More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΜια φωλιά για μένα, της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη (εικ.: Μαρία Δημοπούλου)

    Μια φωλιά για μένα, της Βαλεντίνας Παπαδημητράκη (εικ.: Μαρία Δημοπούλου)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 6+ (target 7-10) – Εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά

    “Δεν ψάχνω φαγητό. Ψάχνω ένα μέρος να φτιάξω τη φωλιά μου”.
    “Κι εσύ;”
    “Ποιος άλλος;”
    “Εγώ”.

    Η Βαλεντίνα Παπαδημητράκη γράφει ένα σύγχρονο παραμύθι για το μαζί που νικά τις αλλαγές των εποχών και τις δυσκολίες που φέρνουν στις επιλογές μας.

    Περί τίνος πρόκειται

    “Θα ήθελα μια δική μου φωλιά”, σκέφτηκε το μικρό λευκό σκιουράκι. Άρχισε να φτιάχνει την άνοιξη τη φωλιά του σε ένα ξέφωτο του δάσους. Ωραία τα πέρασε. Αλλά το καλοκαίρι η ζέστη χτυπούσε αλύπητα τη φωλιά του. Έτσι, πήγε στην ακροποταμιά και έφτιαξε μια φωλιά. Χαρούμενο, εγκαταστάθηκε εκεί. Αλλά το φθινόπωρο είχε υγρασία και όταν ξάπλωνε ένιωθε τη γούνα του να στάζει. Τελικά, ανηφόρισε την πλαγιά του βουνού και έφτασε στη βουνοκορφή. Του φάνηκε ωραίο το κλίμα και καλή ιδέα η εγκατάσταση εκεί. Ώσπου ήρθε ο χειμώνας. Άρχισε να τουρτουρίζει από το κρύο. Κάθε εποχή του φέρνει κι από μια δυσκολία. Πού θα βρει επιτέλους ένα μέρος να φτιάξει μια φωλιά για όλες τις εποχές; Ανοίγοντας το βλέμμα του και την καρδιά του, θα νιώσει πού είναι πιο καλά για το ίδιο…

    Εστιάζοντας

    Τρυφερή αναζήτηση του ιδανικού τόπου να φωλιάσεις, να στήσεις στις σταθερές σου. Οι εποχές φέρνουν και παίρνουν η καθεμιά τα δικά τους και κάπως έτσι μαθαίνεις και ξεμαθαίνεις, τα λάθη και οι βιασύνες σου σε οδηγούν, η φύση, ίσως και κάποιος γκιώνης που κάτι ξέρει παραπάνω, σου δείχνουν τον δρόμο. Μια νέα αναζήτηση ξεκινά. Τι λείπει; Το μαζί! Αυτό φέρνει τα χρώματα, αυτό τις μυρωδιές και τους ήχους, τα αγγίγματα και τις γεύσεις, όλα αυτό τα φέρνει ή σε κάνει να τα βλέπεις, να του δίνεις σημασία.

    Η συγγραφέας γράφει ένα σύγχρονο παραμύθι, στα μέτρα των κλασικών, με τη ματιά του καινούργιου, υπονομεύοντας τα τετριμμένα μοτίβα και κρατώντας τη γενική αίσθηση, την ατμόσφαιρά τους. Μέσα σε αυτό το αφηγηματικό σύστημα, δημιουργεί μια τρυφερή, γλυκιά ιστορία πρώτης “ενηλικίωσης”, όπου η μοναχική πορεία γίνεται το μονοπάτι των εμπειριών για να βρεις εκείνα που δεν τα χτυπούν οι εποχές και οι μεταβολές του κόσμου.

    Η εικονογράφηση της Μαρίνας Δημοπούλου χαρακτηρίζεται από τη γοητεία των ελάχιστων σημείων, από τις γραμμές που τοποθετούνται με ποικιλία σε κάθε σελίδα, άλλοτε με μεγαλύτερη τυχαιότητα και αναρχία, άλλοτε με μια φράκταλ προοπτική. Δίχως να στοιβάζονται υπερβολικές οπτικές πληροφορίες, η εικονογράφος κατορθώνει να δημιουργήσει την παραμυθένια ατμόσφαιρα που επιζητούσε η ιστορία, αποφεύγοντας παλιακές προσεγγίσεις και κομίζοντας φρέσκιες γραμμές, γεωμετρίες και όψεις, ιδανικές για παιδιά που ψάχνουν στις εικόνες μικρά και μεγαλύτερα ερεθίσματα.

    Για αναγνώστες από 6 περίπου ετών. Σε δύο μέρη, θα το διάβαζα και σε νήπια.

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    Απόσπασμα

     

     
    TAYTOTHTA 
    Τίτλος: Μια φωλιά για μένα
    Συγγραφέας:

    Βαλεντίνα Παπαδημητράκη

    Εικονογράφος:

    Μαρίνα Δημοπούλου

    Εκδόσεις:

    Καλειδοσκόπιο, Φεβρουάριος 2024

    Επιμέλεια:

    Χάρης Πολίτης

    Σελίδες:

    40

    Μέγεθος:

    19 Χ 27

    ISBN:

    978-960-471-269-Α4

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular