More
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 1068x150
    patakis_marselen banner_elniplex 1068x150
    patakis_xmas banner skroutz_elniplex 405x150
    xmas banner agori koimismeno_elniplex 405x150
    patakis_marselen banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο3-4 ετώνΜπιζζζζ, των Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη (εικ.: Ντανιέλα Σταματιάδη)

    Μπιζζζζ, των Άγγελου Αγγέλου και Έμης Σίνη (εικ.: Ντανιέλα Σταματιάδη)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 3+ (target 4-7) – Picture Book

    μπάμπουρας ή βομβίνος (εκ του βόμβου, θορύβου που παράγει) ή σερσέγκι ή ντάβανος ή σκούρκος ή κουρκούμπανος: αναλόγως της περιοχής της Ελλάδας έχει επικρατήσει και άλλη ονομασία για το την ευμεγέθη αυτή αγριομέλισσα του γένος Bombus που παράγει έντονο βόμβο, εξ’ ου και όλα τα παραγόμενα ονόματά της.

    Στη σχολική τάξη το απροσδόκητο, το απρόβλεπτο, το έκτακτο, το απρογραμμάτιστο είναι εκείνα που προκαλούν την έκσταση, την εκτόξευση της χαράς, τον ενθουσιασμό, εκείνα που προκαλούν τη διάσπαση του ευθύγραμμου μαθήματος. Αυτά τα γεγονότα συχνά οι εκπαιδευτικοί παλαιότερης κοπής τα υποβάθμιζαν, τα αγνοούσαν, μέχρι που τα θεωρούσαν ευτελή, απευκταία γεγονότα που αναστάτωναν την… τάξη της τάξης.

    Όλες οι σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες έχουν αναβαθμίσει και θέσει στο πρώτο σκαλοπάτι των αξιών και προτεραιοτήτων το βίωμα, την εκμετάλλευση του έκτακτου γεγονότος προς όφελος της ομάδας και της γνώσης. Μια μέλισσα στα λουλούδια της αυλής, μια πασχαλίτσα στην κουρτίνα ή και ένας… βομβίνος.

    Όπως στο βιβλίο του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη όπου κατά το μάθημα της γεωγραφίας εισβάλλει ξαφνικά στην τάξη ένας… μπάμπουρας ή όπως βρήκαν τα παιδιά στην εγκυκλοπαίδεια ένας βομβίνος! Ο μπάμπουρας στριφογυρίζει άναρχα όπως προστάζει η φύση του. Τα παιδιά αντιδρούν διαφορετικά. Άλλα ενθουσιάζονται, άλλα φοβούνται, άλλα βλέπουν τον μπάμπουρα σαν εχθρό. Του κάνουν μια γρήγορη βάφτιση, τον φωνάζουν Τσάρλυ. Ο Τσάρλυ φέρνει τα πάνω κάτω! Τον παρακολουθούν, γελούν με τα αεροπλανικά του, με τις πτώσεις και τις ακινησίες του. Κι εκεί, στο τελευταίο θρανίο, αθόρυβος και απών, ένα αγόρι σκυμμένο στο κινητό του ζει στον δικό του κόσμο… Ντριν! Διάλειμμα!

    -Μα, τώρα βρήκε να έρθει;
    -Από πού ξεφύτρωσε;
    -Βοήθεια, θα μας τσιμπήσει!

    Ο Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη, με ελάχιστα, καλοβαλμένα λόγια, υμνούν το αιφνίδιο, την έκπληξη, το βίωμα, τον διαφορετικό τρόπο που εισπράττει κάθε παιδί αυτήν την εισβολή και το πώς προτάσσει τα πρότερα βιώματά του για να την αντιμετωπίσει, σε μια κλίμακα συναισθημάτων και αντιδράσεων που κινούνται από τον θαυμασμό, τη χαρά και την συμπάθεια, μέχρι το φόβο, την επιθετικότητα και την αδιαφορία. Η ανάδειξη αυτής της άλλης διαφορετικότητας, που φανερώνει τη διαφορετική στάση των παιδιών απέναντι στον μπάμπουρα και η κατάληξη ο τελευταίος να τους ενώσει όλους κάτω από την ολιγόλεπτη πτήση χαράς που πραγματοποιεί μέσα στην τάξη του πριν αποχωρήσει περήφανος για αλλού.

    Παράλληλα, οι δύο συγγραφείς “σημαδεύουν” εξαιρετικά το παιδί που ζαρωμένο στο πίσω θρανίο έχει αποκοπεί από τον εκστατικό χαμό που επικρατεί γύρω του βουτηγμένος στον δικό του εικονικό κόσμο που τον δεσμεύει με κάθε τρόπο. Το παιδί αυτό χάνει τη χαρά, χάνει τη γνώση, χάνει τη συναναστροφή, χάνει την ένταση των συναισθημάτων. Παράλληλα, η ανοχή της δασκάλας επιτρέπει αυτήν του τη διαφοροποίηση. Το κουδούνι ίσως ένα ξυπνητήρι και για αυτό το αγόρι να φύγει από τον γυάλινο κόσμο του. Οι συγγραφείς δεν μέμφονται το αγόρι, δεν το κρεμούν στα μανταλάκια ηθικολογώντας, αντιθέτως δείχνουν όλα εκείνα που χάνονται όταν είσαι μονόπατα εξαρτημένος.

    Η Ντανιέλα Σταματιάδη παίζει δεξιοτεχνικά με τα παιδιά, τον μπάμπουρα και τον μοναχικό καβαλάρη των γιγαμπάιτ. Στροβιλίζει τον μπάμπουρα μέσα στον τάξη, άλλοτε μέσα από τη μορφή του κι άλλοτε μέσα από τον βόμβο του, δείχνει την έντονη κινητικότητα και αναστάτωση των παιδιών από τον στροβιλισμό του μπάμπουρα και κυρίως αριστουργηματικά σχεδόν κρύβει το σκυμμένο στο κινητό του αγόρι το οποίο πρέπει να παρατηρείς προσεκτικά για να βλέπεις τι κάνει, που βρίσκεται και τι λέει. Με κυρίαρχο το λευκό φόντο αλλά και ένα μπεζ του πατώματος, φωτίζει τα χρώματα των παιδιών, των θρανίων, της υδρογείου, παίζει πολλαπλά με τα τζζζζ του εισβολέα που δημιουργούν γραμμές, πλαίσια και πτητικές πορείες και κατορθώνει να φτιάξει ένα οπτικό υπερθέαμα με κάπταιν τον μπάμπουρα και πλήρωμα όλα τα παιδιά. Απόλαυση!

    Η συνεργασία των δύο συγγραφέων με την εικονογράφο φανερώνει την αρμονία της από τον χώρο που προσφέρουν οι συγγραφείς στην εικονογράφο και από τον τρόπο που η τελευταία εκμεταλλεύεται αυτόν τον χώρο δίχως να να σκεπάσει στιγμή την μουσική των λέξεων. Η ισορροπία στο αποτέλεσμα δικαιώνει.

    Γιατί Μπιζζζζ ο τίτλος του; Παραπέμπει στο παλιό οικογενειακό παιχνίδι, σκέφτηκα. Ίσως τους επηρέασε υποσυνείδητα, όπως σημειώνουν οι δυο συγγραφείς. Πώς όμως προέκυψε; “Η επιλογή της ηχομιμητικης λέξης ΜΠΙΖΖΖΖ ήρθε μετά από ζύμωση μεταξύ ημών, της εκδότριας Μαριλένας Πανουργιά, της Ντανιέλας αλλά και του επιμελητή Μάνου Μπονάνου. Πιστεύουμε ότι η λέξη-ήχος αυτή, που μας είναι τόσο ξένη αλλά, ταυτόχρονα, αρκετά οικεία, ήταν ο ιδανικότερος τρόπος για να δείξουμε ότι το βιβλίο αυτό θέλει να μιλήσει για καθετί διαφορετικό και ξένο που μπορεί όμως τελικά να αποδειχτεί τόσο φιλικό και γνώριμο!”, μας είπαν οι δύο δημιουργοί.

    Τα έντομα, η σχολική ζωή, η έκπληξη, η τεχνολογία, το γράμμα/φωνή “ζ” αλλά και ο δίφθογγος “τζ” είναι οι πάσες να δουλέψετε πάνω στις ιδέες και τα υλικά του βιβλίου.

    Για αναγνώστες από 4 ετών περίπου.

    Εκδόσεις Ίκαρος.

    Απόσπασμα

    Διαβάστε απόσπασμα εδώ

    Διακρίσεις

    Συνέντευξη των δημιουργών

    “Συμβαίνουν γύρω μας πράγματα κι εμείς είμαστε απόντες. Χάνουμε τη διάδραση, το βίωμα, τη συμμετοχή, την αλληλεπίδραση, την επαφή μας με το «πραγματικό» αποτέλεσμα ενός αγώνα, μιας διεκδίκησης κι όχι μιας προδιαγεγραμμένης νίκης. Η ζωή είναι μπροστά μας αλλά εμείς σκύβουμε κάτω. Αυτό πρέπει να το προσέχουμε και εμείς οι μεγαλύτεροι…”

    Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνηεδώ.

    Με μια ματιά

    • Ο Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη, με ελάχιστα λόγια, υμνούν το αιφνίδιο, την έκπληξη, το βιώμα, τον διαφορετικό τρόπο που εισπράττει κάθε παιδί αυτήν την εισβολή και το πώς προτάσσει τα πρότερα βιώματά του για να την αντιμετωπίσει, σε μια κλίμακα συναισθημάτων και αντιδράσεων που κινούνται από τον θαυμασμό, τη χαρά και την συμπάθεια, μέχρι το φόβο, την επιθετικότητα και την αδιαφορία.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Rimsky Korsakov – Flight of the Bumblebee

    The Skatalan Logicofobism- Pascal Comelade

    Γιάννης Αγγελάκας – Rave Μέλισσα (Ορχηστρικό)

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Μπιζζζζ
    Συγγραφέας: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη
    Εικονογράφος: Ντανιέλα Σταματιάδη
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Σεπτέμβριος 2021
    Επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 20,5 Χ 28,5
    ISBN: 978-960-572-417-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular