    • Περιπέτεια, φαντασία, χιούμορ, ανάδυση σημαντικών αξιών
    • Αρμονική συνεργασία συγγραφέα και εικονογράφου

    Το Soundtrack του βιβλίου

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα
    Συγγραφέας: Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Σισκοπούλου
    Εκδόσεις: Μάρτης, Δεκέμβριος 2020
    Επιμέλεια-Διορθώσεις: Βαρβάρα Καρζή
    Σελίδες: 104
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN:
    978-618-5533-03-8

     

    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Κατερίνα Χατζηανδρέου
    Νηπιαγωγός, εμψυχώτρια. Υπεύθυνη του ELNIPLEX
    RELATED ARTICLES

    Most Popular