More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΟι Έλληνες: Μια παγκόσμια ιστορία, του Ρόντερικ Μπίτον

    Οι Έλληνες: Μια παγκόσμια ιστορία, του Ρόντερικ Μπίτον

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 18+ — Δοκίμιο

    Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική·
    το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.
    Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου.
    Οδυσσέας Ελύτης

    Ο καθηγητής σύγχρονης ελληνικής και βυζαντινής ιστορίας, γλώσσας και λογοτεχνίας τστο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Roderick Beaton, γράφει με τρόπο μεστό, ιστορική ακρίβεια και εμβρίθεια, την συναρπαστική ιστορία των Ελλήνων επί τριάντα πέντε αιώνες φτάνοντας ως το σήμερα.

    Περί τίνος πρόκειται

    “Όταν εξετάζουμε την ελληνική ιστορία […] καταλήγουμε στο αξιοσημείωτο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες έχουν βάλει το χέρι τους παντού”.

    Αυτή η συγκλονιστική παραδοχή-αξίωμα του Roderick Beaton πάνω στην οποία στηρίζει την πεποίθησή του ότι η ιστορία των Ελλήνων ισούται με την παγκόσμια ιστορία είναι ο πρώτος ιερός τόπος προσκυνήματος αυτού του βιβλίου ήδη από τον πρόλογο στην αγγλική έκδοση που εντάσσεται μεταφρασμένος στην ελληνική έκδοση, σε εξαίσια μετάφραση του Μενέλαου Αστερίου.

    Πεντακόσιες εξήντα οκτώ σελίδες. Η ιστορία του ελληνικού πολιτισμού, του πολιτισμού που κατά παραδοχή πολλών επιστημόνων επηρέασε όσο κανείς τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο. Ο Beaton εκκινεί από το 1500 π.Χ., δηλαδή τριάντα πέντε αιώνες πριν, την ύστερη εποχή του Χαλκού, από τους μύθους και τους θρύλους της εποχής, τους θεούς, τις θεότητες, τους ήρωες, από τα ανάκτορα των Μινωιτών στην Κρήτη, καθώς στα ανατολικά στέκει το βασίλειο των Χετταίων. Μέσα από μια απίθανη καταγραφή και εξιστόρηση, ο συγγραφέας περνάει από όλα τα ιστορικά μονοπάτια, από όλες τις περιόδους που σημάδεψαν τούτη τη γη στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και στο νότο της Βαλκανικής∙ από τον Όμηρο και τον κόσμο της Ιλιάδας, τους μεγάλους βασιλείς, τις μεγάλες μετακινήσεις σε άλλες στεριές δυτικά και ανατολικά, τα μεγάλα ταξίδια, την ανακάλυψη του σύμπαντος ψηλά, πάνω από τον ουρανό, αλλά και του σύμπαντος της πολιτικής, τη μεγάλη σύγκρουση με τους Πέρσες που ο Beaton αποκαλεί ως τους πρώτους παγκοσμίους πολέμους, το πέρασμα στην κλασική εποχή, τη μεγάλη Αθήνα, τη δημοκρατία και την τρανή Σπάρτη, τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

    “Ο Πελοποννησιακός πόλεμος άρχισε ως πόλεμος φθοράς. Κάθε καλοκαίρι, Σπαρτιάτες οπλίτες θα κατευθύνονταν προς τον βορρά μέσα από τα ορεινά περάσματα της Πελοποννήσου, θα διέσχιζαν τον Ισθμό της Κορίνθου και θα εισέβαλλαν στην Αττική. Θα παρέμεναν εκεί μέχρι και έξι εβδομάδες καίγοντας και λεηλατώντας τις καλλιέργειες, ενώ οι Αθηναίοι θα κλείνονταν εντός των αμυντικών τειχών τους. Όμως, χάρη στις πρωτοβουλίες του Θεμιστοκλή στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη δεύτερη εισβολή των Περσών, το νέο λιμάνι του Πειραιά συνδεόταν απευθείας με την πόλη με δύο παράλληλα οχυρωματικά τείχη, γνωστά ως Μακρά Τείχη. Αυτό σήμαινε πως οι Σπαρτιάτες δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να εμποδίσουν τον εφοδιασμό των εχθρών τους από θαλάσσης. Η Αθήνα βασιζόταν ήδη στο σιτάρι που έφερνε από την ενδοχώρα του Ελλησπόντου και τις ακτές του Εύξεινου Πόντου. Όσο καιρό ο στόλος κυριαρχούσε στη θάλασσα, οι Αθηναίοι θα μπορούσαν να εφοδιάζονται με τρόφιμα”.
    (σελ.153)

    Την κλασική εποχή διαδέχεται μια αμηχανία, η επικυριαρχία της Περσίας, η εμφάνιση των Μακεδόνων, του Φιλίππου και ασφαλώς του Αλεξάνδρου που προελαύνει εξελληνίζοντας όλη την Ανατολή μέχρι τις Ινδίες, η ελληνική αυτοκρατορία της Ρώμης που θα φτάσει ως και το 337 μ.Χ., η μετάβαση από τον παγανισμό στον Χριστιανισμό κατά τους επόμενους τρεις αιώνες όπου ο δεύτερος παγιώνει την κυριαρχία του, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία στις διάφορες φάσεις της, η εισβολή των Τούρκων και η κυριαρχία τους σε όλο τον ελλαδικό χώρο και όχι μόνο, η ελληνική παλιγγενεσία που ο Beaton ορθά βλέπει να εκκινεί από το 1669 και την Κρήτη και όχι από το 1821 που πιστεύουν οι περισσότεροι, το νέο ελληνικό κράτος που περνά μέσα από διαδοχικούς πολέμους και αλλεπάλληλες ενσωματώσεις εδαφών και ελληνικών πληθυσμών, οι βαλκανικοί και οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, η πολιτική αναταραχή, η χούντα και η νέα εποχή της μεταπολίτευσης που φτάνει μέχρι και το 2021.

    Τι απλότητα, τι μεστότητα, τι ταξίδι! Τόσο απλογραμμένο για να το διαβάσει ο καθένας. Τόσο ξεκούραστο, τόσο κατανοητό, τόσο ρέον! Ο Beaton, παρότι αγαπά τον ελληνικό κόσμο και πολιτισμό, δεν γράφει εθνικές αρλούμπες χαϊδολογώντας το εδώ κοινό, άλλωστε η στόχευσή του είναι να δείξει σε όλους τους άλλους, πλην των Ελλήνων, τι είναι οι Έλληνες, τι σημαίνουν για τον παγκόσμιο πολιτισμό και πώς έφτασαν ως το σήμερα. Μέσα σε έναν τόμο, συγκεντρώνει με πληρότητα τριάντα πέντε αιώνες ιστορίας μέσα στον χωροχρόνο και αφηγείται με τρόπο συναρπαστικό, σαν ένα μυθιστορηματικό ντοκιμαντέρ, σαν ένα ιστορικό μυθιστόρημα, τη διαδρομή από την εποχή του χαλκού μέχρι την εποχή της σύγχρονης τεχνολογικής επανάστασης.

    Το ταξίδι των Ελλήνων, οι θρίαμβοι, οι καταστροφές, οι πτώσεις και οι επάνοδοι, οι εισβολές και οι άμυνες, οι ταπεινώσεις και οι περηφάνιες, όλα φεγγοβολούν σε αυτό το ιστορικό διαμάντι του Beaton που θα γοητεύσει Έλληνες και ξένους με έναν ξεχωριστό τρόπο. Όλοι όμως θα συνειδητοποιήσουν μέσα από την φοβερή ιστορική έρευνα, μελέτη και ανάλυση του συγγραφέα πόσο σημαντικοί υπήρξαν οι πολιτισμοί και οι άνθρωποι που αποκαλούμε Έλληνες για όλο τον κόσμο.

    Διαβάζοντας 5-10 οποιεσδήποτε σελίδες θα καταλάβει ο οποιοσδήποτε την γοητεία της αφήγησης, την εμβρίθεια του συγγραφέα και το μεγαλείο του τόπου, όχι με κάποια εθνική έπαρση, αλλά με την αλήθεια ότι εδώ συνέβησαν μερικά από τα σπουδαιότερα πράγματα στον κόσμο.

    Εβδομήντα σελίδες είναι μόνο οι πηγές του, οι βιβλιογραφικές αναφορές του, οι επεξηγήσεις των εικόνων και το ευρετήριο ονομάτων και τοπωνυμίων.

    Εξαίρετη έκδοση.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Είπαν

    «Ένα αριστούργημα, γραμμένο από τον κορυφαίο ειδήμονα σε καθετί ελληνικό».
    Gregory Nagy

    «Μνημειώδης και περιεκτική ιστορία των Ελλήνων, που καλύπτει πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια και φτάνει μέχρι σήμερα. Τεκμηριωμένη και συναρπαστική. Ένα υπέροχο βιβλίο».
    Peter Frankopan

    «Αξιόλογο και ευανάγνωστο. Ένα αριστοτεχνικό βιβλίο που παρουσιάζει την ιστορία των ελληνόφωνων λαών στη διάρκεια τριάντα πέντε αιώνων… Όποιος θέλει να κατανοήσει τη σημερινή Ελλάδα πρέπει να αρχίσει από αυτό το βιβλίο».
    Ian Morris

    «Μια εξόχως διαφωτιστική και τεκμηριωμένη ανακεφαλαίωση των επιτευγμάτων ενός από τους σπουδαιότερους λαούς της υδρογείου».
    Paul Cartledge

    «Ο Beaton μάς παραδίδει έναν άθλο, γραμμένο με βαθιά γνώση και αγάπη για καθετί ελληνικό».
    Bruce Clark

    «Ο Beaton είναι ίσως ο μοναδικός άνθρωπος σήμερα που είναι σε θέση να χωρέσει, με τέτοια ακρίβεια και γνώση, 3.500 χρόνια τέτοιας ιστορίας σε έναν τόμο».
    Katherine Fleming

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Οι Έλληνες: Μια παγκόσμια ιστορία
    Σειρά: The Greeks: A global history
    Συγγραφέας: Roderick Beaton
    Υπεύθυνος έκδοσης: Άγγελος Κοκολάκης
    Εκδόσεις: Πατάκη, Νοέμβριος 2022 (ανατύπωση Ιανουάριος 2023)
    Μετάφραση: Μενέλαος Αστερίου
    Διορθώσεις: Γιώργος Ανδρικόπουλος
    Σελιδοποίηση: Κωνσταντίνος Καπένης
    Σελίδες: 568
    Μέγεθος: 15 Χ 24
    ISBN: 978-618-07-0216-3

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular