More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΜικρά γατικά: Αντώνιος και Κλεοπάτρα, της Αργυρώς Πιπίνη (εικ.: Ιφ. Καμπέρη)

    Μικρά γατικά: Αντώνιος και Κλεοπάτρα, της Αργυρώς Πιπίνη (εικ.: Ιφ. Καμπέρη)

    Κλεοπάτρα η γάτα. Η νεότερη. Κόρη της Μπαστέτ και του Ρα, των πολυαγαπημένων γατιών της φημισμένης Κλεοπάτρας, τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου και συντρόφου ζωής του Ρωμαίου στρατηγού Μάρκου Αντώνιου. Η γάτα που ακολουθούσε παντού την βασίλισσα Κλεοπάτρα, που έπινε γάλα από το μπάνιο που έκανε για να φροντίσει το απαλό της δέρμα, που μάθαινε όλα τα κουτσομπολιά του παλατιού από τον φίλο της τον Χέφρι, τον σκαραβαίο. Η γάτα που έσωσε τη ζωή του Αντώνιου από τον Άποφι, το φίδι το κακό, η γάτα που έκτοτε έγινε αυτοκόλλητη του μεγάλου στρατηγού, που έζησε όλες τις χαρές και τις λύπες στο πλάι του βασιλικού ζεύγους, που έζησε τον έρωτα και τους όρκους αιώνιας αγάπης που αντάλλαξαν, που είδε όλες τις προδοσίες, τις συνωμοσίες και τον πόλεμο με τον Οκταβιανό. Η γάτα που είδε το μεγάλο τέλος.

    Μετά το πρώτο βιβλίο της σειράς “Περικλής και Ασπασία“, η σειρά “Μικρά Γατικά” και η συγγραφέας τους Αργυρώ Πιπίνη μας ξεναγούν στο μυθικό ζεύγος της Κλεοπάτρας και του Αντώνιου. Και το κάνουν εκπληκτικά.

    Η ισορροπία που επιτυγχάνει μεταξύ λογοτεχνίας και γνώσης η συγγραφέας είναι εκπληκτική. Δεν διαβάζεις ένα βιβλίο όπου αραδιάζονται πληροφορίες, δεν υπάρχει άγχος να πει τα πάντα για την αρχαία Αίγυπτο. Διαβάζεις μια πανέμορφη ιστορία όπου οι γνώσεις τρυπώνουν άλλοτε ως νύξεις και άλλοτε ως απόλυτα αρμονικό μέρος της ιστορίας, ενώ ο ρυθμός της αφήγησης είναι γοητευτικός ήδη από την πρώτη σελίδα. Με άλλα λόγια σε καθηλώνει με ένα διαρκές χαμόγελο “και μετά; και μετά;” στο πρόσωπο.

    Παράλληλα, παρελαύνει με την ισορροπία που προανέφερα όλος ο θαυμαστός κόσμος που τύλιξε το ζεύγος του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας: βασιλικές γενιές, Νείλος, Μέμφιδα, Σφίγγα, ιερογλυφικά, ο ευνούχος Μαρδιανός και οι άλλοι αυλικοί, η διαμάχη με τη Ρώμη και τον Οκταβιανό και το τέλος του Αντώνιου στην αγκαλιά της Κλεοπάτρας. Και πάντοτε παρούσα, η μεγάλη αγάπη των Αιγυπτίων για τα ζώα και ιδιαίτερα για τις γάτες τις οποίες θεωρούσαν ιερές και καταγράφεται ότι εξημερώθηκαν και έγιναν οικόσιτες σε εκείνα τα μέρη πριν 4 χιλιάδες περίπου χρόνια, ενώ αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για να διώχνουν μακριά φίδια και τρωκτικά, αλλά και αντί των σκύλων στο κυνήγι.

    Αν η Ασπασία στο προηγούμενο βιβλίο ήταν η γάτα ανάμεσα στο ζεύγος, αρκετά ανταγωνιστική προς την συνωνόματή της και αντάμα με την ίντριγκα, η γάτα Κλεοπάτρα είναι η μάρτυρας και φανερωτής, η γάτα-ακόλουθος και ισότιμο μέλος της βασιλικής οικογένειας. Και ο στοργικός αυτός χαρακτήρας της σε συνδυασμό με τον καθηλωτικό έρωτα του μεσογειακού ζεύγους τον οποίο αφηγείται η ίδια, οδηγούν τη σειρά των Μικρών Γατικών ακόμη ψηλότερα. Ένα απολαυστικό βιβλίο.

    Στα επίπεδα της συγγραφής κινείται και η εικονογράφηση της Ιφιγένειας Καμπέρη που δημιουργεί ήδη από το εξώφυλλο πολύ δυνατές εικόνες, πιο κοντά στην αιγυπτιακή γεωμετρία, με το κόκκινο (desher), αγαπημένο χρώμα της ζωής και της νίκης, του θυμού και της οργής, χρώμα του φυσικά οξειδωμένου σιδήρου και το κίτρινο (khenet), χρώμα του αιώνιου ήλιου και του άφθαρτου χρυσού, χρώμα της αιώνιας ζωής που παράχθηκε από οξείδια, να κυριαρχούν και να γεμίζουν το βλέμμα με τη φωτιά του βασιλικού έρωτα, με το πάθος για εξουσία, με την βία του πολέμου και του τέλους. Οι συνυποδηλώσεις των εικαστικών επιλογών της Ι. Καμπέρη είναι κορυφαίες.

    Μικρά Γατικά. Πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα κρύβεται µια σπουδαία γάτα, τόσο χαρισματική όσοι οι ένοικοι του οίκου που έζησε. Ανοίξτε τα δύο πρώτα βιβλία και θα αρχίσει να τρέχει ο νους των παιδιών στον κόσμο της αρχαίας Αιγύπτου με τον γοητευτικό τρόπο της Α. Πιπίνη.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Αντώνιος και Κλεοπάτρα
    Σειρά: Μικρά γατικά (βιβλίο 2)
    Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
    Εικονογράφηση: Ιφιγένεια Καμπέρη
    Επιμέλεια-Διόρθωση: Αντωνία Γουναροπούλου
    Σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Εκδόσεις: Πατάκη, Απρίλιος 2019
    Σελίδες: 64
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-8050-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular