More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟι κούκλες του μουσείου, της Γλυκερίας Γκρέκου (εικ.: Κατερίνα Χαδουλού)

    Οι κούκλες του μουσείου, της Γλυκερίας Γκρέκου (εικ.: Κατερίνα Χαδουλού)

    Η οικογένεια των προσφύγων, αποκαμωμένοι, έπεσαν να ξαποστάσουν στο αθηναϊκό σπίτι όπου βολεύτηκαν. Μόνο η κούκλα του μικρού κοριτσιού δεν κοιμόταν, ξαφνιασμένη από όσα είχε ζήσει τόσο καιρό στο πέλαγο και πριν απ’ αυτό. Το κορίτσι και η κούκλα τρυπώνουν στο Μουσείο Παιδικής Κούκλας. “Σσσσς! Ησυχία, είναι ώρα για όνειρα, δε βλέπετε που έξω νύχτωσε για τα καλά; Είναι ώρα για όνειρα!” ακούστηκε μια Φωνή, άγνωστο από πού.

    Οι κούκλες του μουσείου όμως ξυπνούν και αφηγούνται την ιστορία τους. Και τότε, ξεκινά για την κούκλα και το κορίτσι ένα μοναδικό ταξίδι. Πρώτη στάση στην αρχαία Ελλάδα του 4ου αιώνα π.Χ. και την πλαγγόνα, την κούκλα της εποχής. Ακολουθούν οι κούκλες του Βυζαντίου, τα νιννία όπως λέγονταν οι κέρινες και πήλινες αυτές μικρόσωμες κούκλες, οι κουτσούνες του 19ου αιώνα και του αγώνα για την ελευθερία, η αρχοντική Σμυρνιά Μπεμπέκα του 1910 και ο Λουκάς με τις παραστάσεις κουκλοθεάτρου στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής, με τον Κλούβιο, τη Σουβλίτσα, τον Μπάρμπα-Μυτούση, της Άλκης Ζέη πλάσματα.

    Η Γλυκερία Γκρέκου, με μια ιδιαιτέρως γλαφυρή αφήγηση, μέσα σε μια έντεχνα δομημένη νοσταλγική ατμόσφαιρα, δομεί μια όμορφη περιήγηση στην ιστορική εξέλιξη της ελληνικής κούκλας που συντρόφευσε επί αιώνες τα παιδιά και τα παιχνίδια τους. Έχοντας μελετήσει καλά το υλικό της και το ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο κάθε κούκλας και με βασική πηγή την Μαρία Αργυριάδη (Η κούκλα. Στην ελληνική ζωή και τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, εκδόσεις Λούση Μπρατζιώτη, 1991), η συγγραφέας ταξιδεύει παράλληλα τους αναγνώστες μέσα από την κούκλα σε σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας (κλασική Ελλάδα, Βυζάντιο, Τουρκοκρατία, μικρασιατικός ελληνισμός). Η περιήγηση αυτή γίνεται από μία κούκλα και ένα προσφυγάκι πολέμου στην Ελλάδα. Προφανής και επιτυχής η επιλογή-σχόλιο της συγγραφέα αφού η Ελλάδα γνώρισε πολλούς πολέμους, λύγισε, έπεσε αλλά ξανασηκώθηκε και αποτελεί η ίδια την πατρίδα-πρόσφυγα που υπέφερε από τον πόλεμο και την προσφυγιά τόσο όσο λίγες στην ανθρωπότητα.

    Η Κατερίνα Χαδουλού, έχοντας πια εξελίξει το προσωπικό της στυλ σε θαυμάσιο εικαστικό προσανατολισμό, κάνει και σε αυτό το βιβλίο μια θαυμάσια δουλειά, αποτυπώνοντας με τα γκριζόμαυρα σκίτσα της τις κούκλες και τις εποχές τους, δεσμεύοντας το βλέμμα στην ατμόσφαιρα, τα συναισθήματα και τη ζωντάνια των εικόνων της.

    Αρμονικό αποτέλεσμα, συγκινητικό μείγμα λογοτεχνίας και γνώσεων.

    Για παιδιά 8-12 ετών.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Οι κούκλες του μουσείου
    Συγγραφέας: Γλυκερία Γκρέκου
    Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού
    Μακέτα εξωφύλλου: Θεοδώρα Σπυροπούλου
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Μάιος 2020
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Χρυσούλα Τσιρούκη
    Ηλ. σελιδοποίηση: Ελένη Σταυροπούλου, Βάσω Βύρρα
    Σελίδες: 104
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-01-3351-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular