More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας 7: Μυστηριώδη ίχνη στη λίμνη Λοχ Νες, της...

    Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας 7: Μυστηριώδη ίχνη στη λίμνη Λοχ Νες, της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου (εικ.: Λίλα Καλογερή)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 4-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    “Τότε αύριο έχει ξενάγηση στη Λοχ Νες”, είπε ο Γκλεν και τα τρία παιδιά αγκαλιάστηκαν αυθόρμητα.

    Έβδομο βιβλίο της πολύ επιτυχημένης σειράς περιπέτειας και μυστηρίου από την Τζένη Κουτσοδημτροπούλου που μας μεταφέρει στη Σκοτία και στο θρυλικό τέρας του Λοχ Νες.

    Περί τίνος πρόκειται

    Ο Ορέστης, αφότου οι γονείς του χώρισαν μόλις στους τέσσερις μήνες ζωής του, συνήθισε να έχει δύο διαφορετικά σπίτια, να κάνει διακοπές στα δύο, να χωρίζει τη ζωή του στα δύο. Αυτό το καλοκαίρι θα το περάσει κοντά στη γενέτειρα του μπαμπά, στα Χάιλαντς της Σκοτίας, όπου έχει μετακομίσει πλέον ο μπαμπάς με τη νέα του οικογένεια, τη σύζυγό του και τα δύο της παιδιά, τον Γκλεν και την Έλλα.

    Τα δύο παιδιά ξεναγούν τον Ορέστη στον ποταμό Νες, στην πόλη Ινβερνές και ασφαλώς στην περίφημη λίμνη Λοχ Νες, όπου φήμες θέλουν να κρύβεται εκεί το θρυλικό τέρας Νέσι. Ο Ορέστης πείθεται όταν διαβάζει στον Πορτολάνο: «Η Λοχ Νες ξανά στο επίκεντρο. Η Νέσι αποφάσισε να αποκαλύψει τα μυστικά της».

    “Εδώ και δεκαετίες λένε τα ίδια, προφανώς για τουριστικούς λόγους”, επενέβη ο μπαμπάς. “Αλλά όπως και να ‘χει, μια πρωινή βόλτα στη λίμνη είναι ό,τι πρέπει”.

    Αυτό είναι το σκηνικό. Μια τεράστια σκιά και ένας βαθύς ήχος, σαν ψίθυρος θάλασσας, πλεγμένος με ένα μακρόσυρτο κάλεσμα δημιουργούν ένα πέπλο μυστηρίου που στέκει σαν ομίχλη μπροστά στην παράξενη λίμνη, γεμάτη από τον μύθο ενός τέρατος που δεν ξέρουμε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Τελικά τι υπάρχει εκεί μέσα, σ’ αυτή τη λίμνη;

    Εστιάζοντας

    Πιστεύω ότι η σειρά Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας έχει προσεχθεί πολύ. Έχει ως προβιά ένα μυστήριο και ασφαλώς διάφορες περιοχές του κόσμου, των οποίων μας γνωρίζει τον πολιτισμό και επιτεύγματα (λέγε με γεωγραφία γενικώς, για να μην πάμε σε ανθρωπογεωγραφία κτλ), ουσιαστικά όμως είναι μια ελκυστική σειρά από εκείνες που κερδίζουν νέους ή κρατούν υπάρχοντες αλλά δύσκολους αναγνώστες, εκεί ακριβώς που χάνονται, στις μεσαίες και τελευταίες τάξεις του δημοτικού.

    Όταν γράφω “έχει προσεχθεί πολύ” εννοώ ένα σωστό κείμενο, μεστό, δουλεμένο, με ισορροπία, με ροή, με ρυθμό, με πλοκή, δίχως φορτωμένες υπερβολές, με ευρήματα, με θραύσματα μυστηρίου παντού, με την απαραίτητη παιδικότητα και αθωότητα, με γνώση που αναδύεται από παντού και με την σταθερή εικονογράφο Λίλα Καλογερή να δίνει τον οπτικό τόνο και ύφος. Πέρα από αυτά, έχουμε ωραία εξώφυλλα και γραφιστική επιμέλεια και ένα σύνολο τυπογραφικών και περικειμενικών επιλογών που θα την καταστήσουν κλασική, αν δεν είχαμε αυτή την υπέκδοση βιβλίων που ωθούν προς τα πίσω πολύ γρήγορα τις νέες κυκλοφορίες.

    Εν προκειμένω, η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, συγγραφέας και υπεύθυνη της σειράς, στέκει πιστή στις προαναφερθείσες επιλογές και φτιάχνει μια ενδιαφέρουσα, καλοδιάβαστη, ρυθμική ιστορία μυστηρίου με έναν από τους πιο γνωστούς μύθους του κόσμου, το τέρας του Λοχ Νες. Παράλληλα, θέτει ζητήματα διαζυγίου, μεγαλώματος σε δύο σπίτια, με νέα οικογένεια, σε άλλη χώρα μάλιστα, του μπαμπά, σχέσεις με τα ετεροθαλή αδέρφια, εσωστρέφεια, καθώς και της διαχείρισης των μύθων και θρύλων που συνδέονται με τόπους και πολιτισμούς.

    Εμπιστευθείτε τη σειρά αυτή. Είναι ασφαλές προστάδιο λογοτεχνικής εισόδου στα εφηβικά, μήπως και κρατήσουμε τα παιδιά πιο κοντά στην ανάγνωση.

    Για αναγνώστες από 8 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Διόπτρα.

    Απόσπασμα

    Δείτε απόσπασμα εδώ

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας 7: Μυστηριώδη ίχνη στη λίμνη Λοχ Νες
    Σειρά:

    Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας

    Συγγραφέας:

    Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

    Εικονογράφος:

    Λίλα Καλογερή

    Εκδόσεις:

    Διόπτρα, Μάρτιος 2024

    Προσαρμογή εξωφύλλου:

    Μαίη Σταθοπούλου

    Επιμέλεια:

    Γιάννης Καπερναράκος

    Σελίδες:

    120

    Μέγεθος:

    16 Χ 21

    ISBN:

    978-618-220-706-2

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular