Τέσσερα σύντομα αφηγήματα, παραμυθογραμμένα, περιλαμβάνει το πρώτο βιβλίο της νέας σειράς των εκδόσεων Πατάκη. Πρόκειται για ιστορίες μέσα από τις οποίες καταδεικνύεται ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι για τους οποίους πολλοί κοπτόμεθα ότι ήταν “ημών”, είναι πανταχού παρόντες στον καθημερινό μας βίο, μέσα από τις παρατηρήσεις, τα επιτεύγματά, τις σκέψεις τους. Χώνουν τη μύτη τους παντού, ακόμα, δηλαδή.
Κοπτόμεθα ότι ήταν ημών αλλά στην περιέργεια, την εξερεύνηση, τη φαντασία, την έρευνα, την αμφισβήτηση, την υπόθεση, τη διάψευση, την επαλήθευση, λίγο και λίγοι τους μοιάσαμε, να πάρει. Ημείς, τραβάμε το δρόμο του “έτσι τα βρήκαμε από τους πατεράδες μας, γιατί να τα αλλάξουμε” και καθαρίζουμε. Τώρα αν μεσολάβησαν από τότε μερικές δεκάδες γενιές “πατεράδων” που τα έκαμαν μπάχαλο και τσακώθηκαν με την αλήθεια και τη γνώση, ημείς δεν ενοχλούμαστε. Είμαστε και με το σκύλο και με την πίτα του. Είμαστε κι από δω κι από εκεί.
Αυτόν τον κόσμο των αρχαίων επιτευγμάτων, κόσμο γνώσης και έρευνας, σοφίας και διαρκούς επαναπροσδιορισμου, φέρνει στο προσκήνιο των μικρών αναγνωστών ετούτο το βιβλίο.
Η γνωστή συγγραφέας και ακαδημαϊκός Σώτη Τριανταφύλλου, σε αυτό το πρώτο βιβλίο της σειράς (θα ακολουθήσουν κι άλλα) γράφει για ανθρώπους με φτερά, τον Αρχιμήδη στην μπανιέρα, τον Κλαύδιο στα νησιά των Μακάρων και τα ουράνια σώματα του… Νικόλα.
Τι είναι όλα αυτά, ε; Είναι μισοάγνωστες ιστορίες του σύγχρονου κόσμου στις οποίες ενυπάρχει ανεξίτηλη η σφραγίδα των παλιών προγόνων. Είναι η ιστορία των πρώτων πιλότων, εν έτει 1910, όπου ακόμα δεν υπήρχαν αεροπλάνα, υπήρχαν όμως ιπτάμενες “μικροσυσκευές”: μονοπλάνα, διπλάνα, αερόστατα, χαρταετοί κ.α. Και τσουπ… ανάμεσα στους υποψηφίους, τρανούς ευρωπαίους της εποχής, να σου κι ο Δαίδαλος. Κι από κοντά… να σου κι ο Βελλεροφόντης με τον φτερωτό του Πήγασο. Και δίπλα τους κι η Αγλαόπη, η γυναίκα μισός άνθρωπος, μισό πτηνό. Κι όλοι αυτοί, μαζί με τους ευρωπαίους πιλότους στην τρανή κούρσα Λονδίνου Παρισίου. Ποιος νίκησε και πώς άραγε;
Ακολουθούν οι ιστορίες του Αρχιμήδη με την κορόνα του βασιλιά Ίέρωνα των Συρακουσών και το “μη μου τους κύκλους τάραττε”, το άγχος του γεωγράφου και αστρονόμου Κλαύδιου του Πτολεμαίου για το θάνατο και τη θέλησή του να πιστεύει σε όσα βλέπει και μπορεί να αποδείξει με τη λογική και, τέλος, η ιστορία του φτωχού Πολωνού Νικόλα Κοπέρνικου που συναντήθηκε με τις θεωρίες του Κλαύδιου του Πτολεμαίου αλλά μάλλον τις προχώρησε αρκετά μακρύτερα.
Ευχάριστα γραμμένες, με χιούμορ και οι τέσσερις ιστορίες. Δεν έχουν σκοπό να εκθειάσουν τους αρχαίους Έλληνες πέρα από ο,τι το πέτυχαν οι ίδιοι με το βίο τους. Δικαιολογούν όμως απόλυτα τον τίτλο του βιβλίου καθώς φανερώνουν τους τρόπους με τους οποίους οι αρχαίοι Έλληνες ζουν ακόμα στο σύγχρονο κόσμο, όχι μέσα από τα φημισμένα συγγράμματά τους, αλλά μέσα από την αέναη ανάμειξή τους στο σημερινό, δικό μας κόσμο.
Ενδιαμέσως των τεσσάρων διηγημάτων παρεμβάλλονται αυθεντικά ιστορικά στοιχεία για τις προσωπικότητες που πρωταγωνιστούν σε αυτά, καθώς και η ιστορία πίσω από την ιστορία τους. Αυτό θεωρώ είναι μια “πρόταση-προπαγάνδα” για τον τρόπο που πρέπει να διδάσκεται η ιστορία, μεγίστη των επιστημών, στα παιδιά σήμερα. Μέσα από ιστορίες, με χιούμορ, με λογοτεχνικότητα, μακριά από την ανόητη παράθεση λεπτομερειών στην οποία όλοι θητεύσαμε και… διαπρέψαμε. Γιατί έτσι θυμάσαι. Αν μπορείς να αφηγηθείς κάτι με έναν δικό σου τρόπο, μένοντας πάντα σιμά στην ιστορία και την Ιστορία.
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 7-8 ετών, αλλά επιτρέψτε μου, διαβάζεται εξαιρετικά ευχάριστα και από πολύ μεγαλύτερες ηλικίες. Ήδη κυκλοφορεί και το δεύτερο βιβλίο της σειράς όπου μανιώδεις οδηγοί παίρνουν µέρος σε αγώνες ταχύτητας, ο Χριστόφορος Κολόµβος τα βρίσκει σκούρα στο Τρίγωνο του Διαβόλου, ο Πυθέας εξερευνά τους παγωµένους βόρειους τόπους µακριά από τη µαµά του που µαγειρεύει πεντανόστιµα κουκιά µε σκόρδο και από κοντά ο Αρχύτας µε το µπαλονούχο τροχοφόρο µάρκας Μεγαλοπερίστερο, ο Ερατοσθένης µε τη µεζούρα του, ψηλοί και κατάξανθοι Βίκινγκς που αναζητούν το βορειοδυτικό πέρασµα.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ | |
---|---|
Τίτλος: |
Οι αρχαίοι Έλληνες χώνουν τη μύτη τους παντού
|
Συγγραφέας: | Σώτη Τριανταφύλλου |
Εικονογράφηση: | Μελίνα Δεσφινιώτου |
Εκδόσεις: | Πατάκης, 2015 (β’ εκτύπωση Οκτώβριος 2015) |
Σχεδιασμός εξωφύλλου, σελιδοποίηση: | Νίκη Αντωνακοπούλου |
ISBN: | 978-960-16-5618-2 |